Ehdokasasettelu kaipaa loppukiriä

Miltä näyttää seurakuntavaalien ehdokasasettelun tilanne eri puolilla Suomea erikokoisissa seurakunnissa ja yhtymissä, kun ehdolle asettumisaikaa on vielä noin kuukausi jäljellä? Kotimaa Pro otti selvää.

Oulussa kannattajat uurnille vaihtelevasti

Oulun seurakuntayhtymässä on näillä näkymin tulossa kaikkiin seitsemään seurakuntaan melko täydet listat kolmelta ryhmältä ja osaan lista myös neljänneltä joukolta.

Kokoomus ja keskusta ovat yhdistäneet voimansa Katse-listalla, Vanhoillislestadiolaisilla on oma listansa Kristilliset perusarvot, vasemmisto ja vihreät sekä muu seurakuntaväki kokoontuu Esli -listalle (Elävä seurakunta lähellä ihmistä) ja omana pienenä ryhmänään ovat erityisen konservatiivista raamattunäkemystä kannattavien seurakuntalaisten Toimivat seurakuntalaiset -lista.

Esli-listalaisten kannattajissa kirkosta eroaminen on ollut suurinta, mikä tuo ryhmälle omat haasteensa. Konservatiiviryhmällä on puolestaan ollut vaikeuksia saada riittävästi ehdokkaita. Vanhoillislestadiolaisilla ja oikeistoryhmällä näyttäisi olevan mahdollisuus täysiin ehdokaslistoihin lähes joka seurakunnassa.

– Nämä ovat innostavat vaalit. Jo syksyllä saatetaan saada valmiiksi seurakuntarakenneuudistus, jonka vaikutukset seurakuntiin ovat isoja. Uudet luottamushenkilöt pääsevät aina valitsemaan myös uusia kirkolliskokousedustajia ja linjaamaan näin kirkon tulevaisuutta, toteaa kirkolliskokousedustaja ja pitkän linjan oululainen luottamushenkilö Antero Aakko.

Katse-ryhmään kuuluva Aakko kokee Oulun seudulla ongelmalliseksi sen, että eri listojen kannattajakunnat lähtevät vaaliuurnille hyvin vaihtelevalla innolla.

– Kun jonkun ryhmät kannattajat äänestävät lähes sataprosenttisesti ja toisen ryhmän kannattajia on vaikea saada liikkeelle ollenkaan, ei seurakunnan luottamushenkilöiden lopullinen kokoonpano tietenkään vastaa keskimääräisten seurakuntalaisten arvoja ja ajatuksia. Itse toivon, että kaikkien ryhmien kannattajat lähtisivät näissä vaaleissa oikein vilkkaasti liikkeelle, Aakko analysoi.

Ypäjällä sopuvaaleista on tullut tapa

Ypäjän pienessä reilun 2000 hengen seurakunnassa ei ole varsinaisesti järjestetty seurakuntavaaleja pitkiin aikoihin. Koska ehdokkaita ei ole ollut enempää kuin luottamushenkilöpaikkoja, on päädytty niin kutsuttuihin sopuvaaleihin, joissa vain todetaan vanhojen tuttujen luottamushenkilöiden tulleen valituksi jälleen kerran.

– Tässä käytännössä on hyvät ja huonot puolensa. Hyvää on se, että luottamushenkilöt ovat hyvin perehtyneitä ja tietävät asiat ja käytännöt. Huono puoli on kuitenkin se, että päätöksentekoon ei saada uutta verta ja uusia ideoita tai ylipäätään mitään vaihtelua, arvioi Ypäjän seurakunnan talouspäällikkö Katja Mäkelä.

Seurakunnan tuore kirkkoherra Vesa Rasta toivoisi Ypäjälle vaihteeksi ihan oikeita vaaleja.

– Meillä kuitenkin 85 prosenttia asukkaista kuuluu kirkkoon. Olen yrittänyt heille mainostaa ehdokkuutta, mahdollisuutta vaikuttaa oman seurakunnan asioihin. Nuorille olemme myös lähettäneet haastekirjeitä ja markkinoineet luottamustyötä. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, onko uusia ehdokkaita saatu listoille, Rasta sanoo.

Espoossa ehdokasasettelu käynnistyi vilkkaasti

Espoon seurakuntayhtymässä on kuusi seurakuntaa, joissa kussakin seurakuntavaalityö on perinteisesti ollut melko itsenäistä ja alueellisesti painottunutta. Tänä vuonna kokoomus sekä kirkon perinteisten arvojen puolesta kampanjoiva Yhdessä matkalla -ryhmä ovat kuitenkin julkistaneet myös yhteisen vaaliohjelman, joka ylittää seurakuntarajat.

– Me seurakuntayhtymässä kannustamme ryhmiä avoimeen vaalityöhön ja vaalitavoitteiden selkeään kertomiseen. On kaikkien etu, että äänestäjät tietävät, millaisten painotusten kanssa kukin ryhmä on liikkeellä, sanoo yhtymän viestintäpäällikkö Urpu Sarlin.

