Desmond Tutu Myanmarin johtajalle: Rukoilen, että puutut kriisiin

Eteläafrikkalainen arkkipiispa ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Desmond Tutu vetoaa Myanmarin johtajaa Aung San Suu Kyitä puuttumaan rohingya-vähemmistöön kohdistuviin väkivaltaisuuksiin. Buddhalaisenemmistöisessä Myanmarissa sijaitsevasta Rakhinen osavaltiosta on paennut Bangladeshin puolelle YK:n arvioiden mukaan yli 270 000 ihmistä.

Facebookissa eilen torstaina julkaisemassaan viestissä Tutu kutsuu Suu Kyitä rakkaaksi nuoremmaksi sisarekseen. Hän kertoo muistaneensa kotiarestissa istunutta poliitikkoa oikeamielisyyden puolustajana, iloinneensa tämän vapautumisesta ja juhlineensa tämän valintaa opposition johtajaksi vuonna 2012.

Tutu sanoo tunteneensa suurta tuskaa huomatessaan, ettei Suu Kyi ole puuttunut vähemmistöä kohdanneeseen väkivaltaan.

”Rakas sisareni: Jos hiljaisuus on se poliittinen hinta, jonka maksat nousustasi Myanmarin korkeimpaan johtoon, niin hinta on varmasti liian suuri. Maa, joka ei ole rauhassa itsensä kanssa eikä pysty suojelemaan kaikkien kansalaistensa arvoa, ei ole vapaa”, apartheidia aikoinaan vastustanut ja Etelä-Afrikan totuuskomissiota johtanut Tutu kirjoittaa Suu Kyille.

”On ristiriitaista, että oikeamielisyyden symboli johtaa sellaista maata. Se lisää tuskaamme.”

Tutu kertoo rukoilevansa, että Suu Kyi osoittaisi rohkeutta ja puhuisi ihmisoikeuksien ja kansansa yhteenkuuluvuuden puolesta.

”Rukoilemme, että puutut kärjistyvään kriisiin ja johdat kansasi takaisin oikeamielisyyden polulle”, Tutu kirjoittaa viestissään.

Bangladeshin puolelle paenneet rohingyat ovat kertoneet laajoista tuhopoltoista ja siviileihin kohdistuvasta väkivallasta. Myanmarin turvallisuusjoukkojen ja vähemmistön välinen konflikti käynnistyi rohingya-kapinallisten hyökkäyksestä poliisiasemalle. Väkivaltaisuuksissa kerrotaan kuolleen yli 400 ihmistä, ja uhriluvun pelätään nousevan. YK:n asiantuntijat ovat kuvailleet rohingya-kansaan kohdistuvia toimia etniseksi puhdistukseksi.

Valtion siviilijohtaja ja rauhannobelisti Aung San Suu Kyi on kommentoinut tapahtumia vähänlaisesti ja saanut osakseen runsaasti kritiikkiä. Tutun lisäksi muun muassa niin ikään Nobelin rauhanpalkinnon saanut Malala Yousafzai on vedonnut Suu Kyitä tuomitsemaan julmuudet.

Kuva: Wikimedia Commons / Elke Wetzig (CC BY-SA)

Edellinen artikkeliSavon Sanomat: Piispa Jolkkonen ei lähde ehdolle arkkipiispan vaaliin
Seuraava artikkeliKolumni: Miten mies tulisi kirkkoon? – Ainakin hänen olisi tunnettava olonsa tervetulleeksi