Jarmo Kokkonen: Kiusaaminen tulee rippikoulussa helpommin näkyviin

Seurakuntien nuoret kiusaavat siinä missä muutkin, kertoo pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkomedia
Valomerkki
. Lehden soittokierros neljään Helsingin seurakuntaan paljasti, että kiusaamista esiintyy paitsi koulussa myös seurakuntien nuorten toiminnassa.

Kirkkohallituksen Kasvatuksen ja perheasioiden yksikön apulaisjohtaja ja pitkäaikainen rippikoulutyön asiantuntija Jarmo Kokkonen kertoo Kotimaa24:lle, ettei kiusaamisen yleisyydestä seurakunnissa ole kattavaa dataa. Kokkosen mukaan nuorilta saatu yleispalaute rippikoulusta on kuitenkin pääasiassa positiivista.

– Nuorten mielestä kiusaamiseen puututaan riparilla herkemmin kuin koulussa. Rippikouluryhmä on niin paljon pienempi yhteisö, että kiusaaminen tulee helpommin näkyviin, Kokkonen sanoo.

Rippikoulussa kiusaamista pyritään ehkäisemään jatkuvalla läsnäololla nuorten parissa.

– Isoset ovat tuntosarvi, jotka tietävät nuorten tilanteen. Isosverkosto vertaisryhmänä on aika verraton, Kokkonen kehuu.

– Myös työntekijät ovat leirijaksolla nuorten kanssa kellon ympäri. Sellaista vapaa-aikaa, jossa oltaisiin ilman aikuisten valvontaa, ei leirillä oikeastaan ole.

Valomerkin jutussa kerrotaan, että Helsingin Malmin seurakunnassa kartoitetaan tänä keväänä isosten välistä kiusaamista jo isoshakemusten yhteydessä. Hakemuksessa kysytään, kenen toisen isosen kanssa isonen ei haluaisi samalle leirille. Tavoitteena on ehkäistä tilanteita, joissa koulukiusaaja ja kiusattu joutuvat samaan isosryhmään.

Jarmo Kokkonen ei ole kuullut vastaavasta käytännöstä muista seurakunnista. Kokkosen mielestä kysymys voi olla perusteltu Malmilla, joka on jäsenmäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin seurakunta.

– Malmilla isosia on niin paljon. Riviseurakunta on kuitenkin niin paljon pienempi, että yleensä isoset tunnetaan, Kokkonen toteaa.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Kysely: kiusaaminen estää oppimista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOrtodoksinen kirkko valitsee uudet kirkolliskokousedustajat
Seuraava artikkeliSaamelaiset lähettävät kirkolliskokoukseen opettajan Enontekiön Nunnasesta

Ei näytettäviä viestejä