Hannu Reime: Israelin ystävät pikemmin sen tuhon ystäviä?

Suomessa on herännyt voimakas keskustelu Palestiinan tunnustamisesta. Ruotsin uusi hallitus on päättänyt tunnustaa Palestiinan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on sanonut
MTV:lle
, että Pohjoismaat päätyvät usein samoihin linjauksiin Lähi-idässä. Aikataulua mahdolliselle tunnustamiselle hän ei ole antanut, kuten ei Ruotsikaan.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ei seuraa Ruotsin mielipidettä Palestiinan mahdollisessa tunnustamisessa, kertoo
Yle uutiset
. Presidentin mukaan Suomi kannattaa Israelin ja palestiinalaisten suhteen kahden valtion periaatetta, mikä edellyttää valtioiden välistä sopua. Vasta sen jälkeen esille otetaan tunnustamisasiat. Myöskään pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Palestiinan tunnustaminen ei ole ajankohtaista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen (kd) mukaan Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen ei auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä. Rauha voidaan saavuttaa vain neuvotteluin. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin
mielestä palestiinalaisen valtion tunnustaminen lähettää erittäin huolestuttavan viestin Euroopalle. Viesti olisi terrorismin tukeminen ja antisemitistin edistäminen.

Intiaanien kohtalo muistuttaa palestiinalaisten kohtaloa

Yle uutisoi eilen, että israelilainen The Jerusalem Post -lehti sijoittaa Suomen niiden EU-maiden joukkoon, jotka suhtautuvat kriittisimmin Israeliin. Eläkkeellä oleva toimittaja, Palestiinan ja Israelin kysymyksistä kirjankin kirjoittanut Hannu Reime arvelee, että tällaisen kuvan yhtenä taustana saattavat olla esimerkiksi Erkki Tuomiojan taannoiset lausunnot.

On aika järkyttävää, että jotkut ajavat suhteessa palestiinalaisiin samanlaista politiikkaa, jonka uhreiksi he itse joutuivat 1930-luvulla, Tuomioja sanoi
Suomen Kuvalehdessä
vuonna 2001. Jälkikäteen hän on todennut, että hänen mielessään ei olisi edes käynyt verrata Israelia missään suhteessa natsi-Saksaan.

– 30-luvun Saksassa tapahtunut diskriminointi ei ehkä kauheasti eroa siitä, miten Israel kohtelee tällä hetkellä palestiinalaisia, Reime puolestaan sanoo, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, ettei holokaustista ja kuolemanleireistä ollut vielä 30-luvulla kyse.

Reimen mukaan Israelin toiminta palestiinalaisia kohtaan tuo mieleen sen, miten Yhdysvallat kohteli alkuperäisasukkaita, kun se perustettiin ja alkuperäiskansat tuhottiin.

– Toisin kuitenkin kuin hajallaan olleet intiaanit, palestiinalaiset ovat kansakunta, joka samalla on osa isoa arabimaailmaa.

Kohtele muita samoin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan

Reime arvioi, että The Jerusalem Postin uutinen heijastelee Ruotsin ja Suomen keskustelua Palestiinan tunnustamisesta. Israel reagoi siihen.

– Israel lähtee siitä, että Palestiinalle eivät kuulu samanlaiset kansalliset oikeudet kuin Israelille. Pidän Ruotsin aietta myönteisenä. Toivon myös, että Suomi tunnustaisi Palestiinan. Palestiinan arabeille pitää kuulua samat kansalliset oikeudet ja ihmisoikeudet kuin Israelille. Israel sen sijaan toivoo, että Palestiina sulautuisi ympäröivään arabimaailmaan, Reime ajattelee.

– Miksi Palestiinan tunnustaminen sotisi Israelin oikeuksia vastaan? Tuskin Palestiinan tunnustajista kukaan kiistää Israelin oikeutusta, hän kysyy.

Esimerkiksi Päivi Räsäsen lausunto siitä, ettei Palestiinaa pitäisi tunnustaa, on Reimen mukaan jopa Israelia vastaan. Historia on osoittanut, että kansakunta voi törmätä tulevaisuudessa itse samanlaiseen kohteluun, jolla se on itse kohdellut muita, Reime pelkää mukaillen Noam Chomskyn ajatuksia. Tämä taas tarkoittaa Reimen mukaan sitä, että ne henkilöt, jotka pitävät itseään Suomessa Israelin ystäviä, voisivatkin olla pikemmin Israelin tuhon ystäviä. Hän muistuttaa, että Israel on ydinasevaltio. Suhteessa arabimaailmaan tämä voisi ikävimmillään tarkoittaa jossakin tulevassa historian vaiheessa molemminpuolista ydinholokaustia.

Edellinen artikkeliSeurakuntalaisen keskustelupalsta poistettiin
Seuraava artikkeliMonilapsisten perheiden äitien työllisyys kääntyi laskuun