Hänninen pahoittelee piispaan kohdistunutta lausuntoaan

Hnninen Tuomas205Tuomas Hänninen sanoo pahoittelevansa piispa Samuel Salmen synninpäästön merkityksestä antamansa lausunnon aiheuttamaa mielipahaa.

Hän kuitenkin toteaa, ettei voinut Kotimaa24:n toimittajan asiaa kysyessä ”kävellä omantuntonsa yli”.

– Vaikkakin tiedän useiden vanhoillislestadiolaisten ajattelevan samoin, se oli kuitenkin lopulta minun rehellinen henkilökohtainen uskontunnustukseni, Hänninen sanoo ja viittaa Kotimaa24:n haastattelussa esiin nousseeseen käsitykseensä synninpäästöstä ja sen vaikuttavuudesta.

Hänninen totesi Kotimaa24:lle viikonloppuna, että piispa Samuel Salmen julistama synninpäästö ei ole sama kuin vanhoillislestadiolaisen uskovaisen ihmisen julistama synninpäästö. Hännisen mukaan vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä synninpäästön ajatellaan olevan pätevä, kun sen julistajalla on Pyhä Henki. Siihen, onko piispa Salmella Pyhä Henki, Hänninen vastasi vain, että asia Salmen itsensä arvioitavissa.

Hänninen sanoo, että asemassaan herätysliikkeen pääsihteerinä hänen tulisi kyetä lausumaan kommenttinsa rakentavasti ja ystävällisesti. Hän toivoo, että piispa Salmi jaksaa ymmärtää asian ja yhteistyö voisi jatkua.

– Arvostan piispa Samuel Salmea henkilönä ja erityisesti hänen haastavaa tehtäväänsä kirkkomme ja oman hiippakuntansa piispana, Hänninen sanoo.

– Minun on tarkoitus ottaa yhteyttä Salmeen ja keskustella tästä asiasta vielä kasvotusten. Haluaisin edelleen rakentaa hyviä ihmissuhteita ja keskusteluyhteyttä joka suuntaan. Nämä asiat asioina eivät saisi katkaista toisiamme arvostavaa keskustelua ja toivon, että ystävyys voisi jatkua.

Vanhoillislestadiolaista rippikäsitystä tutkiva pastori Johannes Alaranta sanoi viikonloppuna arvostavansa Tuomas Hännisen lausuntoa sen rehellisyyden vuoksi. Alaranta totesi, ettei piispa ole vanhoillislestadiolaisen uskonkäsityksen mukaan uskossa.

Tämä puolestaan juontaa suoraan juurensa vanhoillislestadiolaisesta seurakuntaopista, joka on varmasti kaikkien luterilaisen kirkon piispojen tiedossa.

Kotimaa24 kysyi maanantaina Hänniseltä, kumpi on reilumpaa herätysliikettä tuntemattomia kohtaan vanhoillislestadiolaisuuden näkökulmasta: kertoa avoimesti liikkeen käsitys seurakuntaopista eli siitä miten joutuu kadotukseen vai olla varoittamatta kadotuksen vaarasta ja pitää koko asia sisäisenä tietona.

– Minusta on reilua kertoa se, miten minä uskon, tunnustaa uskonsa niin kuin se on. Silloin toinen ihminen voi arvioida, mikä on hänen tilansa. Minun tehtävä ei ole tuomita ketään kadotukseen, vaan kertoa miten uskon ja olla siinä rehellinen, vaikka tiedän sen, että se saattaa aiheuttaa toisessa ihmisessä mielipahaa.

Näinhän on nyt tehty?

– Niin.

Hännisen pahoittelu kohdistuu nimenomaan piispa Salmeen. Suviseurojen juhlakentällä Hänninen sanoo kohdanneensa ihmisiä, jotka ajattelevat synninpäästöstä ja siihen liittyvistä kysymyksistä samalla tavalla. Hänninen sanoo olevansa valmis pahoittelemaan Kotimaa24:ssä viikonloppuna antamiaan lausuntoja myös herätysliikkeen sisällä, jos ilmenee, että ne ovat aiheuttaneet mielipahaa.

Kotimaa24 ei ole tavoittanut piispa Salmea kommentteja varten.

Keskustelu käynnistyi siitä, kun Oulun piispa Samuel Salmi toimi Pudasjärvellä liturgina ensi kertaa ei-vanhoillislestadiolaisena pappina tai piispana Suviseurojen viikkomessun historiassa. Salmi oli itse kysynyt lupaa päästä liturgiksi, koska hän oli estynyt tulemasta pitämään avajaispuhetta, missä roolissa piispat normaalisti ovat.

Lue myös: SRK:n Hänninen: Salmen synninpäästö ei sama kuin uskovaisen ihmisen julistama

Piispa Salmi tekee kirkkohistoriaa Suviseuroissa

Edellinen artikkeliKirkko ja kaupunki on vuoden homomedia
Seuraava artikkeliKatolinen kirkko tiesi hyväksikäytöstä – pappi sai jatkaa vuosikymmeniä