Erotettu Leppänen käytti viimeisen puheenvuoronsa rauhanyhdistyksessä

Turun rauhanyhdistyksen puhujan tehtävästä erotettu arkkipiispan teologinen sihteeri Risto Leppänen käytti tänään puheenvuoron Turun rauhanyhdistyksen seuroissa. Kotimaa24 oli paikalla seuraamassa tilannetta, jossa Leppäsen erottaminen oli määrä kertoa julkisesti seuroihin kokoontuneille.

Littoisiin, Turun rauhanyhdistyksen kello 16 alkaneisiin seuroihin oli kokoontunut miltei salin täydeltä väkeä. Nuoria ja lapsiperheitä oli paikalla tuttuun tyyliin runsaasti. Ilmassa leijui tietoisuus siitä, että tänään yhdistyksessä on edessä poikkeuksellinen tilanne: Arkkipiispan teologinen sihteeri Risto Leppänen oli muutama päivä sitten päätetty yhdistyksen puhujien ja johtokunnan toimesta vapauttaa rauhanyhdistyksen puhujan tehtävästä. Päätöstä kohtaan oli esitetty keskustelussa myös joitakin eriäviä mielipiteitä.

Leppäsen vaimo Mari Leppänen oli vihitty pari viikkoa sitten papiksi. Hänestä tuli Suomen ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi. Leppänen hyväksyy vaimonsa pappeuden ja ylipäänsä naispappeuden ja kirkon virkaratkaisun.

Puolitaival: Naispappeudella ei raamatullista perustaa

Alkuun seuroissa kuultiin yksi puheenvuoro ja tämän jälkeen laulettiin virsi. Sitten oli yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajan Kimmo Puolitaipaleen vuoro. Hän kertoi seurakuntaväelle, ettei ”Risto-veljellä ole edellytyksiä toimia kotisiionin sananpalvelijan tehtävässä”.

Hän viittasi perusteina Leppäsen myönteiseen naispappeusnäkemykseen, mutta myös muun muassa seurakuntaoppiin. Puolitaival totesi, että ketään ei ole pakotettu keskusteluihin ja viittasi tällä johtokunnan Leppäsen kanssa aiemmin järjestämiin tapaamisiin.

– On tyydyttävä siihen, mikä on koettu vuosikymmenien aikana oikeaksi koko kristillisyyden (vanhoillislestadiolaisuuden) piirissä. Raamattu ei tunne naispappeutta ja naispappeudelle ei ole raamatullista perustaa. Risto-veli on perustellut näkemyksiään kirkon virkaratkaisulla. Haluammeko olla kuuliaisia siionin (vanhoillislestadiolaisuuden) neuvoille vai haluammeko vastauksia ja neuvoja siionin ulkopuolelta? Puolitaival sanoi.

”En voi enkä halua kääntää kirkon johtoa Turun yhdistystä vastaan”

Tämän jälkeen Risto Leppänen käytti puheenvuoron. Hän selvisi puheenvuorosta kunnialla, vaikka kaikesta näki, että tilanne oli hänelle raskas. Pitäisikö lapset päästää ensin mehulle, Leppänen heitti aivan aluksi.

– Hieman tuntuu haikealta. En halua puuttua tähän päätökseen. Kunnioitan sitä päätöstä, jonka johtokunta on tehnyt, hän totesi ja kiitti tämän jälkeen mahdollisuudesta, että hän voi vielä käytää puheenvuoron seuroissa.

Leppänen totesi, että kuluneet vuodet ovat olleet raskasta aikaa. Hän kiitti lämpimistä katseista ja esirukouksista. Sitten hän totesi, ettei koskaan tule unohtamaan sitä, kun moni ihminen osoitti hänelle tukeaan hänen vaimonsa Mari Leppäsen pappisvihkimyksessä pari viikkoa sitten. Hän jatkoi monen uskaltaneen tulla pappisvihkimykseen ”katseiden alle ja leimaamista pelkäämättä”. Hän muisteli erään lestadiolaispapin sanoja ja liitti ne ilmeisesti perheeseensä. Puhuja oli kertonut Hyvän Paimenen kantavan, kun itse ei jaksa.

– Olen toivonut tilaa sille, kun joku mieli arkana pohtii kutsumustaan. En ole halunnut ajaa naispappeuden hyväksymistä vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, vaan ainoastaan sanoa, mitä asiasta ajattelen. En voi enkä halua kääntää kirkon johtoa Turun rauhanyhdistystä vastaan, Leppänen sanoi.

