Juutalaisten merkittävin juhla alkaa Suomessa tänään auringon laskiessa kello 19.47. Jom Kippur päättää juutalaisesta uudestavuodesta alkaneen kymmenen päivän katumusjakson.
Jom Kippur tarkoittaa ”sovituspäivää”. Juhlaa vietetään paastoten ja synagogassa rukoillen. Jom Kippurina luetaan erityisesti Joonaan kirjaa. Juhlasta määrätään ankarin sanoin Kolmannessa Mooseksen kirjassa (23:27-31):
”Saman seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä. Kokoontukaa silloin pyhään juhlakokoukseen, paastotkaa ja uhratkaa Herralle tuliuhri. Sinä päivänä ette saa tehdä mitään työtä; se on sovituspäivä, jolloin toimitetaan teidän syntienne sovitus Herran, teidän Jumalanne edessä. Jos joku ei sinä päivänä paastoa, hänet on poistettava kansansa keskuudesta. Minä hävitän kansansa keskuudesta myös jokaisen, joka sinä päivänä tekee jotakin työtä. Älkää siis tehkö silloin minkäänlaista työtä. Tätä määräystä teidän on noudatettava aina, sukupolvesta toiseen, missä sitten asuttekin.”
Monista muista juutalaista juhlista poiketen Jom Kippuria vietetään samalla tavalla eri puolilla maailman juutalaisyhteisöissä.
+ Jom kippur -sodaksi kutsutaan 6.–24. syyskuutta 1973 Israelin ja Egyptin välillä käytyä sotaa.
Ilmoita asiavirheestä