Kaksoistutkinnoista hyötyvät sekä kirkko että yhteiskunta

Diakonia-ammattikorkeakoulusta kirkon virkaan valmistuvat opiskelijat suorittavat aina kaksoistutkinnon, joka pätevöittää myös muissa ammateissa toimimiseen.

Diakoniksi, nuorisotyönohjaajaksi tai varhaiskasvatuksen ohjaajaksi kouluttautuvat suorittavat samalla myös sosionomin pätevyyden. Lisäksi diakonityöntekijän urasta haaveileva voi pätevöityä sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitajataustaiset diakoniatyöntekijät ovat diakonissoja.

Vararehtori Pirjo Hakala kertoo kaksoistutkintojen suosion olevan tasaista, vaikka pientä vaihtelua esiintyy vuoden ja paikkakunnan mukaan. Yleensä hakijoita on hänen mukaansa noin kolme yhtä opiskelupaikkaa kohden. Esimerkiksi Helsingissä sosionomi-diakoniatyöntekijän koulutukseen oli tänä keväänä 3,7 hakijaa paikkaa kohden.

Kaksoistutkintoa on helpompi päästä opiskelemaan

– Hakijoita kaksoistutkintoon on vähemmän kuin esimerkiksi pelkkään sosionomin koulutukseen. Kaksoistutkintoa on siis helpompi päästä opiskelemaan, Pirjo Hakala kertoo.

Kikkailua opiskelupaikkojen suhteen ei silti juurikaan tapahdu. Tutkintolinjoja vaihdetaan opiskelujen aikana jonkin verran, mutta mitään suurta massaliikettä ei Hakalan mukaan ole nähtävissä.

– Aina on joitain yksittäistapauksia, jotka opintojen edetessä huomaavat etteivät kirkolliset opinnot sovikaan itselle. Kaikilla ei ole motivaatiota hakeutua kirkon töihin. Vaihtoliikettä tapahtuu myös toiseen suuntaan, eli opiskelijat vaihtavat kirkollisen kelpoisuuden tuottavaan koulutukseen, Pirjo Hakala sanoo.

Uskontojen lukutaitoa ja monipuolisemmat verkostot

Myöskään kaikki kaksoiskelpoisuuden suorittaneet eivät työllisty kirkon ammatteihin. Tarkkoja tutkimuksia ei Diakissa valmistuneiden työllistymisestä ole tehty, mutta Pirjo Hakala kertoo että esimerkiksi sairaanhoitaja-diakonissat ovat haluttuja työntekijöitä terveydenhuoltoalalla.

– Heillä on paremmat lähtökohdat olla vaativissakin paikoissa, kuten vaikka syöpäosastoilla. He osaavat kohdata ihmisiä eri tavalla kuin pelkän sairaanhoitajan koulutuksen saaneet.

Kaksoistutkinnosta onkin Hakalan mukaan selvää etua työelämässä, sillä se takaa laajemmat työllistymismahdollisuudet sekä mahdollisuuden muutoksiin työuran aikana. Toisaalta kirkon pätevyydestä on hyötyä myös niille, jotka ovat koko työuransa yhteiskunnallisissa tehtävissä.

– Kyllä kaksoispätevyys antaa arvokasta osaamista tähän monikulttuuriseen ja moniuskontoiseen yhteiskuntaan. Kirkon pätevyyden suorittaneilla on uskontojen lukutaitoa ja tavallista parempi kyky ymmärtää ihmisen hengellistä ulottuvuutta, vaikka kaikki opiskelijat toki saavat perustietoa diakoniasta ja eettisistä kysymyksistä, Pirjo Hakala kertoo.

– Vastaavasti sosionomin tai sairaanhoitajan osaamisesta on suuri hyöty kirkon työssä. Kaksoiskelpoisuuden omaava työntekijä tuntee hyvin yhteiskunnan puolelta saatavat palvelut ja osaa verkostoitua sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden kanssa.

Juttua korjattu 18.9.2014. Alusta on korjattu lause ”Lisäksi diakonissan urasta haaveileva voi pätevöityä sairaanhoitajaksi”.

Kuva: Olli Seppälä. Nyt jo valmistuneet sosionomi-diakoniaopiskelijat Katriina Kiiskinen ja Susanna Mustonen viimeistelevät opinnäytetyötään Pieksämäen Diakissa vuonna 2012.

Edellinen artikkeliTampereella Suomen ensimmäinen roolipeliripari
Seuraava artikkeliKirkon työntekijät kokoavat rippikoulutunnelmia sosiaalisessa mediassa