Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Boris Johnson on kesän mittaan herättänyt hämmennystä uskonnollisella valinnallaan.
Johnson avioitui toukokuun lopussa pitkäaikaisen kumppaninsa Carrie Symondsin kanssa yksityisessä seremoniassa Westminsterin katedraalissa. Vihkimisen toimitti isä Daniel Humphreys.
Johnson on kahteensataan vuoteen ensimmäinen Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri, joka on mennyt naimisiin kesken virkakautensa. Mutta samalla tapahtui muutakin hämmentävää.
Westminsterin katedraali on katolinen pyhäkkö ja vihkiminen toimitettiin katolisen tavan mukaan. Katolinen kirkko ei kuitenkaan vihi eronneita uuteen avioliittoon. Boris Johnson on eronnut kahdesti, ja nyt solmittu avioliitto on hänelle kolmas. Carrie Symonds on katolilainen.
Brittimedioiden, kuten The Guardianin, mukaan Johnsonin häät ovat herättäneet paheksuntaa katolilaisten keskuudessa. Monet aiemmin eronneet ja uudelleen avioitumista toivovat seurakuntalaiset ja myös katoliset papit ovat ihmetelleet, onko kirkolla kaksoisstandardi jäsenilleen ja poikkeaako kirkko periaatteistaan pääministerin kohdalla.
Westminsterin arkkihiippakunta julkaisi häiden jälkeen tiedotteen, jossa se totesi, että Johnsonin ja Symondsin vihkimisen edellytykset selvitettiin kaikkien sääntöjen mukaan. Tiedotteesta käy myös ilmi, että katolinen kirkko ei pidä pätevänä sellaista katolilaiseksi kastetun solmimaa avioliittoa, joka täyttää kyllä lain vaatimukset mutta ei katolisen kanonisen lain vaatimuksia.
Johnson kastettiin lapsena katolilaiseksi, mutta hän liittyi anglikaaniseen kirkkoon opiskeluaikoinaan. Hänen aiemmat avioliittonsa on solmittu ennen kuin hän palasi takaisin katoliseen kirkkoon. Näin ollen Johnson meni nyt katolisen kirkon silmissä naimisiin ensimmäistä kertaa.
Boris Johnsonin paluu katoliseen kirkkoon aiheuttaa ongelman myös hänen pääministerin velvollisuuksiinsa. Hän on nyt Yhdistyneen kuningaskunnan historian ensimmäinen katolilainen pääministeri.
Vaikka maa on jo hyvin sekulaari, pääministerin tehtäviin kuuluu edelleen esittää nimitettävät piispat anglikaanisen Englannin kirkon päälle eli kuningattarelle. Kukaan katolilainen ei kuitenkaan lain mukaan saa puuttua piispojen nimittämiseen. Siitä seuraisi viraltapano.
Vastaisuudessa tehtävän saa hoitaakseen lordikansleri Robert Buckland, kertoo The Times.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Kahdesti eronneen Boris Johnsonin häät ovat kummastuttaneet Britanniassa – katolinen kirkko ei tunnusta pääministerin aiempia avioliittoja
Ilmoita asiavirheestä