Fida toivoo Kim Jong-ilin kuoleman johtavan Pohjois-Korean avautumiseen

pohjois-korea420

– Jos käy hyvin, Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ilin kuolema johtaa maan avautumiseen ja kehitysyhteistyömme laajentumiseen, helluntailaisen Fida Internationalin kehitysyhteistyöjohtaja Eero Horstia kommentoi johtajan kuolemaa.

Kim Jong-il menehtyi lauantaina sydänkohtaukseen 69-vuotiaana. Pohjois-Korea on jo pitkään kärsinyt vakavasta ruoka- ja energiapulasta, mutta maa on ottanut apua vastaan nihkeästi. Eristäytyneen valtion nälänhädän laajuutta ei ulkomailla tarkasti tunneta.

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidalla on ollut ainutlaatuinen luottamussuhde Pohjois-Korean viranomaisiin. Järjestö on antanut katastrofiapua ja tehnyt kehitysyhteistyötä ulkoministeriön tuella noin kymmenen vuotta. Pohjois-Koreassa jaetaan parhaillaan Fidan toimittamaa ja ulkoministeriön rahoittamaa 200 000 euron ruoka-avustusta.

Seuraaja nähnyt maailmaa

Horstia toivoo, että Pohjois-Korean uusi johtaja uskaltaisi antaa maan avautua.

– Kim Jong-ilin vallan perii hänen poikansa Kim Jong-un, joka on opiskellut Sveitsissa. Hän on nähnyt, että on olemassa yhteiskuntia, joissa ei kärsitä kroonista nälkää. Voi vain arvailla, mitä hänen päässään liikkuu, Horstia sanoo.

Ulkomailla ei tiedetä, kuinka paljon todellista valtaa Kim Jong-unilla tulee olemaan. Aasialaisessa kulttuurissa arvostetaan ikää ja kokemusta, mutta vallanvaihdos on kuitenkin aina mahdollisuus, Horstia puntaroi.

Uskotaanko Fidassa, että katastrofiapu ja projektit siemenperunoiden, aluesairaaloiden ja suuterveydenhuollon parissa ovat tervetulleita tulevaisuudessakin?

– Luottamus meihin ei riipu ylimmän johtajan vaihtumisesta. Mutta on siitäkin esimerkkejä, että johtajan mukana on vaihtunut myös virkamieskunta. Emme ole saaneet selville nuoren johtajan suhtautumista kristinuskoon tai elämänkatsomuksellisiin asioihin muutenkaan, Horstia kertoo.

Toivotaanko Fidassa, että järjestö voisi tehdä maassa tulevaisuudessa myös lähetystyötä?

– Olemme kiitollisia siitä, että saamme tehdä Pohjois-Koreassa kehitysyhteistyötä. Tämä on arvokasta riippumatta maan suhtautumisesta lähetystyöhön, Horstia toteaa.

Edellinen artikkeliEnkeli taivaan on suosituin jouluvirsi
Seuraava artikkeliYLE: Pitävät vihapuheena – kansanedustajat kantelivat pilapiirroksesta