Chick lit ei kaihda uskontoakaan

Nuorten naisten uusi viihdekirjallisuus eli chick lit käsittelee myös vaikeita aiheita. Uskontokaan ei ole sille täysin vierasta, sanoo chick litistä väittelevä Terhi Nevalainen.

Chick litillä tarkoitetaan 1990-luvun puolivälin jälkeen yleistynyttä nuorille naisille suunnattua viihdekirjallisuutta, jonka tunnetuimpiin kirjoittajiin kuuluvat ilmiön Bridget Jones -teoksillaan aloittanut Helen Fielding sekä Sophie Kinsella ja Marian Keyes. Myös Sinnkuelämää tv-sarjan lähtökohtana oleva Candace Bushnellin blogeista koottu kirja edustaa lajityyppiä.

– Sinkkuelämä ja vastaavat tv-sarjat ovat chick litin sisarlajityyppejä. Näitä sarjoja on kutsuttu myös tyttöystäväsarjoiksi eli ne täyttävät naiselle hyvän ystävän paikan.

Nevalaisen mukaan chick litin päähenkilöt ovat harvoin itse uskonnollisia, mutta heidän ystävä- tai perhepiiriinsä uskonto saattaa liittyä. Erityisesti juhlien ja hautajaisten kautta käsitellään myös uskontoa.

– Yhdysvalloissa julkaistaan myös kristillistä chick litiä, mutta sitä ei ole käännetty suomeksi. Uskonto on kyllä vahvasti esillä esimerkiksi Jennifer Weinerin kirjassa Tietyt tytöt, jossa kyse on juutalaisuudesta ja sen tapakulttuurista.

Nevalaisen väitöskirjan aineistona ovat lukupiirit, joissa luettiin chik litiä. Kahdessa luetuista kirjoista käsiteltiin päähenkilön aviomiehen kuolemaa.

Chick litissä avioon pääsy ei ole naisen lopullinen päämäärä, kuten oli aiemmissa naisten romanttisissa viihdekirjoissa. Naista ei myöskään alisteta hyvä-huono- tai madonna-huora-akselille. Sellainen näkökulma on vanhanaikainen.

– Kasvutarina on chick litissä tärkeä ja sen kaipuu on yhdistettävissä postfeministiseen naistoimijuuden korostukseen.

Nevalainen sanoo väitöskirjassaan, että chick litissä käsitellään ruumiillisuutta ja kuluttajuuttaa ja chik litiä luetaan ironisten silmälasien läpi.

Chick on amerikkalaista slangia ja tarkoittaa nuorta naista, lit on lyhenne kirjallisuutta tarkoittavasta literature-sanasta.

Terhi Nevalaisen kirjallisuustieteen alaan kuuluva väitöskirja Pinkit piikkikorot. Chick lit -kirjallisuuden postfeministiset sisällöt ja lukijat niiden merkityksellistäjinä tarkastetaan 12. kesäkuuta Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa Joensuussa.

Edellinen artikkeliKalajoen Kristillisen Opisto laajenee päiväkoti Arkilla
Seuraava artikkeliVankilapappi on ukkosenjohdatin