Tunnustuskirjat – Pyhitys

Minä uskon Pyhään Henkeen, pyhän kristillisen kirkon, pyhien yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. Aamen. 

Mitä se merkitsee? Vastaus: Uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa. Samalla tavalla hän maailmassa kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja Jeesuksen Kristuksen yhteydessä varjelee koko kristikunnan ainoassa oikeassa uskossa. Tässä kristikunnassa hän joka päivä antaa minulle ja jokaiselle uskovalle rajattomasti kaikki synnit anteeksi, herättää minut ja kaikki kuolleet viimeisenä päivänä sekä lahjoittaa minulle ja kaikille uskoville iankaikkisen elämän Kristuksessa. Tämä on varmasti totta.
Tunnustuskirjat/Vähä katekismus/Kolmas uskonkohta(sivu 306)
b2ap3_thumbnail_Pyh-Henki.jpg

Kuka on Pyhä Henki ja mikä tehtävä Hänellä on?

Keillä on Pyhä Henki vai onko se salaisuus, jota kukaan ihminen ei voi tietää?

Mikä merkitys on 10 käskyllä; tekeekö niiden noudattaminen meistä kristityn?

Mitä pyhitys tarkoittaa?

Miksi on ainoastaan yksi pyhä kristillinen kirkko; mikä yhdistää jonkun seurakunnan pyhään kristilliseen kirkkoon?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

  1. Mitä on pyhitys ? Onko se eheytymistä , kokonaiseksi tulemista ?
    ”Kun kristitty pysyy Jumalan käsissä, niin hänen elämäänsä kannattaa yhä syvenevä luottamus siihen, että Herra johdata kaiken hänen parhaakseen. Hänen sydämensä täyttää nöyrä kiitollisuus siitä, että Jumala jaksaa häntä, arvotonta hoitaa lapsenaan. Yhä elävämmäksi hänelle käy myös tulevan kirkkauden toivo. valvoen ja rukoillen hän odottaa pelastuksen lopullista täyttymistä” (Kristinoppi 1948).
    Raamatun mukaan kristityille luvataan, jos me säilytämme uskon Jeesukseen Kristukseen, silloin meistä tulee todella puhtaita, vanhurskaita ja pyhiä.
    Mutta täällä maailmassa eläessämme on vanhurskautemme ja pyhityksemme toivon varassa. Sen tähden joudumme odottamaan täydelliseksi tulemista. Mutta vasta perillä olemme kokonaan vapaat synnistä ja kuolemasta.

  2. Martti, kiitos erinomaisesta kommentista. Täydellisiä meistä ei tässä ajassa tule. Tärkeintä on kulkea oikeaa tietä oikeaan suuntaan.

    Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut tai että jo olisin tullut täydelliseksi, vaan minä riennän sitä kohti, että minä sen omakseni voittaisin, koskapa Kristus Jeesus on voittanut minut. Veljet, minä en vielä katso sitä voittaneeni; mutta yhden minä teen: unhottaen sen, mikä on takana, ja kurottautuen sitä kohti, mikä on edessäpäin, minä riennän kohti päämäärää, voittopalkintoa, johon Jumala on minut taivaallisella kutsumisella kutsunut Kristuksessa Jeesuksessa. Olkoon siis meillä, niin monta kuin meitä on täydellistä, tämä mieli; ja jos teillä jossakin kohden on toinen mieli, niin Jumala on siinäkin teille ilmoittava, kuinka asia on. Kunhan vain, mihin saakka olemme ehtineetkin, vaellamme samaa tietä! (Fil. 3: 12-16)

  3. Osmo, kiitos hyvästä kommentista. Sydämellisyys ja rakkaus näkyy rovastista, jolla on Jumalan rauha; ei hän mustamaalaa tai valehtele kristityistä vaan on kaikella lailla esimerkillinen.

    Tavoita vanhurskautta, jumalisuutta, uskoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, hiljaisuutta. Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä. Jumalan edessä, joka kaikki eläväksi tekee, ja Kristuksen Jeesuksen edessä, joka Pontius Pilatuksen edessä todisti, tunnustaen hyvän tunnustuksen, minä kehoitan sinua, että tahrattomasti ja moitteettomasti pidät käskyn meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymiseen saakka, jonka aikanansa on antava meidän nähdä se autuas ja ainoa valtias, kuningasten Kuningas ja herrain Herra, jolla ainoalla on kuolemattomuus; joka asuu valkeudessa, mihin ei kukaan taida tulla; jota yksikään ihminen ei ole nähnyt eikä voi nähdä – hänen olkoon kunnia ja iankaikkinen valta. Amen. (1. Tim. 6:11-16)

  4. ”Kenelläkään ei ole Pyhää Henkeä”, taisi ensimmäinen kirjoittaja pamauttaa. Tunnustus?
    Jeesushan on luvannut seuraajilleen Pyhän Hengen, lohduttajan ja totuuden hengen.
    Myöskin Paavalin mukaan Hänen Henkensä todistaa meidän (valon lasten) henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.
    Paavali kirjoittaa myös, että Jumalan lapsia johdattaa Pyhä Henki.
    Ei ole kysymys satunnaisesta vierailusta, vaan asuvasta Hengestä.

    Pyhityksen olen itse ymmärtänyt tulevan kokonaan Kristuksesta.
    Pyhityksemme on siis ristiinnaulittu, joka täytti kaiken.
    Lähtökohtana on armon ja rakkauden etsiminen ja niiden löytäminen
    Kristuksessa, joka on syntisen ja hätääntyneen turva. Armon kokeminen vie rakkauteen Jumalaa kohtaan ja myös kuuliaisuuteen.

    Tämä kuuliaisuus toteutuu mielestäni rakkaudessa ja se ilmenee myös inhona syntiä kohtaan, koska synnissä on ero Jumalasta, ihmisen itsekkyys ja itse asiassa ihmisen viha Jumalaa kohtaan.

    Kaikki muu pyhitys on ainakin minun ymmärtääkseni teeskentelyä ja itsevanhurskautta ja Jumalan silmissä vain Kristuksen lunastustyön hylkäämistä.

  5. >>”Soi virteni kiitosta Herran. Hän aivan on ihmeellinen. Kun suurinta syntistä armahtaen, hän laupias lahjana kerran Suo rauhansa taivaallisen.” (SV 173).
    Näin herännyt kansa on laulanut ja laulaa edelleen. Tämä riittää minulle.>>> Osmo

    Oikein herännyt suuri syntinen ei jätä laulamiseen, vaan armon saaneena armahtaa niitäkin, jotka ovat uskonsa tähden eri mieltä ja rakoon painettuja sen tähden.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.