Avoimesti hän kertoi myös pyytäneensä apua, jotta hän säilyttäisi työkykynsä.

– Viime vuosien aikana tässä talossa on kokoonnuttu aika usein. Kutsu on käynyt, mutta rehellisyyden nimissä kokoukset eivät ole aina olleet turvallisia. Hienotunteisena en ole pitänyt myöskään sitä, miten pappeuteeni on suhtauduttu ja puheoikeuteni kyseenalaistettu, Leppänen sanoi ja viittasi luultavimmin johtokunnan kanssa käymiinsä keskusteluihin.

– Ehkä tulee aika jolloin voimme näistä asioista rauhassa keskustella, hän jatkoi ja totesi haluavansa rohkaista ihmisiä Jumalan rauhaan ja vapauteen.

Vanhoillislestadiolaisten puhujien tapaan hän julisti lopuksi anteeksi kaikki synnit anteeksi:

– Lääke kovuuteen tulee ristiltä, jossa Kristus murtuu meidän niin monin tavoin murtuneiden puolesta.

Tämän jälkeen hän totesi, että armo kuuluu kaikille ihmisille. Hän päätti puheensa tunnettuun kirkolliseen rukoukseen
Tule Pyhä Henki
.

Puolitaival: Emme ole sulkemassa ovea Jumalan valtakuntaan

Leppäsen puheen jälkeen Kimmo Puolitaival totesi, että Turun rauhanyhdistyksen ovi on aina auki ja sieltä kuuluu lämmin ja rakastava ääni.

– Jumalan valtakunnan lapset ovat aina valmiit puhumaan tiestä ja matkasta.

– Emme ole sulkemassa ovea Jumalan valtakuntaan. Toivomme, että Jumalan valtakunnan neuvot vaikuttavat parannuksen hyviä hedelmiä ja sitä kautta yhteys tähän valtakuntaan ja yhteinen rakkaus saisi säilyä.

Puolitaival muistutti, ettei naispappeuskysymys ole vain Turun rauhanyhdistyksen asia, vaan koko Suomen siionin (vanhoillislestadiolaisen liikkeen) asia. Sen vuoksi asiaa on Puolitaipaleen mukaan hyvä käsitellä koko liikkeessä.

– Nyt on siis kysymys puhujan tehtävässä toimimisesta. Tärkeä lähtökohta on, että puhuja ei puheella, mielipiteillään tai toiminnallaan ole jakamassa kuulijoita eri leireihin. Silloin, kun tämä ei toteudu, on kaikkien kannalta hyvä, että sananpalvelija saa vapautuksen toistaiseksi puhujan tehtävästä. Näin on tilanteen todettu Riston osalta olevan. Tästä olen myös hänen kanssaan kahden kesken keskustellut.

Sitten hän antoi paikalla olijoille mahdollisuuden käyttää sanaa. Puheenvuoron käytti noin viisi henkilöä. Yksi puhujista kertoi, ettei ole tyytyväinen johtokunnan toimintaan ja vaati Risto Leppäsen erottamispäätöksen perumista. Muut puheenvuoron käyttäneet antoivat suoraan tai epäsuorasti tuen johtokunnalle. Eräs tosin toivoi keskustelua naispappeudesta ja enemmän läpinäkyvyyttä johtokunnan toimintaan.

Näiden puheenvuorojen jälkeen Puolitaival pyysi niitä, jotka tukevat johtokuntaa, nostamaan kätensä. Salissa nousi runsaasti käsiä ylös. Mahdollisesti eri mieltä olevia hän ei pyytänyt käsiä nostamaan.

Risto Leppänen oli poistunut paikalta heti oman puheenvuoronsa jälkeen.

Kotimaa24:n poistuttua paikalta ilta oli Kimmo Puolitaipaleen mukaan jatkunut vielä kahvitauon jälkeen muutamalla puheenvuorolla. Niissä lähinnä tuettiin johtokuntaa.

Lue myös: Puolitaival: Vanhoillislestadiolaiset eivät vaienna

HS: Mäkinen huolestui kirkkoon sitoutuvien vaientamisesta

Arkkipiispan sihteeri erotettiin vanhoillislestadiolaisten puhujan tehtävistä

Rauhanyhdistys ei erottanut Leppästä yksimielisesti

Edellinen artikkeliValamon luostarissa tulipalo
Seuraava artikkeliKeskitalo vaikuttamistyöstään: Minnekään ei pidä mennä anteeksipyydellen