Yhteiskunnan toimintaa, hallituksen muodostamista ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on seurattu. Perinteistä puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4:ntenä kesäkuuta. Päivä nousi esiin Suomen juhlavuonna 2017. Historian ja kulttuurin vaiheita on tutkittu ja arvioitu. Reserviupseerikoulun 95-vuotista taivalta juhlittiin Haminassa kesäkuun 6:ntena 2015 ja RUL-85-juhlaa Haminassa 5. – 6.8.2016.
Kaatuneiden muistopäivän seppeleenlaskutilaisuus 19.5.2019 klo 12.00 järjestettiin Kuopiossa Karjalan lennoston vastuullisena sotilasosastona, johon osallistuin. Kokoontuminen ja harjoitukset tapahtuivat klo 9.00 Kuopion valtuustorakennuksessa. Siilinjärven – Kuopion varuskunta johti toimintaa siten, että tilaisuutta varten muodostettiin lippusaattue, kielekkeellisen valtiolipun lippuvartio, Suomen lipun lippuvartio sekä lippulinna veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen lipuista.
Historian tapahtumia on muisteltu Kuopion kaupungintalollakin, jossa kokoonnuttiin 14.3.2017 klo 17.00 Kuopion Reserviupseerikerho ry:n 85-vuotishisjulkaisun julkistamistilaisuuden merkeissä. Teos on annettu Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Kuopio-vierailun yhteydessä Minna Canthin päivänä vuonna 2017. Asiasta tiedotettiin Savon Sanomissa 28.2.2017.
Historiajulkaisun valmistumisella kunnioitettiin Suomen juhlavuotta 2017. Teos on lainattavissa Kuopion kaupunginkirjastosta ja luettavissa verkkojulkaisuna.
Kysymyksiä pohdittaessa hahmotetaan sitä, miten arvostukset ovat heijastuneet asioiden kulkuun. Toiminta voi olla vastuullista, perinteitä arvostavaa, aatteellista ja edunvalvonnallista, kuten edellä mainitun historiateoksen nimessä mainitaan. Kun toimitaan harkittujen päätösten mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa.
Asioiden ollessa kunnossa perusteltua on sanoa esimerkiksi, että maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Päätöksenteon on hallittava perustuslain velvoittamana kesäkuun oloissa ja muulloin myös sosiaali- ja terveydenhuolto, mahdolliset maakuntaratkaisut ja kotouttamisen kysymykset, jotka vaikuttavat kansalaisten hyvinvointiin.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan järjestyminen vaatii viisautta. Toiminnan onnistumisessa on muistettava peruskysymys, miten luotettavissa käsissä maamme laivan ruori on. Vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen. Miten kävisikään, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä vielä etsittäisiin?
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka hahmottuu, kun kokemus hyödynnetään ja päätöksenteon vaikutukset tiedostetaan. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteiden määritteleminen ja kulku on hallinnassa, jälkeenpäin ei tarvitse selitellä tehtyjä ratkaisuja.
Kansalaiset seuraavat ja tulkitsevat kuulemansa ja lukemansa kannanotot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Tietoa he saavat viestintävälineiden kautta. Tiedetään, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on arvostettu maailmalla. Maallamme on mahdollisuuksia toimia rauhaa edistävissä hankkeissa, kuten on tapahtunutkin.
Ulkopolitiikan aiheen kohdalla kysytään jatkuvasti, miten rakentavasti tarvittava osaamisen taito näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella. Päätöksenteon ratkaisuissa luottamus on keskeistä: ymmärrettävyysvajetta ei synny eikä perustavoite hämärry.
Monenlainen toiminta kiinnostaa. Muistelemme aikaansaannoksia, miten on vaikutettu kansalaisten hyvinvointiin muutoksenalaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa. Historiassa on esimerkkejä henkilöistä, joita nostetaan esille juhlavuosina. Saavutusten merkitystä ja yleistä asioiden kulkua pohditaan.
Puolustusvoimain lippujuhlan päivää
Maailman ympäristöpäivää.
Vuoden 2019 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio