ECRI vaatii uskontoa vähemmistövaltuutetun toimialaan

Euroopan neuvoston alainen Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komitea ECRI suosittaa Suomea laajentamaan vähemmistövaltuutetun toimi-alaa, jotta tämä voisi käsitellä myös uskontoon liittyviä tapauksia. Tällä hetkellä vähemmistövaltuutetulla on toimivalta käsitellä ainoastaan etniseen alkuperään tai kansallisuuteen perustuvaa syrjintää. Raportin mukaan myöskään syrjintälautakunta ei voi käsitellä uskonnosta johtuvaa syrjintää. Asia käy ilmi komitean keskiviikkona julkaisemasta raportista (pdf).

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkoa, että ECRI kehottaa Suomea rakentamaan moskeijan pääkaupunkiseudulle vahvistamaan islaminuskoisen vähemmistön asemaa. ECRI:n tehtävänä on valvoa ja analysoida jäsenmaiden rasismi- ja suvaitsemattomuustilannetta. Lisäksi se tekee esityksiä ongelmiin puuttumisesta.

Edellinen ECRI:n raportti julkaistiin vuonna 2007 ja nykyisen raportin aineisto on kerätty ennen heinäkuuta 2012.

Raportissa kiitetään muun muassa vuoden 2011 Suomen rikoslain muutosta. Siinä kaikki rasistiset motiivit, myös uskontoon tai vakaumukseen perustuvat, määriteltiin raskauttaviksi tekijöiksi rikoksen yhteydessä.

Kiitosta saa myös vuonna 2008 sisäministeriön perustama syrjinnän seurantaryhmän. Vähemmistöjen kohtaamaa syrjintää vastaan suunnattu ryhmä tarkastelee muun muassa uskontoon ja etniseen alkuperään liittyvää syrjintää. Raportissa kuitenkin todetaan, että ryhmän toimintavaltuuksia tulisi laajentaa.

ECRI:n raportissa esitetään, etteivät kaikki Suomen tiedotusvälineistä kunnioita riittävästi vähemmistöjä yleisellä tasolla. ECRI:n mukaan niissä esiintyy avointa rasismia. Vaikka islaminuskoisten uskonnollista taustaa ei yleensä tuoda Suomessa tapahtuneiden asioiden yhteydessä esille, laajemmin islam liitetään terrorismiin. Lisäksi ECRI:n tietojen mukaan osa tiedotusvälineistä kiihottaa vihaa somaleja kohtaan ja Romaniasta tulleet romanikerjäläiset aiheuttavat ilkeämielistä keskustelua.

Tiedotusvälineitä ei raportissa eritellä.

Raportissa myös kiinnitetään huomiota, että viranomaisten kielto kerätä etniseen alkuperään tai uskontoon liittyviä tietoja voi vaikeuttaa maahanmuuttajien auttamista.

Lue myös: HS: Euroopan neuvosto haluaa Suomeen moskeijan

Edellinen artikkeliLehdet: Facebookin yhteisöhaku voi paljastaa käyttäjän uskonnon
Seuraava artikkeliMaailman parhaat urut ensimmäistä kertaa suomalaissoitossa