Pitäisikö kristityn valokuvaajan kuvata homohäät?

Ei, kyse ei ole vitsistä, vaan erään tietynlaisen kristillisen näkemyksen omaavan jenkkifotarin probleemista. Hänet oli nimittäin kutsuttu kuvaamaan samaa sukupuolta olevien häitä (laillinen hänen osavaltiossaan). Mutta kun omatunto ei antanut myöten, hän lähestyi ongelmansa kanssa Etelän baptistien etiikan ja uskonnonvapauden komission puheenjohtaja Russell Moorea

Lue kirje ja vastaus

Jos edellä ollut aihe ei kiinnosta – mikä on suotavaa – tarjolla on toisenlainen juttu valokuvaajasta. Hänkin törmäsi ongelmaan ja päätti ratkaista sen. Entinen muotikuvaaja alkoi ottaa kuvia vammaisista tai muuten erilaisista ihmisistä.

Katso GodTuben video

Tämän aiheen soisi kiinnostavan. Video on oivaltava ja koskettava.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Pitäisikö kenenkään yleensä suostua mihinkään mistä ei tykkää. Jos yhteiskunnassa yksilöt alkavat kieltäytyä toimistaan vain koska se ei sovi siististi heidän elämänkatsomukseensa niin sellainen lopulta tuhoaa nämä yhteisöt. Meillä on Suomessa yleensä ottaen hyvät lait ja niitä tarkennetaan yhdessä jatkuvasti. Ei ole syytä lähteä lisäämään niihin poikkeuksia, jotka perustuvat ristiriitaisiin yliluonnollisten tahtojen tulkintoihin.

    On meillä toisaalta vähän samanlaisia tapauksia mikä on huolestuttavaa. Pitäisikö päätoimittajan vetää juttu pois jos uskovaiset valittaa? Onneksi päätoimittaja kuitenkin ymmärsi ettei päätöksestä kannata olla ylpeä.

  2. Supernaturallia tai ei. Jokainen valitsee sen tien, minkä tahtoo. Molemmat kuvaajat ovat valinneet tiensä kuvata. Luokoon kukin omansa tiensä toteuttaa. Se ei ole poissa keneltäkään, jos yksi ei suostu kuvaamaan tällaisia kuvia.

    Omatunto ja valinnanvapaus on meille kaikille suotu ja sitä ei voi lailla määrittää.

  3. Ei ehkä tässä tarinassa mutta voihan se olla moneltakin pois. Jos minä varaan kuvaajan ja sitten hän paikalle saapuessaan ilmoittaa, ettei ota homoista kuvia.

    Sallinen

    Omatunto ja valinnanvapaus on meille kaikille suotu ja sitä ei voi lailla määrittää.

    Kyllä meidän toimia kuitenkin määritellään laeilla. En minä voi ateistina kieltäytyä kristittyjen opettamisesta luokassani. Ei työsuhteissa voida mennä siihen, että aletaan kieltäytyä toimista uskon perusteella. Uskoja on niin monenlaisia ja ne ovat hyvin paljon ristiriidassa toistensa kanssa. Sekä kotimaiset kristityt että muslimit ovat jatkuvasti otsikoissa, koska eivät ole samaa mieltä asioista.

    Meillä on onneksi maallis-humanistinen yhteiskunta, jossa yliluonnollisen tahdon tulkinnoilla ei voi perustella mitään oikeastaan missään. Toivottavasti näin on jatkossakin.

  4. Pelottavaa on se jos omatahto/-tunto on laitettu lakikirjan alle. Silloin syntyy ristiriitaisuutta ilman väistämismahdollisuutta ja tulee ehdottomuutta.

    Tämä ilmapiiri, mikä sinunkin kirjoituksessa tulee esiin, on ollut laukaiseva tekijä ristiriidoissa. En muista aiemmilta vuosilta tällaista havainneen, kun vasta vuoden 2005 jälkeen. Tämän aikana olemme menneet jyrkkiin mielipiteisiin vaatien kukin toisilta toistemme mielipiteitä vadille, osin SOME:n mahdollistamana.

