Ivalossa koulutetaan saamelaistietoisia diakonissoja

Ivalossa on alkanut uusi sairaanhoitaja-diakonissa -koulutus. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) järjestämään koulutusohjelmaan on valittu 19 opiskelijaa, ja koulutukseen tuodaan mukaan tietoa myös saamelaiskulttuurista. Uuden koulutuksen avajaisia juhlistettiin Ivalon kirkossa ja paikalla olivat myös Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi sekä Diakin rehtori Jorma Niemelä.

Saamelaisalueella sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön tarve on jatkuvaa ja kasvavaa. Ivalossa toteutettavan Diakin sairaanhoitaja-diakonissakoulutuksen saaminen saamelaisalueelle on vuosien aktiivisen työskentelyn tulosta yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa.

– Olemme Diakissa ottaneet toimintamme tavoitteeksi osallisuuden vahvistamisen yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Siihen liittyen olemme toteuttaneet useita koulutuksia kampuksiemme ulkopuolella eli siellä missä koulutukselle on tarvetta ja mihin on helppo osallistua myös kotoa käsin, rehtori Jorma Niemelä sanoo.

Sairaanhoitaja-diakonissakoulutus sisältää kaksoiskelpoisuuden, joista toinen on EU-direktiivien mukainen sairaanhoitaja (amk) -tutkinto ja toinen on evankelisluterilaisen kirkon diakoniaviran hakuun oikeuttava tutkinto.

Kulttuurisensitiivistä diakoniatyötä

Koulutuksen ohessa toteutetaan hanke, jonka avulla sairaanhoitaja-diakonissakoulutukseen liitetään erillinen verkkokurssi saamelaisesta kulttuurista. Lisäksi saamenkielen ja -kulttuurin sisältöjä lisätään opetuksen toteutussuunnitelmiin. Hankkeessa ovat mukana Saamelaiskäräjät, SàmiSoster, Inarin seurakunta, Oulun hiippakunta ja Suomen evankelisluterilainen kirkkohallitus. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.

Hankkeessa pyritään kehittämään myös työelämäkumppaneiden saamelaisosaamista. Hankkeen myötä toteutetaan malli kulttuurisensitiivisen eli saamelaistietoisen hoito- ja diakoniatyön opetuksesta sekä kehitetään monipuolista kampuksen ulkopuolista opiskelua. Inarin seurakunnan kanssa käynnistetään yhteisöpajatoiminta Ivalossa.

Sairaanhoitaja-diakonissakoulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Lähiopetusjaksot toteutetaan Ivalossa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Koulutus kestää neljä vuotta.

Kuva: Uuden koulutuksen avajaistilaisuudessa Ivalon kirkossa olivat läsnä muun muassa hiippakuntadekaani Kari Ruotsalainen, piispa Samuel Salmi, toiminnanjohtaja Juha Guttorn SámiSoster ry:stä, saamelaispappi Tuomo Huusko, opiskelija Suvi Somby-Rasmus, rehtori Liisa Holmberg Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta sekä lehtori Eeva Mertaniemi Diakista.

Edellinen artikkeliLähetyshiippakunta julkaisee vaihtoehtovirsikirjan
Seuraava artikkeliOuluun perustetaan vastaanottokeskuksen tukiyhdistys – tilat seurakunnalta