Veteraanien perintö ja kansallisen veteraanipäivän muutos

Jatkosodan päättymisestä tuli 5. syyskuuta 80 vuotta. Ensi keväänä 27.4.2025 tulee 80 vuotta sotavuosien päättymisestä eli Lapin sodan päättymisestä. Sotavuodet 1939-45 ovat keskeinen osa meidän suomalaisten tarinaa ja merkitsivät myös sitä, että ylipäätään Suomi-niminen valtio säilyi maailmankartalla itsenäisenä valtiona.

Olemme saaneet elää siis jo 80 vuotta rauhan aikaa omassa maassamme, vaikka tällä hetkellä meitä lähellä Ukrainassa julma sota jatkuu. Sotavuosien päättyminen oli suuri helpotus kansallemme ja voimme vain kuvitella, miltä hengissä olleista taistelijoista tuntui, kun aseet vaikenivat 5.9.1944 ja kun samalla oli tietoisuus maamme säilymisestä. Myös kotirintamalla taisteluun osallistuneet olivat varmasti huojentuneita, vaikka rauhaan pääseminen merkitsi jälleen myös suuria uhrauksia sotavuosien uhrausten lisäksi.

Olin eräässä veteraanityön ja veteraanitoiminnan perinnetyön tilaisuudessa, jossa pohdimme veteraanien perintöä meille ja yleensä Suomelle ja suomalaisille. Veteraanien perinnöksi mainittiin arvot, joita sotavuosina puolustettiin: oikeudenmukaisuus, vapaus, veljeys, tasa-arvo, sananvapaus, uskonnonvapaus ja demokratia. Totesimme, että veteraanipolvi taisteli ja teki työtä kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta, nuo asiat laajasti ymmärrettyinä.

Etsimme mainitussa tilaisuudessa myös sitä, mikä olisi veteraanien ja veteraanisukupolven tärkein perintö. Siihen löysimme vastaukseksi erityisesti rintamilla muodostuneen tunnuslauseen: ”Kaveria ei jätetä!”. Se voidaan ymmärtää kaikkeen yhteiskunnan toimintaan kuuluvaksi ja sen ohjenuoran perusteella maatamme ja yhteiskuntaamme on onneksi pääosin rakennettu. Se tarkoittaa sitä, että kaikki pidetään mukana ja että jokaisesta pidetään huolta. Joskus joku on tosin kriittisesti kysellyt, ovatko jotkut yhteiskunnan ja yksittäisten ihmisten ratkaisut tehty enemmän ”kaverille ei jätetä” periaatteen mukaisesti.

Edelleen veteraanipolven perintöä meille heidän jälkeensä tuleville polville pohtiessamme tulimme myös siihen tulokseen, että rauha oli ja on heidän arvokas perintönsä meille. He halusivat elää rauhassa, he halusivat rauhaa silloinkin, kun piti tarttua aseisiin. Lopulta rauha koitti raskaiden koettelemusten, kärsimysten ja menetysten vuosien jälkeen. Siitä rauhasta me olemme saaneet nauttia. Veteraanipolvi myös oli se sukupolvi, joka otti suuren vastuun maamme jälleenrakentamisesta, kun sotien tuhojen jälkeen piti rakentaa uutta Suomea.

Veteraaneja on keskellämme enää muutama sata, heistä suurin osa naisia. Muistamme heitä ja koko veteraanisukupolvea kiitollisina. Kiitämme kaikkia, jotka sotavuosina ja niiden jälkeen pitivät huolta maastamme ja sen tulevaisuudesta. Meidän tehtävämme on pitää yllä heidän muistoaan ja perintöään ja miettiä, mitä se tarkoittaa nykypäivän ja huomisen Suomessa.

Kansallisen veteraanipäivän vietto alkoi 1987. Kun Kaatuneiden muistopäivänä muistamme eri sodissa ja kriisihallintatehtävissä kaatuneita, on veteraanipäivän ajatus ollut muistaa keskellämme olevia veteraaneja. Pian he ovat kuitenkin poissa.  Siitä syntyi ajatus, että voisiko veteraanipäivä olla jatkossa Kansallinen veteraaniperinnön päivä? Tuona päivänä ja sen viikolla voisimme jatkossa muistaa veteraanipolven työtä ja nostaa esille sitä, mitä se kussakin ajassa meille merkitsee.

Veteraanien perinnön välittäminen lapsillemme ja nuorillemme on tässä mielessä tärkeä tehtävä, josta meidän on nyt ja jatkossa pidettävä huolta. Se perintö on – sotaa ihannoimatta – kuitenkin tämän maailman onnellisimman maan kehittymisen perusta.

Toivo Loikkanen, veteraani- ja perinnetyön pappi

6 KOMMENTIT

    • Noin se menee. Siksi kirjoitinkin, että veteraanien yksi tärkeä perintö meille on juuri rauha ja rauhaan pyrkiminen.

  1. Toivo

    Kiitos hyvästä tekstistäsi

    Tuot esiin hyviä näkökulmia

    Meillä Somerolla on vietetty aseiden laskemisen päivän muistoa 4.9. jo useana vuotena Häntälässä kyläkeskuksen talossa, aikaisemmin Häntälän rukoushuoneella. Tänä vuonna mukana oli 30 henkeä. Joukossa oli kaksi sodassa mukana ollutta sekä useampi veteraanin leski, sotaorpo tai muu omainen. Vietimme Herran pyhää ehtoollista.

    Olen toiminut Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin veljespappina. Meidän Someronp osastomme lopetettiin osastona vuoden alusta, koska viimeinen sotainvalidimme kuoli viime vuonna yli satavuotiaana. Toimimme edelleen käytännössä sotainvalidien leskien tukemisessa.

    Lähitulevaisuudessa on edessä myös Piirin sekä koko Liiton lopetus. Työ jatkuu perinneyhdistyksen puitteissa.
    Meillä Somerolla pidetään kerran kuukaudessa tapaamisia iltapäiväkahveilla Seurakuntakeskuksessa aikaisemmin eri sotiemme vetaraanijärjestöjen yhteistyönä, nykyisin Perinneyhdistyksen vetämänä.

    • Kiitos, Matias, työstäsi veteraanien parissa ja veteraaniperinteen vaalimisessa. Olen itse kirkkoherrana toiminut veteraanien parissa 20 vuoden ajan ja viimeiset 10 vuotta työssä seurakunnan veteraanitoiminnan pappina. Nyt jatkan eläkeläisenä alueemme perinneyhdistyksen nimikkopappina.

Toivo Loikkanen
Toivo Loikkanen
Rovasti, liikkuja ja toimija Savonlinnasta. Kirkon töissä 1986-2023: muiden muassa seurakuntapappina ja varuskunnan oto pappina Kotkassa, Rotterdamin merimieskirkon johtajana ja pappina, Enonkosken ja Kerimäen kirkkoherrana, aluekappalaisena Kerimäellä Savonlinnan seurakunnassa. Matkan varrella paljon erilaisia luottamustehtäviä, joista nykyisin mukana aluepankin (SSOP) ja OP Ryhmän tehtävät. Luonto ja matkailu lähellä sydäntä. Olen kirjoittanut pitkään kirkon ja yhteiskunnan asioista.