Kaikki taistelut interaktiivisina nettikartassa

Jos olet kiinnostunut siitä, mitä konflikteja esimerkiksi oli 1600-luvun Saksassa tai Japanissa, tai vaikkapa Suomen sodassa, käsilläsi on uusi apuneuvo: alankomaalaisen Nodegoat-dataprojektin interaktiivinen konfliktikartta.

Alankomaalaisprojekti on onnistunut tunnistamaan, ajoittamaan ja paikantamaan kaikkiaan 2 657 taistelua. Niistä varhaisin on itäisessä Kiinassa noin 2500 vuotta eKr. käyty Zhuolun taistelu.

Kartasta uutisoivan BBC:n mukaan näyttää ensi silmäyksellä siltä, että maailmanhistoriassa verisimpiä alueita ovat olleet Eurooppa ja Yhdysvallat. Toisaalta syynä voi olla se, että kartan tiedot eivät ole peräisin akateemisista tutkimuksista, vaan nojaavat Wikipedia-tyyppiseen tietoon.

Kartta toimii siten, että käyttäjä klikkaa kartalle pisteellä merkittyä taistelua. Ruudulle ilmestyy runsaasti kyseisestä taistelusta kertovaa tietoa.

Kartan voi suurentaa hyvin tarkaksi ja sen voi rajata ajallisesti osoittamaan esimerkiksi vain tiettynä vuonna tapahtuneet konfliktit.

Esimerkiksi Suomen kohdalle on aikakausittain merkitty runsaasti taisteluita. Kartalla ovat niin vuoden 1714 Napuen taistelu, vuoden 1808 Lapuan taistelu ja kesän 1944 Tali-Ihantalan taistelu.

Myös hyvin varhaisia yhteenottoja on merkitty karttaan. Esimerkiksi muslimiarmeijoiden toteuttama kristittyjen pyhän kaupungin Jerusalemin piiritys vuonna 636, ja lopulta sen valloitus seuraavana vuonna on asiallisesti paikoillaan. Kartta tunnistaa taistelun ja kertoo Abu Ubaidahin johtaneen kaupungin piirittäjiä, Jerusalemin antautumisen taas otti vastaan kalifi Omar.

BBC:n uutisen mukaan kartassa on runsaan tiedon ohella myös virheitä. Kartan toteuttaneen yrityksen mukaan kartta elää ja kehittyy koko ajan.

Kuva: Kuvakaappaus konfliktikartasta.

Edellinen artikkeliArvio: Entä, jos olisin valinnut toisin?
Seuraava artikkeliKyrkans Tidning: Ruotsalaiset haluavat hautajaisiinsa Bachia ja Carolaa