Herättäjä-Yhdistys hyväksyi Siionin virsien uudistetun laitoksen

Herättäjä-Yhdistyksen hallitus on hyväksynyt lauantaisessa kokouksessaan Siionin virsien uudistetun laitoksen, yhdistys kertoo tiedotteessaan. Kirja tulee käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla heinäkuussa 2017.

Uudistustyö alkoi uusien virsien keruulla 1990-luvulla. Vuonna 2006 otettiin käyttöön lisävihko, ja varsinainen uudistustyö alkoi vuonna 2009.

– Siionin virret on yhtä aikaa virsi- ja rukouskirja, muistuttaa Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala tiedotteessa.

– Sen on oltava yksittäisen veisaajan hallittavissa, ja siksi virsien määrää on vähennetty ja niiden mittaa tiivistetty.

Tiedotteen mukaan vuosien varrella on käyty läpi kaikki kokoelman tekstit ja sävelmät.

”Työssä on ollut mukana runoilijoita, musiikin ammattilaisia, teologeja sekä aktiivinen palauteryhmä. Myös tavallisten veisaajien palautetta on koottu ja huomioitu uudistustyössä. Virsien sisältö on tarkistettu sekä kielellisesti että teologisesti”, tiedotteessa kerrotaan.

– Tämä on Siionin virsien kolmas kokonaisuudistus, ja jokainen niistä on tuonut kokoelmaan oman aikansa näkökulmia. Nyt olemme perehtyneet tehtyihin muutoksiin ja koettaneet entisestään kirkastaa virsissä soivaa armon ja rakkauden ääntä, Hautala sanoo.

Merkillepantavaa on, että uudistetut Siionin virret otetaan käyttöön reformaation merkkivuonna 2017. Jukka Hautala nimittää reformaatiota ”laulavaksi vallankumoukseksi”.

– Reformaatio toi meille virsilaulun tradition, ja herännäisyys on yksi veisatun rukouksen perinnettä vahvimmin ylläpitävistä herätysliikkeistä.

Hautala korostaa, että myös virsiä on ajoittain reformoitava, jotta jokainen kristitty voisi veisata jatkossakin.

– Siionin virsien on helppo liittyä reformaation juhlavuoden teemaan Armo, koska ne kertovat nimenomaan Jumalan armosta ja ihmisen armon ikävästä.

Uudessa Siionin virsissä on yhteensä 255 virttä. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykyisessä virsikirjassa ja Siionin virsissä on yli 50 yhteistä virttä. Siionin virret on suomennettu ensimmäisen kerran 1790.

Kuva: Joona Raudaskoski. Vuonna 2014 herättäjäjuhlat järjestettiin Lapualla.

Lue myös:

Virsikapina ei menestynyt Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokouksessa

Edellinen artikkeliVapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma eroaa kesken kauden
Seuraava artikkeliLuterilaisten ja katolilaisten rukoushetki Lundissa vei ekumeniaa askelen eteenpäin