Turun Linnasmäen opistolla järjestettiin kirkolliskokous kuluneella viikolla. Kokoussalin edustalla Linnasmäen aulassa parveili joukko nuoria. Paikalle oli saapunut nuorten ja nuorten aikuisten ryhmiä keskustelemaan kirkolliskokousedustajien ja piispojen kanssa. Aulaan pisteensä olivat pystyttäneet muun muassa Nuorten tulevaisuusseminaarin suunnittelutyöryhmä sekä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI.
Lasten ja nuorten keskuksen osallisuussuunnittelija Johanna Nyman kertoi, että paikalla oli kattava edustus nuoria eri hiippakunnista.
– Nuoret osaavat kertoa omista tarpeistaan ja toiveistaan parhaiten itse. He ovat siksi saapuneet tänne kohtaamaan kirkon päättäjiä. Kohtaamiset ovat olleet arvokkaita ja esimerkiksi arkkipiispa Tapio Luoma jäi eilen keskustelemaan nuorten kanssa yli puoleksi tunniksi.
Nuoret jakoivat leikkisästi jopa pisteitä piispoille sen mukaan, kuinka pitkäksi aikaa nämä ovat ehtineet jäädä nuorten kanssa juttelemaan.
Kirkkohallituksen nuorisotyön asiantuntija Sirpa Syrjä kertoi Turkuun saapuneiden nuorten olevan kiinnostuneita ajankohtaisista kirkollisista asioista.
– Heillä on huoli kirkon tulevaisuudesta, medianäkyvyydestä ja päätöksistä. Täällä heillä on suora vuorovaikutus päättäjiin. He kuuntelevat keskusteluja ja keskustelevat. Yksi nuorten vaikuttajaryhmien tavoite on, että nuorten ja luottamushenkilöiden yhteistyö vahvistuisi seurakunnissa, hiippakunnissa ja kokonaiskirkollisesti.
Luottamushenkilöitä edustava Jussi Huttunen huikkasi väliin, että avainsana on yhteys.
NAVI:N PISTEELLÄ kerrottiin, että usea edustaja oli tullut peilaamaan käsityksiään nuorten kanssa. Puheenjohtaja Ilona Rantala, 23, kertoi nuorten ja nuorten aikuisten ääntä pitää saada enemmän kuuluville päätöksentekoa tehdessä.
– Nuoret kaipaavat kirkkoon yhdenvertaisuuden edistämistä, turvallisemman kristillisen tilan luomista ja aktiivisempaa kantaaottavaa otetta oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
NAVI:laista Arttu Vuorta huolestutti tällä hetkellä polarisaatio.
– Me tarvitsemme kunnioittavaa keskustelua.
Ennen kirkolliskokousvierailuaan NAVI keräsi nuorilta terveisiä somekanaviensa kautta. Nuorten ajatuksia jaettiin saliin saapuville edustajille. ”Nuorten terveisiä kirkolliskokousedustajille”-listalta löytyi muun muassa toive siitä, että kirkko olisi tasa-arvoisempi, heikompien ääntä esille tuova ja kasvipohjainen. Myös korkeakirkollisuutta sekä panostamista liturgiaan toivottiin. Iloisia oltiin siitä, että kirkossa voi hiljentyä ja tavata parhaita tyyppejä.
17-VUOTIAS Elo Saari aikoo lukion jälkeen päästä opiskelemaan papiksi.
– Siksikin minua kiinnostaa, koska kirkon tasa-arvo-ongelmat ja -keskustelut ratkeavat. Tulenko minäkään näkemään sitä päivää, kun nämä ongelmat ratkeavat?
Saari muistutti, että nuoret eivät ole vain kirkon tulevaisuus.
– Me olemme myös kirkon nykyisyys.
Naomi Mgaya, 15, painotti, että nuorisotyöstä ei tulevaisuudessa saa leikata. Samaa mieltä oli Elena Alexiew, 17.
– Nuorisotyöntekijöiden työ on hurjan arvokasta. Siihen pitää panostaa, että nuoret löytävät tiensä seurakuntaan.
16-vuotiasta Mila Harraa huolestutti kirkon jäsenkato.
– On ihan tervettä, että kirkko muuttuu ja mukautuu. Pitää silti muistaa, että meillä on jo valmiiksi maailman paras sanoma. Se pitää osata säilyttää isojenkin muutosten keskellä.
NUORTEN VAIKUTTAJIEN ryhmässä oleva 17-vuotias Venla Taubert kokee kirkon linjaukset kiinnostaviksi, ilmapiirin mukavaksi ja asiat tärkeiksi.
– Olen iloinen, että nuorten ääni pääsee yhä paremmin kuuluviin. Yksi kipeä kysymys on, että jos kerran isoset ovat kirkon suurin vapaaehtoisryhmä, niin mihin ne täysikäistyttyään katoavat?
Taubertin mukaan nuorten unelmien kirkko on sellainen, missä jokaisella on tarpeeksi tilaa etsiä ja kasvaa rauhassa kristittynä.
– Uskonnollisuus ei saa olla suorittamista.
19-vuotias Veeti Kantola päätyi seurakunta-aktiiviksi rippikoulun kautta.
– Riparit ja muut leirit on tuonut mulle paljon kavereita. Kirkkoa usein moititaan myös turhaan, kyllä se onnistuu todella monessa.
Kantolaa huolestuttaa kirkon jäsenkato siksi, että se voi vaikuttaa kirkon talouteen.
– Jos rahatilanne muuttuu huonommaksi, pelkään että tulevaisuuden nuoret eivät pääse jakamaan niitä upeita kokemuksia, joista olen itse päässyt osalliseksi.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä