Ihmisoikeusliitto huolissaan äänioikeuden toteutumisesta

Ihmisoikeusliitto on huolissaan Jehovan todistajien, erityisesti suljettujen osastojen vankien, vammaisten ihmisten sekä transihmisten äänioikeuden toteutumisesta Suomessa.

Ihmisoikeusliitto on pyytänyt ETYJ:n edustajia selvittämäänn heidän äänioikeutensa toteutumista. Liitto tapasi torstaina ETYJ:n delegaatiota, joka selvittää vaalitarkkailun tarvetta Suomen tulevissa eduskuntavaaleissa. Viime vaaleissa Suomessa oli tarkkailijoita.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila kertoo Kotimaa24:lle, että järjestö välitti ETYJ:lle huolensa siitä, millainen mahdollisuus Jehovan todistajilla on osallistua poliittiseen toimintaan tai äänestää. Mattilan mukaan Jehovan todistajien ohjeistukset asiassa ovat kyseenalaisia ja voivat käytännössä estää poliittiseen toimintaan osallistumista.

Myös Uskontojen uhrien tuki UUT ry toiminnanjohtaja Joni Valkila oli laatinut asiasta tekstin, jonka Ihmisoikeusliitto välitti ETYJ:n delegaatiolle. Valkila on kirjoittanut teemasta myös blogikirjoituksen.

Ihmisoikeusliitto välitti torstaina ETYJ:lle huolensa myös vammaisten ihmisten äänioikeuden toteutumisesta. Äänestyskopit voivat esimerkiksi olla sen korkuisia, että pyörätuolissa istuva vaalisalaisuus ei täysin toteudu. Äänestyslippu saattaa näkyä muille vaalitilassa oleville vaalikopin seinien alta. Myös vaalitilaisuuksiin ei välttämättä ole järjestetty esteetöntä kulkumahdollisuutta, jolloin vammaisten yhdenvertaisuus ei toteudu.

Vankien äänioikeuden toteutumisessa voi myös olla ongelmia. Heillä ei välttämättä ole pääsyä internetiin, äänestämässä käynti voi olla kilpaileva asia ulkoiluvuoron kanssa tai he eivät pääse kirjastoon. Ihmisoikeusliiton mukaan ongelmat saattavat koskea erityisesti suljettujen osastojen vankeja.

– Lisäksi olemme nostaneet esiin transihmisten oikeudet. Jos heidän henkilöllisyystodistuksensa on eri sukupuolta kuin korjattu sukupuoli, he voivat joutua ikäviin tilanteisiin vaalivirkailijoiden kanssa. Tiedossa on tapaus, jossa vaalivirkailija kieltäytyi tunnistamasta henkilöllisyyttä, Päivi Mattila sanoo.

Mattilan mukaan Ihmisoikeusliitossa on pohdittu tämän voivan johtaa siihen, että transihminen jättää äänestämättä välttääkseen ikäviä tilanteita. Kynnys äänestämiseen voi kasvaa.

– Lainsäädäntö pitäisi muuttaa perustumaan transihmisten itsemääräämisoikeuteen. Heidän oman ilmoituksensa pitäisi riittää juridisen sukupuolen muuttamiseen.

– Transihmisten osalta on syytä tutkia, toteutuuko yhdenvertaisuus äänestämisen osalta. Asiaan auttaisi se, että transihmisten oikeudet saataisiin Suomessa kuntoon.

Edellinen artikkeliYksitoista tapaa päästä osalliseksi valtiokirkosta
Seuraava artikkeliLaulava kandi Miska Laakso luuli lääkäreitä yli-ihmisiksi