Yhteiskunnan ratkaisuja muistellaan. Kokouksia on pidetty muun muassa etäyhteyksien avulla. Asioiden kohdalla on toivottu päätösten selkeyttä. Turvallisuuden kannalta on ajateltu, että hallitaan voitollisesti koronatilanne.
Toiminnassa on tärkeää, että viestintävälineet antavat luotettavaa ja monipuolista tietoa ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan ratkaisuista. Sitä tarvitaan, kun arvioidaan päättäjien tekemisen laatua. Tärkeitä kysymyksiä on pohdittu Minna Canthin päivänä, tasa-arvon päivänä.
Konferenssien sisältöä pohditaan oppimisen kannalta. Aiheellista on kysyä, miten seilataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä ja vältetään karikkoja. Politiikka on yhteydessä kansalaisten tukeen ja johtajuuteen. Kun asioissa on selkeät tavoitteet, toiminnassa onnistutaan.
Päätösasioissa on pyritty toimimaan mietittyjen ohjelmien mukaan. Osallistujat ovat kokoontuneet erilaisiin turvallisuutta tähdentäviin tilaisuuksiin. Puhuttelevia musiikkikappaleita on kuunneltu ja laulettu. Kaatuneiden muistopäivänä Kuopion sankarihaudan seppelpartioiden lähettämiset 15.5.2022 klo 12.00 ovat sykähdyttäneet sanomallaan.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on sisäistettävä. Puheyhteydet ovat silloin kunnossa ja tapaamiset hoidetaan. Asioiden kohdalla on toimittava mahdollisimman hyvin ja vastattava haasteisiin. Omaa ajattelua on jatkuvasti arvioitava. Eduskunnalla on vastuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistumisesta.
Yhteiskunnan palvelujen hoidossa tarvitaan osaamista. Politiikka on pitkäjänteistä työtä ja tietojen päivittämistä. Taitoja on jatkuvasti kehitettävä. Vastuussa olevat henkilöt vetoavat melko usein asiantuntijoihin, vaikka itse ovat päättämässä asioista.
Yhdistystoimintaa tarvitaan. Olin osallistujana Kuopion Reserviupseerikerho ry:n sääntömääräisessä kevätkokouksessa 28.3.2022 klo 18.00 Kuopion Klubilla, Kuninkaankatu 10, 70100 Kuopio. Erikoistutkija Alisa Puustinen luennoi tilaisuuden alussa kiinnostavasti Maanpuolustustahdosta ja – suhteesta.
Kokouksessa oli hyvin esillä historiateos: Seppälä, Jarmo & Vilmi, Veikko 2016. Kuopion Reserviupseerikerho. Vastuullinen, perinteitä arvostava, aatteellinen ja edunvalvonnallinen reserviupseeriyhdistys 1929 – 2014. Kuopion Reserviupseerikerho ry Kuopio.
Hyvinvointiasioiden taustalla on ollut vaikuttamassa koronatilanne. Julkisuudessa on lisäksi esitetty asioita, joiden rahoittaminen on haasteellista. Kysytään esimerkiksi, miten sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut toteutuvat käytännössä.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Reservin upseeri
Oulun, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopiston alumni
Kiuruntie 11
70340 Kuopio
Suurin virhe on ollut vuosien saatossa ”demokratian harhassa” matkia uudistuksissa kuntahallintoa ja sen kaikkia uudistuksia mm. talouskirjanpidossa. Näihän on byrokratia koko ajan lisääntynyt, kun on yritetty saada jonkinlaista ”yhteiskunnalista hyväksyntää” kirkon hallinnolle!
Olisi pitänyt suuntautua enemmän kirkon olemuksesta nousevaan kevyempään hallintomalliin. Esimekkiksi onhan kevyemmät yhdistysten, yhtiöidenkin ja säätiöidenkin hallintomallit ihan laillisia hallintomalleja, kunhan toiminnan ja talouden tarkastukset ovat luotettavia ja asiallisia.
Jaa’a, vastako toiseksi suurin virhe on ollut unohtaa tuo perusolemus? Totta sekin, että kirkko elää maailmassa, muttei sen välttämättä tarvitse elää maailmasta – mallia ottamalla
.
Väärin päätelty! Kommentistani ei voi tehdä tuollaista järjestyspäätelmää! Systemaatikkona hallintoasioissakin lähtökohtanani on ollut ensisijaisesti kirkon perusolemus!
Mielestäni kirkon työntekijöiden olisi pitänyt alkaa kyselemään srk-kävijöiltä palautetta viimeistään silloin, kun ilmeni, ettei jumalanpalvelusuudistus tuonutkaan lisää väkeä kirkkoon. Pitää keksiä uusia tapoja tavoittaa kansaa, ja yrittää olla elävä seurakunta, eikä perinteiden vaalimisyhdistys.
Sami Ojalan arvostelu on hyvä. Miten yleensä kirkko on ajautunut valtion virastoa muistuttavaksi hierarkiseksi laitokseksi on se suuri kysymys. Eikö jo mene perille, että on aivan yhdentekevää uudistetaanko virsikirjaa tai messua tai mitä tahansa rakennetta sen nykymuodossa, kun tärkeintä eli ydinsanomaa ei kaikelle kansalle osata julistaa, jotta se tavoittaisi jokaisen. Sehän se pointti on!
Kirkossa kaikki asiat tehdään sille omiaisella tavalla. Tämän tähden muutokset eivät johda todellisiin muutoksiin. Muutoksissa tietty totuttu toimintatapa ainoastaan vahvistuu ja muutos jää jalkoihin. Jumalanpalvelusuudistus oli hyvä esimerkki. Messun perusongelma on sen kaavoihin kangistuminen. Tähän ei todellisuudessa puututtu. Muutettiin vain hiukan kaavaa. Näin aikaansaatiin erilaisia kaavoja eri seurakuntiin. Joten uusi kävijä ei voi koskaan tietää miten pitäisi menetellä. Strategian luominen on toinen huippu esimerkki. Siinä sementoitiin nykyiset toimimattomat toimintavat ainoikksi oikeiksi. Kirkossa muutoksia tehdään vain muutoksien itsensä tähden. Niistä puuttuu selkeä tavoitteellisuus ja asiakaslähtöisyys. Alastalo on oivaltanut jotain todella oleellista.
Kirkon hyvinä aikoina tavoitetehakuinen muutosjohtaminen on kadonnut ja tilalle on kasvanut omaa turvallisuutta vaaliva johtamisen kulttuuri.Tätä kulttuuria ei varmasti ole helppo muuksi muuttaa. Tietty toimintatapa on niin syvällä jokaisen alitajunnassa. Suurienkin muutosten jälkeen voidaan huomata, ettei mitään todellista muutosta tapahtunutkaan.