    Kuitenkin jyrkät vaatimukset ovat ristiriitoja lisäävä, eikä vähentävä tekijä. Mutta voisit kirjoittaa rehtorille kirjeen, ettet omatuntosi mukaan voi opettaa kristittyjä. Kerro sitten, miten kävi.

  5. Nyt ymmärsit Katja väärin. En minä halua kieltäytyä opettamasta ketään, minun mielipiteeni eivät ole jyrkkiä enkä ole kieltäytymästä yhteistyöstä kenenkään kanssa. Pidän kaikkia ihmisiä samanarvoisina, ikään, rotuun, kansalaisuuteen, uskontoon tai sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Minä pilkkasin ajatusta, että ihmiset alkavat kieltäytyä toimimasta toistensa kanssa vedoten näiden erilaisuuteen.

    Ilmapiiri minun kirjoituksessani ei ole jyrkkä ja minusta olisi paljon pelottavampaa, jos omatuntoja tai tahtoja ei olisi laitettu yhdessä sovitun lakikirjan alle. Oletko tosissasi tuon kommentin kanssa? Pitäisikö ihmisten saada kieltäytyä töissään kaikesta minkä he kokevat oman tahtonsa vastaiseksi, eli työlain ei pitäisi velvoittaa tekemään mitään mitä henkilö ei tahdo? Kuulosta typerältä ja vaaralliselta.

  6. Ravintolat ja klubit saavat valita asiakkaansa. He voivat kieltäytyä ottamasta sisään epämieluisia ja määritellä kriteerinsä itse. Miten se eroaa valokuvaajasta?

    Jos valokuvaaja haluaa rajata jotkut ulos asiakaspiiristään, sen pitäisi olla yhtä lailla ihan OK, johtuu se sitten uskonnollisesta vakaumuksesta tai vaikka henkilökohtaisesta vastenmielisyydestä.

    Mitä pakkovaltaa täällä oikein halutaan? Täyttä totalitarismia ja yhtä ainoaa oikeaa mielipidettäkö ? Sellainen toki on yleistä ns. suvaitsevaisille.

  7. Uskomatonta, voiko kukaan vinkuroida näin… En sanonut, että kieltäytyisit, vaan voit omatuntosi vedoten tehdä valinnan, kuten hän. Valinnasta on loppujen lopuksi kyse. Jos suostut opettamaan, niin silloin sinä teet valinnan tietoisesti. Mutta jos joku kieltäytyy valokuvaamasta mies/nais-paria, hän tekee tietoisen valinnan. Tätä ei pitäisi lakiin kirjoittaa. Tuskin voin vaatia kenenkään istumaan pyörätuoliin, jos tunnen epäoikeudenmukaisuutta ihmisten valinnoiden mahdollisuuksista valita halvemman kaupan, jossa on askelmia ja kallimman estetömän kaupan välillä.

  8. Jos kuvaaja kieltäytyy vakaumuksen takia(yhdenvertaisuuslaissa mukana), lain on turvattava silloin mies/nais-parille haluama palvelu. Laki ei vaadi tietyltä ihmiseltä vaatimaa palvelua. Tämä laki on ympäripyöreä. Se estää ja se mahdollistaa.

    Jos vakaumus on vastaan naispappeutta, niin kuin minulla on, en silloin etsiydy sellaiseen paikkaan, jossa nainen toimii pappina. Mutta enkä kiellä heiltä harjottamasta sitä ammattia, koska yhdenvertaisuuslaki kieltää sen.

    Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)
    Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Lain mukaan viranomaisilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti ja tarvittaessa muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. jatkuu…

  9. …Laki kieltää välittömän (suoran) syrjinnän, välillisen (epäsuoran) syrjinnän, häirinnän sekä ohjeen tai käskyn syrjiä jotakuta. Kielletyt syrjintäperusteet ovat ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, terveydentila, vammaisuus, sukupuolinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.

    Jos jätän jonkin vakaumuksen takia tekemättä, silloin annan toiselle mahdollisuuden tehdä työni. Mutta jos kiellän toisen tekemästä työni, niin a vot.

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.