Paavo Kettunen näkee kirkkokahvit tärkeiksi jopa ihmisen jumalasuhteen kannalta. Hänen mielestään jokaisen jumalanpalveluksen yhteydessä pitäisi järjestää kirkkokahvit aivan kuten edellisen jumalanpalvelusuudistuksen yhteydessä korostettiin ehtoollisen viettämistä jumalanpalveluksessa.
Paavo Kettusen mielestä jumalanpalvelus ei anna normaalisti kovin paljon tilaa sosiaaliselle ulottuvuudelle. Lisäksi voi vaikuttaa hyvin teennäiseltä, jo messun sisään yritetään ympätä esimerkiksi osa, jossa seurakuntalaiset tervehtivät tai kättelevät toisiaan.
– Ihminen kaipaa vuorovaikutusta, noteeratuksi tulemista inhimillisellä tasolla. Sitä ei välttämättä synny jumalanpalveluksessa. Yksin jumalanpalvelukseen tuleva voi jäädä yksin, Paavo Kettunen sanoo.
Hänen mukaansa suomalaisessa kulttuurissa kirkkokahvit mahdollistavat istahtamisen ja viipymisen, ja seurakuntalaiset voivat keskenään tuntea tulevansa noteeratuiksi ja vuorovaikutus voi syntyä.
Kettusen mielestä kirkkokahveilla voi olla positiivinen vaikutus myös jumalasuhteeseen, koska ihmisen kokemusta maailmasta ja sitä miten hän kokee hengellisiä asioita ei voi erottaa toisistaan. Eli jos ihminen kokee kirkkokahveilla yhteyttä lähimmäiseensä, se voi samalla heijastua myös siihen, miten hän kokee Jumalan.
Nostaisiko Kettunen kirkkokahvit jopa sakramentiksi eli armonvälineeksi. Kettunen toteaa hymyillen, että näin voisi puhua lainausmerkeissä.
– Dogmaattisesti näin ei voi sanoa, sillä kirkkokahvit eivät ole sakramenttien tavoin Jeesuksen itsensä asettama.
Yhtä lailla kuin kirkkokahveja Paavo Kettunen kannattaa seurakuntalaisten kättelemistä messuun tultaessa. Pappi tai seurakuntalainen voisi olla ovella vastassa. Kettusen mukaan kättely viestii, että ihmisen käsi on avoin suhteessa lähimmäiseen ja että hänet otetaan vastaan.
Kotimaa24:lle haastattelun antanut häpeätutkija, teologian tohtori Paavo Kettunen oli puhumassa lauantaina Lahden Kirkkopäivillä kirjastaan Kätketty ja vaiettu – Suomalainen hengellinen häpeä (Kirjapaja 2011). Kirja julkaistiin Kirkkopäivillä.
Kotimaa24 raportoi parhaat palat Kirkkopäiviltä. Seuraa uutisia 13.-15.5.!
Ilmoita asiavirheestä