Kotimaa Pro julisti tammikuun lopussa kisan, jossa haastettiin Pron käyttäjiä ehdottamaan juttuaiheita. Palkinnoksi yhdelle luvattiin iPad Mini. Kisa tuotti upean tuloksen: yli 120 erilaista, kiinnostavaa aihetta! Toimitus kiittää lämpimästi.
Minitabletin voitti kanttori Eero Kantola Mäntyharjulta. Hänen persoonalliset juttuideansa liittyivät erityisesti terveys- ja työterveyskysymyksiin. Osa oli hyvin käytännönläheisiä (Millä keinoin pappi/ kanttori saa äänensä kestämään?) ja osa laajoja, inhimillisiä ja periaatteellisia (Miten erilaiset neurologiset häiriöt vaikuttavat työntekijän työntekoon seurakunnassa? Entä miten kohdata aistiyliherkkyydestä kärsivä seurakuntalainen tai vaikkapa riparilainen jolla on ADHD?)
– Juttuideani ovat sillä tavoin henkilökohtaisia, että itselläni on AHDH-diagnoosi. Mielestäni on tärkeää puhua avoimesti aiheesta. Olen ihan tavallinen perheenisä ja työntekijä, vaikka minulla on tämä erityispiirre. Ipadin voitto oli iloinen yllätys, Kantola sanoo.
Kantola arvostaa puolueetonta uutisjournalismia, myös uskonnollisissa lehdissä. Lisäksi hän lukee mielellään maanläheisiä juttuja tavallisista ihmisistä sekä erilaisista käytännöllisistä aiheista.
– Kotimaa Pron luottamushenkilöhaastatteluista olen tykännyt. Niissä kuuluu tavallisen seurakuntalaisen ääni.
Johtamisesta herätykseen
Toimitus päätti jakaa myös kunniamainintoja. Jouni Liimatainen lähetti lukuisia, konkreettisia juttuvinkkejä vapaaehtoistyön tempauksista. Johanna Suban ja Gun Toivonen tarttuivat ideoissaan monipuolisesti seurakuntien johtamiseen ja sen ongelmiin työyhteisönäkökulmasta.
Tuomo Lindgren ehdotti hyviä historiallisia aiheita sekä toisaalta ajankohtaisen toiveen jutusta, johon olisi koottu You Tubesta ja muualta netistä videoita, joita voisi käyttää rippikoulutyössä. Taija Hemminki esitti riipaisevan kysymyksen: Miksi kukaan ei hae meille kirkkoherraksi – onko seurakuntien virat ihmisille mahdottomia? Anita Nurttila teki tärkeän huomion: tarvitaan myös arkisia, käytännöllisiä, selkokielisiä juttuja esimerkiksi kirkonpalvelijoiden työstä.
Marjo Rönnkvist tarttui ajankohtaiseen aiheeseen: Kuinka paljon seurakunnissa käytetään vanhanaikaista tekniikkaa ja ohjelmia? Miten uudistukset ovat vaikuttaneet seurakunnissa taloussäästöjen näkökulmasta? Aune-Inkeri Björkström haluaisi puolestaan lukea siitä, onko jossain päin Suomea vielä herätystä, täyttyvätkö kirkot ja saako herätyksestä nykyään puhua.
Tarja Heiskanen ehdotti juttua seurakunnista työtoiminnan ja yhdyskuntapalvelun suorituspaikkoina. Jukka Reijoa kiinnostaisi juttu seurakuntayhtymien sisäisten vuokrien laskentaperusteista. Riitta Asikanius ehdottaa laajaa vertailevaa juttua valtion, kuntien ja seurakuntien päätöksentekoelimistä sekä niiden toimintojen eroista ja yhtäläisyyksistä.
Loistavia ja toteuttamisen arvoisia juttuideoita oli myös kymmeniä muita. Kiitos!
Ilmoita asiavirheestä