Uutisen pitäisi pysyä totuudessa

Ylen kotimaanuutisten toimitus kirjoittaa tänään Porin seurakuntayhtymän päätöksestä jakaa lähetysmäärärahoja jatkossakin kaikille kirkon virallisille lähetysjärjestöille vapaaehtoisen kannatuksen suhteessa.

Uutisessa todetaan Suomen Evankelusluterilaisesta Kansanlähetyksestä, Lähetysyhdistys Kylväjästä, Medialähetys Sanansaattajasta sekä Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys SLEY:stä:

Nämä järjestöt ovat vastustaneet kirkon virallista linjaa muun muassa naispappeudessa tai suhteessa seksuaalivähemmistöihin.

Lausunto ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa minkään puheena olevan järjestön kohdalla. Osa järjestöistä toimii kaikilta osin  täysin virallisten linjan mukaisesti ja osalla kyse on kirkon viralliseen linjaan sisältyvien omantunnonvapausklausuulien tulkinnasta. Kaikki järjestöistä ovat sitoutuneen kirkon viralliseen lähetysstrategiaan.

Sleyn ja se ruotsinkielisen sisarjärjestön osalta lienee esiintynyt joillakin paikkakunnilla ongelmia noudattaa omalta puoleltaan vuoden 2009 ns. hyväntahdon ilmaisua. Vastaavaa ongelmaa ei ilmeisestikään ole muilla mainituista järjestöistä ja ne edellyttävät siihen sitoutumista myös kaikilta omilta läheteiltään.

Jonkinlaista lähdekritiikkiä tulisi käyttää myös haastateltujen ihmisten lausuntoja kirjattaessa. Ylen uutisessa todetaan.

Muun muassa seurakuntavaikuttaja ja maakuntajohtaja Pertti Rajala on toivonut, että seurakunnat tukisivat vain niitä järjestöjä, jotka toimivat kirkon opin mukaisesti. Rajala pitää valitettavana, että homoseksuaalisuutta tai naispappeutta vastustavat järjestöt toimivat ulkomailla ja edistävät vanhoillisia asenteita.

Lausunnosta saa kuvan että kyseisten järjestöjen oppi jotenkin poikkeaisi kirkon virallisesta opista. Siis siitä opista johon kirkkolain 1. luvun 1 § tekstissä viitataan. Näin siis siitä huolimatta että järjestöt ovat sekä säännöissään että lähetyssopimuksessa sitoutuneet pitäytymään kirkkomme tunnustuksessa ja että niiden kannat ovat kirkkomme piispojen taholta todettu kirkkomme tunnustuksen mukaisiksi.

Kirkkomme virallinen oppi sallii kielteisen kannan naisten kutsumiseen paimenvirkaan, mutta edellyttää asian suhteen eri mieltä olevien pitäytymistä täydessä alttariyhteydessä.

Kirkkomme virallinen linja hyväksyy homoseksuaalit yksilöinä, mutta vastustaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliiton kaltaiseen suhteeseen. Kirkkomme virallinen linja nimenomaisesti poissulkee samaa sukupuolta olevien välisen suhteen seremoniallisen siunaustoimituksen ja ohjaa asiassa pastoraaliseen kohtaamiseen. Kyseiset järjestöt eivät mitenkään poikkea tästä linjasta.

Ellei asia ole seurakuntavaikuttaja Pertti Rajalan tiedossa, niin vähintäänkin uutisartikkelin toimittajan olisi tullut tarkistaa asia ennen uutisen julkaisua.

http://yle.fi/uutiset/porin_seurakunnat_jatkamassa_kiisteltyjen_jarjestojen_tukemista/6961230

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
    • JSN:n ohje: ”Olennainen virhe on korjattava heti tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla ja lisäksi julkaisussa, jossa virhe on alun perin ollut.”

      Tässä tapauksessa siis Ylen tulisi muokata itse uutista ja laittaa korjattu kohta vielä erikseen tiedoksi artikkelin loppuun. Jäämme odottamaan toimiiko Yle näin.

  1. Kuulin nyt tiedotusvälineen kautta päätöksestä jakaa rahaa lähetysjärjestöille Porissa. Lehdistähän työntekijät isoissa seurakuntayhtymissä uutiset yleensä saavat, ei sisältä päin. Samalla kuitenkin on sisäisessä tiedonkulussa kerrottu sovitun päätöksentekojärjestelmissä, että 20 henkilötyövuotta on vähennettävä henkilöstöä. Minuahan ei asia henkilökohtaisesti koske, koska virkamääräykseni seurakuntapastoriksi Porissa päättyy 2014 eläkkeelle siirtymisen vuoksi. Ihmetyttää vain, että rahaa riittää edelleen lähetysjärjestöille jaettavaksi samalla kun omaa henkilökuntaa irtisanotaan.

    • Olisiko niin, että Porissakin on huomattu, että Suomessa evankeliumia on jo julistettu niin paljon, että oletusarvoisesti kaikki ovat sen kuulleet?
      Ehkä rahaa annetaan lähetystyöhön siksi, että Jeesuksen käsky mennä ja saarnata evankeliumia kaikille kansoille totetuisi.

    • Nyt en kyllä Salme ymmärrä. Haluatko, että Porin seurakuntien kaikki papinvirat lakkautetaan, koska evankeliumi on jo saarnattu Porissa? En voi olla samaa mieltä. Ihmiset täälläkin kaipaavat evankeliumin ilosanomaa. Minä kyllä jään eläkkeelle enkä saarnaa enää, joten toiveesi täyttyy pian. Mutta täällä asuu ihmisiä. Kaikille kansoille voi toki saarnata evankeliumia ihan muutenkin kuin paikallisurakuntien verovaroilla. Mites olisi esimerkiksi vapaaehtoistyö. Olisitko valmis siihen? Minäpä voisin ollakin, kun jään eläkkeelle.

  2. Blogin otsikko on ”Uutisen pitäisi pysyä totuudessa”.
    Joten ei kai ne Porissakaan lakkauta kaikkia papin virkoja?
    Minun toiveeni ei ole, että Osmo jää eläkkeelle eikä voi enää saarnata. Se on väärä tulkinta kommentistani. En yksilöi ketään nimeltä mainittua henkilöä.

    Hienoa, että Osmo haluaa tehdä vapaaehtoistyötä eläkkeelläkin. Minäkin teen koko ajan vapaaehtoistyötä tavalla ja toisella. Ulkomaille en ole kokenut Jumalan minua kutsuvan, ainakaan vielä. 🙂

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.