Vaalikone uskonnonvapaudesta (taas)

Vaalikone uskonnonvapaudesta on nyt käytössä jo viidettä kertaa. Kysymykset noudattavat tuttua kaavaa: Puretaanko kirkon verotusoikeus, kuuluvatko jumalanpalvelukset peruskouluun, sallitaanko rituaaliteurastukset, pitääkö jumalanpilkka kieltää laissa ja niin edelleen.

Tähän saakka tulleet vastauksetkaan eivät yllätä. Kirkon verotusoikeuden poistaisi moni Vihreistä ja Vasemmistosta, ei kukaan Keskustasta, ja tähän väliin jäävät sitten PS, Kokoomus ja SDP. Elämänkatsomustiedon opiskelun sallisi kaikille enemmistö kaikista puolueista, poikkeuksena Kristillisdemokraatit. Rituaaliteurastusten kiellon osalta sekin on samassa linjassa muiden kanssa, kaikista puolueista enemmistö ei sallisi uskonnollista poikkeusta teurastustapaan.

Pienpuolueista esille voi nostaa Liberaalit ja Kommunistit: Muutoin janan eri päissä olevat puolueet haluaisivat kumpikin kirkoilta verotusoikeuden pois.

Eräs tapa tulosten lukuun on olettaa vastanneiden edustavan tasaisesti puolueitaan, ja puolueiden kannatuksen olevan sama kuin viime vaaleissa. Tällöin kirkollisvero ja hautaustoimi säilyisi nykyisellään. Uskonnollisen aseman muutosten ikäraja ehkä laskisi parilla vuodella, katsomusaineiden muuttamista yhdeksi aineeksi pohdittaisiin vakavasti, samoin jualanpalvelusten poistoa peruskoulusta, jumalanpilkkalaki kenties kumottaisiin ja vapaapäivien kytkös kirkkolakiin katkeaisi. Erityisen selvästi kiellettäisiin rituaaliteurastus ja poikien(kin) ympärileikkaus. Musliminaisen huivi tulisi useamman mielestä sallia kaupan myyjältä, moni tosin haluaisi sen kauppiaan päätettäväksi.

Käytännössä tietysti ehdokkaat tuskin edustavat puolueitaan tasaisesti. Kone on edelleen ehdokkaillekin auki — kehota siis tuntemiasi ehdokkaita vastaamaan. Listat puolueittan ovat tässä: https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2023/puolueittain.html

Ja muista äänestää!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. ””Jos olet evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen seurakunnan jäsen ja maksat kunnallisveroa, sinun on maksettava myös kirkollisveroa. Myös kuolinpesä voi olla kirkollisverovelvollinen.””
    (https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/esitys_ja_opetusmateriaali/kirkollisver/)

    Miten tuosta saadaan ”vapaaehtoinen vero”?

    Siis verosta voi anoa vapautusta samoin kuin kunnallisverostakin, ei siis ilmeisesti riitä että ilmoittaa ettei ”halua” maksaa?

    • Veroa voi kai pitää vapaaehtoisena sitä kautta, että kirkkoon kuuluminen on vapaaehtoista. Jos taas haluaa olla kirkon jäsen, sitoutuu samalla myös maksamaan kirkollisveroa eli jäsenmaksua. Kuolinpesä maksaa ansiotulosta kirkollisveroa, jos vainaja oli kirkon jäsen. Kun kuolinpesä jaetaan, se lakkaa olemasta ja samalla lakkaa verovelvollisuus.

  2. Kysymyksen muotoiluun saa esittää vaihtoehtoisia tapoja.

    Itselleni tärkeintä on eräänlainen konkretiaan pakotus: Valmistelu ensi vaalikaudella tarkoittaa että asiaan todella aletaan eikä vain pidetä jonain kaukaisena periaatteellisena juttuna, mutta toisaalta ei tarkoita että homman pitäisi olla valmis vuonna 2027.