Saksan Düsseldorfissa parhaillaan käynnissä olevassa Eurovision laulukilpailussa kannustetaan kuulijoita rakastamaan, juhlimaan ja muuttamaan maailmaa. Kotimaa24 löysi Euroviisujen kilpailukappaleiden sanoista myös hengellistä sanomaa.
Laulukilpailun sääntöjen mukaan lauluissa ei saa olla poliittista tai politiikkaan rinnastettavaa sanomaa, mutta uskonnosta ei säännöissä puhuta mitään. Hengelliset aiheet ja Euroopan kristillinen kulttuuriperintö ovatkin näkyneet euroviisusanoituksissa lähes joka vuosi.
Vuoden 2006 voittaja, suomalainen Lordi, kohahdutti hurjalla lavashow’llaan. Myös voittokappaleen Hard Rock Hallelujah’n sanat herättivät joissakin kuulijoissa närkästystä, vaikka suomennettuina osaa niistä voisi käyttää vaikka sunnuntaisaarnassa: ”Tosiuskoiset, te pelastutte. Veljet ja siskot, pysykää uskossa vahvoina — Tarvitsemme ukkosta iskemään väärät profeetat maahan.”
Vuonna 2007 Helsingissä kilpailun voitti Serbian kappale Molitva, jonka nimi kääntyy suomeksi Rukoukseksi. Rakkauslaulussa rukoukseksi riittää vain rakastetun nimi. Tämä nolostuttaa rukoilijaa, mutta hän myöntää: ”En voi valehdella Jumalalle, ja valehtelisin, jos sanoisin etten rakasta sinua.”
Molitva onkin siinä mielessä tyypillinen euroviisukappale, että siinä käytetään kristillistä kieltä kuvaamaan romanttista rakkautta. Esimerkiksi enkeleistä puhutaan tänä vuonna kolmessa kappaleessa aina laulujen nimiä myöten. Torstain semifinaalissa kuultavassa Kyproksen kilpailukappaleessa rakastettu jopa kuvaannollisesti ristiinnaulitsee laulajan, vaikka tämä rakasti rakastettuaan kuin enkeli.
Semifinaalissa taivas avautuu
Näissä Euroviisuissa hengellistä sanomaa etsivien kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti torstain semifinaalissa kamppaileviin Israeliin ja Alankomaihin sekä jo finaaliin tiensä selvittäneisiin Liettuaan ja Islantiin.
Torstain semifinaalissa kannattaa olla hereillä ainakin Alankomaiden edustajan esiintyessä, sillä 3JS-bändin mahtipontinen Never Alone kuulostaa hämmentävän paljon amerikkalaiselta isojen lavojen gospelrockilta. Sanatkin ovat rohkaisevassa suurpiirteisyydessään kuin ehtaa Christian Contemporarya. Kappaleessa kehotetaan herättämään sydän ja nostamaan mieli maan murheista, sillä polun päässä on kultainen puutarha, eikä ihminen ole koskaan yksin. ”Tunne lisääntyvä toivo, ja taivas avautuu. Ota käteni, älä viivyttele, usko vain.”
Israelin kappaleissa viljellään usein rauhan sanomaa, mutta tänä vuonna maan edustuskappale on viestiltään henkilökohtaisempi. Vuonna 1998 kisat voittanut Dana International yrittää toista voittoa kaksikielisellä kappaleella Ding Dong, jonka hepreankielisissä osuuksissa kehotetaan ylistämään pelastuksen tuovaa aikaa.
Finaali tuo toivon ja jännityksen
Lauantain finaalissa kannattaa kuunnella tarkasti Liettuan kappaletta, jota on kuvattu kunnolliseksi vanhanajan viisuksi. C’est ma vie on komea balladi, jossa laulaja kertoo löytäneensä ikuisen rakkauden ja katsovansa nyt toiveikkaana eteenpäin. ”Aika antaa vastaukset koettelemuksiin, pian leikimme auringossa ja olemme yhtä”, kappaleen esittäjä Evelina Sašenko laulaa.
Islannin kappaleeseen liittyy surullinen tarina, sillä Coming Home -laulun tekijä kuoli vain vähän ennen maan esikarsintaa. Onkin aavemaista, kuinka hyväntuulisessa laulussa podetaan taivasikävää ja kurkistetaan tuonpuoleiseen. ”Ajattelen vain, kuinka haluan mennä siihen rauhalliseen paikkaan, jota kutsun kodiksi. On aika mennä, näen sinut taas, näen sinut pian.”
Lauantaina on myös lupa jännittää Suomen puolesta, kun Paradise Oskar eli Axel Ehnström esittää kappaleensa Da Da Dam. Suomen viisusta ei uskonnollista sanomaa löydy, mutta pyrkimyksen parantaa maailmaa pitäisi tietysti olla myös jokaiselle kristitylle tuttu. Paradise Oskarin kaltaista hyvän muutoksen sanomaa löytyy myös Romanialta ja Tanskalta, mutta kaikkein suosituin teema Euroviisuissa on jälleen rakkaus. Reippaasti yli puolet 43 edustajasta laulaa näet lemmestä.
Ilmoita asiavirheestä