Viorel Ionita.
– Ortodoksiset kirkot ovat sitoutuneempia kuin koskaan Euroopan kirkkojen konferenssiin (EKK) ja aikovat vahvistaa läsnäoloaan, hän lausuu ekumeenisen uutistoimiston ENIn mukaan.
Ionita on arvostettu romanialainen ortodoksiteologi.
EKK:n kirkkojen dialogikomission edustajat ovat keskustelleet kirkkojen ykseydestä (unity) Budapestissa. Mukana olivat anglikaanien, luterilaisten, metodistien, ortodoksien ja katolilaisten edustajat. Kokouksessa pyrittiin määrittelemään sitä, mitkä ovat kirkkojen ykseyden kannalta tärkeitä asioita. Se pystyi kirjaamaan kahdeksan tällaista asiaa.
Kesäkuussa Ionita oli ilmoittanut ENIlle olevansa huolestunut siitä, että katolilaisten ja ortodoksisten kirkkojen yhteiset kokoukset, joissa on käsitelty moraalisia ja eettisiä kysymyksiä, voisivat johtaa EKK:lle rinnakkaisen yhteisön (”parallel to CEC”) syntymiseen.
– Budapestin kokouksen tarkoitus oli koota kaikkien Euroopan kirkkojen ajatuksia siitä, missä meillä on eroja ja mistä olemme samaa mieltä. Kyseessä oli hyödyllinen ensimmäinen askel, mutta tehtävä on kaukana valmiista, Ionita muistuttaa.
Konsultaatiossa todettiin, että eri kirkoilla on selkeät näkemykset ykseydestä, mutta ne ovat tunnustuksellisia ja ei kovin yhteensopivia.
Joidenkin ortodoksikirkkojen johtajat ovat kritisoineet läntisten protestanttisten kirkkojen kantoja eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin ja varoittaneet mahdollisesta suhteiden höllentämisestä EKK:hon sen jälkeen kun Georgian ortodoksinen kirkko vetäytyi EKK:sta 1997 ja Venäjän ortodoksinen kirkko ilmoitti osallistumisensa keskeyttämisestä 2008.
Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.
Roomalaiskatolinen kirkko ole EKK:n jäsen, mutta sillä on läheiset yhteydet EKK:iin Euroopan katolisten piispainkokousten neuvoston (CCEE) kautta. EKK:n jäsenkirkkoja Suomessa ovat luterilainen ja ortodoksinen kirkko.
Ilmoita asiavirheestä