Graffitit poistetaan kirkkojen seinistä pikimmiten

Temppeliaukion kirkon pääoven vasemmalla puolella betoniseinän reunassa on postilaatikko turisteja varten. Onhan kirkko poikkeuksellisen suosittu matkailukohde. Postilaatikon yläpuolelle oli maanantaiaamuna ilmestynyt teksti ja nuoli: Rukoukset.

Kyseinen graffiti, seinäkirjoitus oli tavallista oivaltavampi, ei pelkkä töhry, tekijänsä kryptinen tägi. Lisäksi Rukoukset-kirjoitus oli tehty poistoystävällisesti eli liidulla, ei spaymaalilla tai tussilla, kuten tavallisesti.

Temppeliaukion kirkko joutuu säännöllisesti graffitintekijöiden kohteeksi, varsinkin kirkkoa kiertävässä kivimuurissa näkee maalitöhryjä.

Helsingin seurakuntien ylläpitopäällikkö Niko Parikan mukaan graffitien poistosta huolehtii vartiointiliike, joka töhryn havaitessaan ilmoittaa välittömästi niiden poistoon erikoistuneelle alihankkijalle, joka käy poistamassa graffitit. Parikka sanoo, että graffitit ovat erityisesti syrjäisempien seurakunnallisten tilojen riesa, ei niinkään näkyvien ja tunnettujen kirkkojen.

Graffitien määrässä ei myöskään ole Parikan mukaan viime aikoina ole tapahtunut muutoksia, vaan niitä ilmestyy tasaisesti.

Tampereella vähemmän töhryjä

Tampereella graffitien määrä sen sijaan on pikemminkin laskussa kuin kasvussa.

– Onneksi nyt näin, sanoo Tampereen seurakuntien kiinteistötoimiston työpäällikkö Taisto Eronen. Hän arvelee, että myös kameravalvonnan lisääminen on vähentänyt töhryjä.

Tampereella pyritään poistamaan töhryt seurakuntien tilojen seinistä mahdollisimman pian. Työn hoitaa alihankkija. Töhryn poistaminen tulee maksamaan 100–500 euroa riippuen sen laajuudesta ja materiaalista, johon se on tehty.

– Urakoitsija kuvaa graffitin ja siitä tehdään poliisille rikosilmoitus. Harvoin tekijöitä saadaan kiinni, mutta toisiaan käy niinkin. Vaadimme korvauksena pudistuskulut, Eronen sanoo.

Kirkonvastaisuutta vain harvoin

Oulussa seurakuntien toimitilojen seiniä töhritään tasaisesti, mutta kausittain. Kiinteistöjohtaja Jaana Valjus sanoo, että kyse on alueellisista ongelmista.

– Aina on jokin porukka joka potee levottomuutta pari vuotta ja sitten tilanne rauhoittuu.

Tällä hetkellä Oulussa on ongelmia Puolimatkankankaalla, jossa Pyhän Tuomaan kirkko on joutunut myös muunlaisen ilkivallan kohteeksi: kirkon ikkunoita on rikottu.

– Töhryt pyritään poistamaan mahdollisimman pian, sillä ne eivät tuo mitään lisäarvoa seurakunnan tiloihin. Ja lisäksi on varaa, että kun yksi töhry on paikalla pitkään, se houkuttelee uusia.

Valjuksen mukaan kameroiden asettaminen on paikoin rauhoittanut tilannetta. Kiinni jääneiden töhrijöiden kanssa on yritetty muun maussa sovittelumenettelyä vahinkojen korvaamisesta.

Perin harvoin kirkkoihin ilmetyvissä graffiteissa tai töhryissä on varsianista sanomaa. Valjus muistaa seitsemän vuoden ajalta vain kaksi tapausta, joissa oli kyse selkeästi kirkonvastaisuudesta.

Edellinen artikkeliUskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa olevan täytyy ilmoittaa hyväksikäytöstä
Seuraava artikkeliSuomen nuorin urkuri konsertissa – ylettää juuri ja juuri jalkioon