Tulevaisuudesta

Kun lueskelee suurten organisatioiden, niinkuin yksityisten valtioiden tai kirkkokuntien pitkäntähtäimen suunnitteluja  ja vertaa niitä suhteessa todella suuriin , odotettavissa oleviin globaalisiin ilmiöihin niinkuin ilmaston muutoksiin , niin huomaa sen että suunnitelmat ovat hyvin lyhytnäköisiä.

Hyvänä esimerkkinä on suhtautuminen väestönkehitykseen. Nykytilanteesta lähtien, tulee kaikissa teollisuusmaissa olemaan pulaa työtätekevästä väestöstä joka joutuu elättämään kasvavan ja vanhenevan väestön.

Mutta nuo laskelmat eivät ota huomioon sitä , jo lähivuosikymmenien tilannetta, jonka mukaan Eurooppa ja pohjoismaat (ja Venäjä), nykypaniikista huolimatta, joutuvat ottamaan vastaan ja asuttamaan ja elättämään, kymmeniä jollei satoja miljoonia ilmastopakolaisia.

Kaikki kansalliset identiteetit tulevat horjumaan, kun valtaosa väestöstä on kasvanut Afrikassa ja Aasiassa. Suomessa voi hyvinkin olla 50-100 vuoden sisällä 30-50 miljoonaa asukasta ja mahdollisesti on tapahtunut kielenvaihto, tällä näkymällä englanniksi.

Minulla ei ole reseptiä siihen millainen taloussysteemi tulee pitämään tätä väestöä hengissä ,mutta tuskin nykyinen enemmän ja enemmän kapitalistinen talousjärjestelmä kykenee hoitamaan tulevaisuuden ongelmat. Voisi arvata että voimakkaampi sekatalousjärjestelmä tulee välttämättömänä takaisin.

Kaikki tämä tulee tapahtuman jo nuorten lastenlapsieni aikuis-iässä.Kun juttelen kouluikäisten kanssa ,niin vaikuttaa siltä että sanoma on jossainmäärin mennyt perille ja he ovat hyvinkin varautuneet suuriin muutoksiin. Toivon että olen tässä asiassa oikeassa, sillä edessä olevat ongemat ovat historiassa ennen näkemättömiä.

Jos Eurooppa ja Venäjä rupeavat asevoimin vastustamaan pakolaiskehtystä ,niin luodaan maailmansota tilanne .Se tulee poikkeamaan vanhoista sotakuvioista, jotka voitiin ratkaista lentopommituksilla, tankeilla ja tykistöillä suurissa taisteluissa. Todennäköisesti suuren skaalan ”terrorismi” tai sissitoiminta, joka yrittää pehmittää teollisiamaita, tulee olemaan sodankäynnin muotona .

Ainoa järkevä ratkaisu on pitkäntähtäimen kansainvälinen  poliittinen suunnittelu, jossa valvmistaudutaan noihin ilmastopakolais vyöryihin.Epävarmaa on missä määrin ihmiskunta on kypsä järkeviin ratkaisuihin.

Siispä, miten Suomi varautuu siihen tulevaisuuten jonka merkit ovat jo näkyvissä?

  1. Markku Hirn :”Siispä, miten Suomi varautuu siihen tulevaisuuten jonka merkit ovat jo näkyvissä?”

    Luultavasti samalla tavalla kuin nomenklatuura on varautunut tähänkin asti. Vallankäyttäjille riittää, että 50-60% ihmisistä on tyytyväisiä ja sillä siisti. Muistuu mieleen kun taidemaalari Reidar Särestöniemi visioi radiossa jotain tuontyylistä kun lapsemme olivat pieniä. ”Maapallo ja minä alamme jo olla menossa iltaa kohti” hän sanoi, ja lapset suuttuivat kuulemastaan. ”Maapallo ei ole menossa iltaa kohti. Se on meidän maapallomme eikä sinun.” Ja niinhän se on, joten lohduttautukaamme me ehtoo puolella olevat vapaaehtoistyömme lomassa vaikka tällä https://luontolive.wwf.fi/

  2. Kun lapsuudessa ihmettelin kuvia nälkäänäkevistä lapsista ja pystyyn kuivuneista ihmisistä ja kyselin vanhemmilta, mikseivät nuo ihmiset lähde pois tuolta ja tule tänne, kun täällä on vettä ja ruokaa… Äiti taisi sanoa, etteivät he pääse…

    No se oli silloin lapsen ajatuksen juoksua…

    Nykyinen huoltosuhde on jo nyt koetuksella, jopa Ruotsissa ollaan huolissaan, kun kaupungeissa ei pysty elämään enää yhden ihmisen tuloilla. Lapsia ei haluta tehdä, kun niistä ei nähdä enää pysäyttävän pitämään huolta. Suomessa on samansuuntaista kehitystä. Maahanmuutto ei ole ongelmaan hyvä ratkaisu, jos työtä ei ole ja tulijat joutuvat vain yhteiskunnan (KELA) rasitteeksi.

    Markun kuvaamat skenaariot ovat tulevaisuudessa hyvinkin mahdollisia ja varsinkin jos taloudellisia resursseja ei pystytä enää jakamaan veronkeruun kautta ja sosiaalisia paineita pystytä purkamaan rauhanomaisin keinoin. Maailmassa on idullaan lukuisia vallankumouksia, joiden siemen saattaa hyvinkin pian alkaa kasvamaan, jos jaettavaa ja ilmaista leipää ei enää löydy. Nyt valtion kassassa on vielä vähän, mutta kuinka on muutaman kymmenen vuoden päästä, jos kansamme pääluku kasvaa tuplasti… ja elatustukia kasvatetaan samassa suhteessa.

Hirn Markku
Hirn Markku
Olen nykyisin eläkkeellä oleva 60-luvun diakoni joka muutti aikoinaan Ruotsiin. Siellä minusta tuli kaikkea mahdollista ja lopulta psykoterapeutti.