Japanin maanjäristys ja ydinvoimalaonnettomuus tulevat esiin yhteydenotoissa Palvelevaan puhelimeen seurakunnissa. Kotimaa24 soitti muutamaan seurakuntaan.
– Kyllä näkyy, toteaa Jyväskylän seurakunnan Palvelevan puhelimen ja perhetyön toiminnanohjaaja Jaana Ristonmaa.
Hän vastaa kysymykseen, näkyykö Japanin traaginen maanjäristys ja ydinonnettomuus Palvelevaan puhelimiin soittavien keskustelunaiheissa. Ristonmaan mukaan Japanin tilanne aiheuttaa huolta ja nostaa esiin myös omia elämänkriisejä sekä herättää tarvetta keskustella kuolemasta.
Sama kokemus on myös Kotkassa, jossa Japani on aiheuttanut soitoissa ”pienen piikin”.
– Yksinäiset ihmiset soittavat, joilla ei ole keskustelukumppania. He puhuvat omasta kokemuksestaan, miten kokevat Japanin tilanteen. Jokainen kokee asiat aika persoonallisesti, kertoo Jukka Hänninen, joka on pastori ja Kotkan seurakuntien palvelevan puhelimen koulutussihteeri.
Myös Lahdessa Japani on ollut esillä puheluissa. Lahden Palvelevan puhelimen toiminnanjohtaja Anni Siivonen tosin toteaa, että usein vastaavankaltaiset onnettomuudet tulevat keskustelunaiheina esiin vasta pienellä viiveellä. Oulusta Palvelevasta puhelimesta puolestaan todetaan, etteivät päivystäjät ole raportoineet Japaniin liittyvistä puheluista.
Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen ei ole juurikaan tullut Japanin tapahtumia käsitteleviä soittoja.
– Aika vähän näkyy vielä. Usein on niin, että ensimmäisenä kun tapahtuu jotain katastrofia, myös mielenterveyskuntoutujien vointi huononee ja he saattavat ruveta soittelemaan. Mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt. Ehkä Japani on sen verran kaukana eikä ole uutisoitu, että suomalaiset olisivat olleet onnettomuuksien uhreina, SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta sanoo.
Ilmoita asiavirheestä