Uskonto koulusta kaappiin?

Yle Uutiset Suora linja on huolissaan vapaasta uskonnonharjoittamisesta koulujen ja oppilaitosten arjessa.

Ylen mukaan monet opettajat ja koulutyöntekijät kokevat, että työyhteisön jäsenen oman uskonnollisen vakaumuksen ja arvomaailman tunnustaminen aiheuttavat ongelmia muille työyhteisössä. Heidän mukaansa uskonnon harjoittaminen kouluissa koetaan joissakin tilanteissa perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisena. Kyse on ihmisistä, joita uskonnon harjoittaminen rakenteellisena osana julkista palvelua loukkaa .

 

Kyse ei siis ole tällä kertaa siitä onko koulussa uskonnonopetus tunnustuksellista vai ei. Ylen uutisen mukan monet uskonnottomat kokevat ongelmaksi juuri sen, että tunnustuksellisuus näkyy käytännössä koulujen arjessa. Esimerkiksi jotkut koulupsykologit kokevat ongelmalliseksi, jos kriisitilanteisiin mennään niin sanotusti ”Jeesus edellä.”.

 

Asialla on kuitenkin myös toinen puoli:Vaatiiko ”neutraali koulukärjestelmä” uskonnon kätkemistä ”kaappiin”?

 

Siinä missä uskonnotomalla on oltava oikeus olla vapaasti sitä mitä hän on tämä oikeus kuuluu myös kristityille ja muslimeille. Antaako uskonnioton koulu lapsille mahdollisuuden esimerkiksi ruokarukoukseen? Siis nimen omaan kouluruokailussa, kouluajalla. Koulussahan nämä lapset syövät. Kuuluuko tämä mahdollisuus myös lasten ruokailua valvovalle henkilökunnan edustajalle?

 

Uskonnollisen vakaumuksen esille nostamisen kieltäminen erityisesti krisitilanteissa loukkaa syvästi uskonnonvapautta. Tällöinhän ihmiseltä kielletään juuri hädän hetkellä julkinen rukoileminen. Siis tilanteessa jossa uskonto ehkä kaikkein herkimmion nousee pintaan.

 

http://yle.fi/uutiset/koulutyontekijat_pelkoa_ja_painostusta_-_uskonnon_harjoittaminen_kouluissa_loukkaa_perusoikeuksia/6821763?ref=leiki-es

 

 

 

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Uskonnollisen vakaumuksen esille nostamisen kieltäminen erityisesti krisitilanteissa loukkaa syvästi uskonnonvapautta. Tällöinhän ihmiseltä kielletään juuri hädän hetkellä julkinen rukoileminen.

    Kukaan ei tätäkään ole kieltämässä. Tässä on nyt paljon olkinukkeja yhdessä kirjoituksessa. Uutisessa koulutettu kriisityöntekijä toteaa, että kouluttamattoman kriisityöntekijän kanssa on vaikea toimia. Ja se on sekavaa, jos lapset kaipaavat apua mutta tarjolla olisi kouluttamaton, yhden uskonnon näkemyksen tarjoaja. Kukaan ei ole missään vaiheessa kieltämässä uskontonsa esiintuomista tai rukoilua hädän hetkellä. Mistä moisen väitteen keksit?

    Uutisesta

    Kriisitilanteissa olen kokenut erittäin hankalaksi toimia yhdessä uskonnollisen kriisityöläisen kanssa. Kirkon työntekijöillä ei aina ole asiaankuuluvaa kriisikoulutusta, ja on moraalitonta tarjota uskonnollista apua oikean kriisityön vastikkeena, ellei asiakas ole ilmaissut juuri sitä haluavansa.

  2. Eli, hän on yhden uskontokunnan tunnustuksen mukainen uskonnon ammattilainen, ei koulutettu kriisityöntekijä. Ja onko tätä teologia kielletty nostamasta esille, että heillä on uskonnollinen vakaumus tai onko heitä rukoilemasta? Eihän se ole edes ongelma vaan se, että on niin pieni osa suomalaisia, jotka uskovat kristinuskon Jumalaan, joten papille ei enää ole niin paljon käyttöä kriisitilanteissa.

    Ja vielä uudestaan tuo aikaisempi kysymys. Kuka on ilmaissut, että yksilöiden rukoilu pitäisi kieltää ja miten se voitaisiin edes mielestäsi tehdä?

  3. Antaako uskonnioton koulu lapsille mahdollisuuden esimerkiksi ruokarukoukseen? Siis nimen omaan kouluruokailussa, kouluajalla. Koulussahan nämä lapset syövät. Kuuluuko tämä mahdollisuus myös lasten ruokailua valvovalle henkilökunnan edustajalle?

    Antaa. Mitä oikein haet kehittämällä tällaisia valheellisia uhkakuvia?
    Kehitetään joku ihme marttyrikuva muka vainotuista uskovista, kun itseasiassa uskovia kielletään vain terrorosoimasta uskonnollaan kaikkia koulun oppilaita.

    Tällöinhän ihmiseltä kielletään juuri hädän hetkellä julkinen rukoileminen.

    Ja toinen samanmoinen valhe. Missään ei ole kielletty hädän hetkellä rukoilemista keneltäkään.

    Nämä tällaiset valheet voivat upota samanmielisiin jossain kiihotussaarnassa, jossa halutaan painottaa miten pahoja Nuo Toiset on, mutta eivät tällaisessa blogissa…

  4. Jukka Kivimäki

    Tunnen opetajan joka kokee tulevansa työyhteisössään kiusatuksi avoimen uskonnollisuutensa vuoksi. Kyse ei ole uskonnonopettajasta.

    Niin. Työpaikkakiusaaminen on väärin, mutta sitä tapahtuu monen asian vuoksi silti.

    Jopa avoimen ateistisuuden vuoksi…

    Miten se liittyy asiaan ja noihin valheellisiin uhkakuviisi?

    Lisäksi on joitain uskovia, jotka vastaavalla tavalla kuin aloituksessa, vetävät marttyyrin viittaa ja ”uskovien vainoa” päällensä, aina kun tulee törmäys heidän ”avoimen uskonnollisuutensa” ja muun työyhteisön sääntöjen välillä…

  5. Jukka, tunnen oppilaan, jota uskovat opettajat ovat kiusanneet pienessä kyläkoulussa ateisminsa vuoksi. Mutta eihän kukaan ole sallimassa kiusaamista. Sinä kirjoitat, että rukoilua ja uskonnon esiin tuomista ollaan kieltämässä, mihin perustat väitteen?

    Martti, ideana se, että he uskovat kristinuskon opettamalla tavalla Jumalaan.

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.