Sarlin iloitsee siitä, että vaalityö käynnistyi Espoossa hyvin jo keväällä. Nettisivuille saatiin varhaisessa vaiheessa tiedot vaalilistojen kokoajista.

– Nyt näyttää siltä, että joka seurakunnassa on ainakin 3-6 listaa. Viime vaaleissa nuorten listoja oli enemmän. Tällä hetkellä niitä löytyy vain kahdesta seurakunnasta. Toivottavasti niitä tulee vielä lisää.

Ensi viikosta alkaen Espoon seurakuntien tiedotusväki ja seurakuntayhtymä pitävät vielä ehdolle asettumisen asiaa korostetusti esillä sosiaalisessa mediassa ja seurakuntalehti Essessä.

– Kun ihmiset ovat palanneet kesälomilta, on hyvä muistuttaa heitä siitä, että ehdolle ehtii vielä, Sarlin toteaa.

Siilinjärvellä vastustetaan yhtymämallia

Noin 17500 jäsenen Siilinjärven seurakunta Itä-Suomessa on huolissaan seurakuntansa itsenäisyydestä.

– Jos kirkolliskokous hyväksyy uuden yhtymämallin, tilanne on meille turmiollinen. Meillä on seurakunnan talous ja toiminta koko Suomen mittakaavassa täysin esimerkillisellä tasolla. Olisi kauheaa, jos meidät pakolla liitettäisiin johonkin seurakuntayhtymään ja omaisuutemme siirtyisi muihin käsiin, toteaa neljä kautta luottamushenkilönä palvellut Tapio Markkanen.

– Jos se yhtymämalli nyt kuitenkin tulee, tarvitaan seurakunnassa erityisen paljon kokeneita ja päteviä päättäjiä. Luulen, että tämä yhteinen huolemme yli puoluerajojen on innostanut monia vanhoja konkareita mukaan vielä näihin vaaleihin ehdolle.

Siilinjärvellä on ollut seurakuntavalleissa perinteisesti kaksi listaa, niin tänäkin vuonna. Markkanen on vastuuhenkilö keskustalaisten ja kristillisten Kotikirkko-listalla. Yhteistyöryhmän ehdokaslistalle puolestaan hakeutuvat kaikkien muiden puolueiden jäsenet.

– Ehdokkaita on tulossa suunnilleen entiseen malliin. Vanhemmasta päästä joku aina luopuu ehdokkuudesta. Ihan nuoria on ollut vaikea saada mukaan, kun ne opiskelut vievät monesti toiselle paikkakunnallekin. Mutta aina on joitakin ehdokkaita löytynyt pois jääneiden tilalle, Markkanen selvittää.

Kouvolassa vielä odottava tunnelma

Kouvolan seurakuntayhtymä koostuu viidestä seurakunnasta ja yhdestä kappeliseurakunnasta. Ehdokkaiden saaminen seurakuntavaalien listoille ei ole ollut aivan helppoa. Parissa seurakunnassa, joissa on aiemmin ollut kaksi listaa, lähdetään näihin vaaleihin todennäköisesti yhdellä listalla. Toisaalta esimerkiksi Elimäen seurakunnassa on vaaleihin tulossa ehdokkaita ainakin kolmella listalla.

– Ihmiset empivät vielä ja tunnelma on monin paikoin odottava. Olen kuitenkin toiveikas. Eivät ihmiset jaksaneet helteillä ajatella ylimääräisiä asioita. Nyt kun koulut ja työt alkavat ja ihmisetkin käynnistyvät taas kuuman kesän jälkeen, alkaa varmasti tapahtua, sanoo seurakuntayhtymän vs. viestintäpäällikkö Ulla-Maija Hiltunen.

Hiltusen kokemuksen mukaan vaaliasia vaatii paljon esilläpitoa ja ihmisten herättelyä. Kouvolan alueen seurakunnat olivat mukana eilen järjestetyssä jokavuotisessa Viranomaiset Manskilla -tapahtumassa, jossa kunta, järjestöt ja viranomaiset esittelevät toimintaansa Kouvolan keskustassa kävelykatu Manskilla.

– Tapahtuman ajoitus oli seurakuntavaalien kannalta erinomainen. Kojuillamme tarjottiin pullaa ja keskusteltiin ihmisten kanssa kaikesta seurakuntiin liittyvästä, mutta samalla markkinoimme seurakuntavaaleja. Ihmiset pysähtyivät kyllä aika tiuhaan juttelemaan, Hiltunen kertoo.

Hiltunen pitää erityisen tärkeänä nuorten äänestäjien aktivointia. Kouvolan yhtymän nuorisotyöntekijöille on lähdössä viesti, jossa heidän toivotaan ottavan vaalit esille nuorteniltojen yhteydessä.

Edellinen artikkeliKirkkoveneellä Kizhille – katso kuvia
Seuraava artikkeliRaamattuopiston perustajan elämä taipui teatteriesitykseksi