Isä Huttunen: Kirkolla ei ole mallia sinkuille

Kysymys suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolakiin on Suomen ortodoksisessa kirkossa ajankohtainen, kertoo isä Heikki Huttunen. Hän puhui sukupuolen haasteista kirkolle Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Helsingin Diakoniaopiston seminaarissa keskiviikkona 4. helmikuuta.

Huttunen ei usko avioliittolain vaikuttavan Suomen ortodoksiseen kirkkoon ainakaan kovin radikaalisti.

– Ortodoksinen avioliittonäkemys on hyvin selkeä, ja sitä on vaikea ajatella samaa sukupuolta olevien välisenä liittona. Samanaikaisesti on sallivuutta sen suhteen, kuinka ihmiset elävät. Avioliitto ei käytännössä ole ainoa parisuhteen malli.

– Samaa sukupuolta olevien liiton juhliminen, kiitosrukouksen toimittaminen tai kodin siunaaminen, ne ovat ilmiöitä, jotka ovat jo olemassa.

Huttunen kertoi, että kirkon sisällä on asiasta erilaisia mielipiteitä.

– Kirkossa on ihmisiä, jotka kirkon työsuhteessa ja rekisteröidyssä parisuhteessa. Kysymys on herättänyt mielipiteenvaihtoa, mutta ei periaatetason keskustelua.

Katolisen ja ortodoksisen kirkon seksuaalietiikassa eroja

Heikki Huttunen kertoi, että katolinen ja ortodoksinen kirkko eroavat toisistaan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvässä moraaliopetuksessa.

– Ortodoksisessa kirkossa ei harrasteta kirkon antamia sanktioita. Ortodoksisen kirkko on aina vihkinyt saman ihmisen kolme kertaa avioliittoon. Vaikka kirkko ei sitä ilolla tervehdi, että niin moni avioliitto päättyy eroon, niin se ei muodosta suurta pastoraalista kysymystä.

Myös kysymykseen ehkäisystä suhtaudutaan Huttusen mukaan kirkossa hienotunteisesti. Harkinta jätetään pareille.

Selkeäksi puutteeksi ortodoksisen kirkon opetuksessa Huttunen nosti yksinelävien aseman.

– Mikä olisi kirkon ohje, malli tai suunta sinkuille, joilla ei ole ydinperhettä mutta jotka eivät toisaalta kuulu luostariyhteisöön? Se että kirkolla ei ole tästä selkeää opetusta, on selkeä pastoraalinen puute.

Edellinen artikkeliNuoret etsivät kirjekavereita ikäihmisistä hyvän mielen projektissa
Seuraava artikkeliTuoreet päivänavaukset Koulun Aamun näköislehdessä