Espoossa synodaalikokouksen mediatapaamisessa puhunut Espoon piispa Mikko Heikka arvostelee hallituksen energialinjauksia ja vertaa niitä kirkon ilmasto-ohjelman tavoitteisiin.
– Luen niitä rinnakkain. On valitettavaa, että hallitus edelleen luottaa konservatiivisiin, perinteisiin energianlähteisiin. Toisin kuin esimerkiksi Saksassa uusiutuviin luonnonvaroihin ei panosteta juuri lainkaan. Vaikka kirkolliskokous ei usein ole kovin yksimielinen, ilmasto-ohjelma hyväksyttiin soraäänittä, Heikka napauttaa ja kehuu kirkon ilmasto-ohjelmassa asetettuja tavoitteita.
Heikka haluaa nostaa ympäristöteologian hiippakunnassaan keskeiseen asemaan ja patistaa seurakuntia hankkimaan itselleen ympäristödiplomin, jonka suorittamista hän pitää merkittävänä.
– Meidän tulee kantaa vastuuta omasta perustastamme käsin. Ilmastomuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Jos sen ratkaisemisessa epäonnistutaan, koko olemassaolomme on vaakalaudalla. Se ei ole pelkästään poliittinen kysymys vaan syvästi teologinen ja nousee kolminaisuusopista.
Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka halusi tuoda ympäristöteologian papiston synodaalikokouksen puheenaiheeksi. Kysyttäessä miksi Heikka sanoo, että juuri tärkeämpiä aiheita ei ole. Hänen mukaansa kirkolla on käytössään kaksi vaikuttamisen tietä, suora ja epäsuora.
– Olemme kasvattajia. Meidän tulee opettaa lapsemme ja nuoremme aivan erilaiseen vastuuseen. Tämän lisäksi meidän täytyy huolehtia, että kirkon ääni kuuluu jo tänään, Heikka sanoo ja täsmentää tämän tarkoittavan muun muassa piispoja ja kirkon yhteiskunnallisesta työstä vastaavia.