Varasin netistä itselleni taivaspaikan

En tiedä, mikä minuun meni. Tilasin Amazonista kaksi kiinalaista mustekynää, vaikka vannoin, että niihin en sekaannu, sillä ovat usein julkeita kopioita läntisistä malleista. Lisäksi hinta arveluttaa: voiko niin halvalla saada mitään järkevää.

Aikani googlailin ja youtubetin. Päädyin Jinhaon malleihin x159 ja 9019. Kummallekin löytyy ulkoinen esikuva. x159 on uudistettu versio 159:stä ja muistuttaa mitoiltaan ja designiltaan kiusallisen paljon Montblanc 149:ää. Kyniä ei kuitenkaan kannata verrata, sillä ne ovat kokonaan eri tuotteita, esimerkiksi terä on MB:ssa 18-k, kiinalaisessa terästä, vaikka kaksivärinen onkin. Luupilla katsottuna kiinalaisen terän pinta oli naarmuinen.

9019 puolestaan vaikuttaa ottaneen mallia paitsi japanilaisesta Namikista, niin klipisin osalta suoraan Pilotista.

Ostamissani kiinalaisissa on sama terä (kokoa 8), paitsi että x159 kirjoittaa F:llä (fine) ja 9019 kirjoittaa M:llä (medium).

*

Kun pääsin näin alkuun, varasin itselleni netistä myös taivaspaikan. Yritin päästä valtakunnansaliin, mutta sen olivat varanneet Jehovan todistajat. Myös muut parhaat paikat olivat menneet. Alkoi jo pelottaa, että näinköhän jään ilman paikkaa tykkänään, mutta sitten onneksi huomasin, että myyntiin oli tullut Jumalan armosta suuri joukko eri kirkkokuntien peruttuja paikkoja – tosin dynaamiseen hinnoitteluun, joten halvalla en pääsi, mutta taivaskaipuuhan ei tunnetusti hintaa kysy.

Erityisen paljon peruttuja paikkoja oli protestanttien kiintiössä. Sitä hieman ihmettelin, sillä eivätkös protestantit ole kaikkein jumalisimpia, mutta tein iloisesti varauksen, maksoin vaadittavan takuumaksun katumuksen kyynelillä ja painoin enter. Sain oitis vastauksen, että minulle on varattu paikka Lutherin patsaan varjossa. Mitä ihmettä?

Patsas muuten sijaitsee taivaan portin ulkopuolella, mutta varjon kattama alue lasketaan siitä huolimatta taivaaseen kuuluvaksi.

Minua harmitti jääminen varjoon, joten yritin perua varaukseni ja vaihtaa sen ortodoksien tai katolilaisten peruutuspaikkoihin, mutta minulle sanottiin, että hengellisessä elämässä ei ole mahdollista katua tehtyä ratkaisua. Outoa, koska eikö se surffailu juuri ole se autuas pointti.

Kovasti jäin ihmettelemään. Otin esiin kiinalaisen mustekynäni ja aloin kirjoittaa tätä blogitekstiä…

P.S. Yläkuvassa Amazon-hankintani osiin purettuna. Kummassakin kynässä on konvertteri eli muunnin, johon muste imetään pullosta. Toki kynissä voi käyttää myös erillistä mustepatruunaa.

4 KOMMENTIT

  1. Kiitos Olli kevennyksestä. Tuosta tuli mieleen eräs rikas kaveri, joka halusi välttämättä tuoda mukanaan Taivaaseen kaksi matkalaukullista kultaharkkoja. Jumala oli sitä mieltä, että yhden voisi tuoda, mutta kovasti ihmetteli tuota pyyntöä.. Portilla sitten kaveri joutui tullitarkastukseen ja siinä tullimies ihmetteli kovasti sitä, miksi koko laukullinen on täynnä Taivaan katukiviä.

    • Hauska juttu, oivaltavakin. Taivaan portti ja siinä päivystävä Pietari on loputon huumorin lähde.

  2. Verraton ja älykäs blogi. Linkkejä hengellisiin suuntauksiin löytyy hauskalla tavalla. Haastaa aivosoluja ja ehkäisee dementiaa?

    Ammattilaisen otteella erinomaiset kuvaukset kynien malleista ja ominaisuuksista saisivat myös edesmenneen ison (L.) Martin kiinnostumaan Jinhaon malleista x159 ja 9019?

    Kiitos!

    PS. Kalligrafia on minulle ”vieraslaji”.

    • Ehkä Martti L. olisi kiinnostunut saksalaisista mustekynäbrändeistä: esim. Montblanc, Pelikan, Kaweco, Lamy, Diplomat, Faber-Castell tai Otto Hutt.

Olli Seppälä
Olli Seppälä
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Kotimaan julkaisupäällikkö. Hän on kirjoittanut kirjan Jälleenlöydetty aika (2024), jossa pohtii muistelmanomaisesti uskon tietään ja muistojen merkitystä.