Evankeliumi ja laki

Evankeliumi on jumalanpalveluksen oikea kello, sen oikeat urut. Ihmistä ei paranna mikään muu saarna kuin ainoastaan evankeliumin. Missä evankeliumi käsitetään väärin, siellä se tekee ihmiset suruttomiksi, mutta missä se ymmärretään oikein, siellä se tekee heidät hurskaiksi ja jumalisiksi.

Martti Lutherin lauseita kirjasta Hengellinen Aarreaitta, Aurinko Kustannus ja Arkki-kirjat, 2016. Evankeliumi on tietysti armon ja anteeksiantamuksen ilosanoma Jeesuksen ristintyöstä. Lutherilta on tässä kirjassa myös lauseita laista ja sen käytöstä, mutta en nyt laita niitä tähän.

Sen sijaan tässä kertomuksessa Danielin kirjassa on lakia, kun Daniel nuhtelee kuningas Belsassaria. Kuningas ei ollut nöyrtynyt Jumalan edessä eikä kunnioittanut elävää Jumalaa.

Sitaatti:

Kuningas Belsassar laittoi suuret pidot. Dan. 5:1

Yhtä vierasta ei kutsuttu, mutta hän tuli, ja hänen sormensa jälki loisti seinässä.

Tuntematon, Hiljaisiin hetkiin, tämän päivän teksti, Päivä, 1996.

  1. Sitten kun olemme opettaneet uskoa Kristukseen, me myös opetamme hyviä tekoja. Omistettuasi siis uskossa Kristuksen, jonka kautta olet vanhurskas, ryhdy sitten rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä, huuda avuksi, ylistä, kiitä ja tunnusta Jumalaa, tee hyvää lähimmäisellesi ja palvele häntä ja täytä velvollisuutesi. Nämä ovat todella hyviä tekoja: ne purkautuvat esiin sellaisesta uskosta ja sydämestä, joka on iloinen siitä, että meillä on syntien anteeksiantamus lahjana Kristuksen kautta.

    En minä kuole-vaan elän, Aurinko Kustannus ja Arkki-Kirjat, 2016. Martti Luther, WA 40 I, 234.

    • Mitä kun ei tiedä mikä on Jumalan tahto, siis kun ei kuule Jeesuksen ääntä?

      Sitä luulee palvelevansa Jumalaa ja kiivailee sen puolesta, mutta kun ei ole rakkautta sydämessä niin ei ole ymmärrystä miten toimia.

    • Mika

      Kiitos sinulle blogistasi ja ajatuksin valituista siteerauksistasi!

      Ari

      Jotta vältämme paikalleen juuttuneen levysoittimen neulan kaltaista turhan toiston jankutusta, niin huomautan vain tämän kerran tässä keskustelussa:

      Lueppa Ari Katekismuksen ensimmäinen pääkappale, niin huomaat miten hölmöä on väittää, ettei Jumala muka olisi antanut ihmisille tiedoksi omaa tahtoaan. Katekismus 2000 :ssa artikkelit 1-11 alkuasetelmineen.

      https://katekismus.fi/10kaskya/10kaskya.html

    • Niinpä niin, siis mitä tuo katekismus sitten kertoo, sen että joku osaa lukea ja kopioida, mitä muuta, ei se tee tekstistä vielä toimivaa kun kopioidaan Raamatusta omaan käyttöön.

      Mistä siis näkee uskon, siis sen oikean, eikö teoista, no mitä ovat ne teot joita tuon katekismuksen tekijä(t) ovat tehneet alkaen Lutherista, eikö niistä teoista näe hänen/heidän uskonsa?

    • Luther ja muut uskonpuhdistajat ovat käsittääkseni eläneet ihan hurskaasti ja jumalisesti. Ei heistä kerrota, että he olisivat langenneet esim. julkisynteihin. Katolilaiset tietysti syyttivät herjauskirjoituksissaan Lutheria kaikesta pahasta.

    • Et ole tainnut sitten kuullakkaan Lutherin kirjoituksista juutalaisista ja ns ”uudestikastajista”? Esimerkiksi.

  2. Kirkkoisä Augustinus puhuu hyvin kauniisti laulun voimasta ja siunauksesta. ”Oi Herra”, hän sanoo, ”kuinka ovatkaan seurakuntasi virret ja kiitoslaulut liikuttaneet mieltäni. Ne ovat tunkeutuneet korviini, ja sinun totuutesi on sulattanut sydämeni. Totuutesi on sytyttänyt sen palamaan ja virittänyt sen hartauteen, niin että kyyneleet ovat vuotaneet poskilleni. Kuinka suloisia nämä kyyneleet ovat olleetkaan!”

    C. O. Rosenius, Jumalan Henki ja sana, s. 29-30, SLEY, 1977.

    Tänään on Jean Sibeliuksen päivä ja suomalaisen musiikin päivä.

  3. PRAYER:

    Dear Father in heaven, through faith in Jesus our Saviour, You have justified us and taken us to be Your children. We thank You for listening to all of our prayers. We thank You for answering them according so Your will which is far beyond our understanding. In Jesus´ name. Amen.

    From the book: The Doctrine Of Faith Unto Salvation. Author: Fredrik Gabriel Hedberg. This prayer has been added later.

  4. Matteuksen evankeliumi:
    16:24 Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

    Markuksen evankeliumi:
    8:34 Ja hän kutsui tykönsä kansan ynnä opetuslapsensa ja sanoi heille: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

    Luukkaan evankeliumi:
    9:23 Ja hän sanoi kaikille: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.

    Ristinkin kantamisesta pitää puhua, etteivät ihmiset menettäisi uskoaan vastoinkäymisten, onnettomuuksien ja vaikeuksien ym. kohdatessa!

    • Tuot esille Raamatun sanaa ja nyt kysyn miten ja milloin nuo tapahtuvat eli milloin ihminen lähtee seuraamaan Jeesusta ja kieltää itsensä ja ottaa ristin?

      Onko kaikilla ihmisillä sama Tie eli joutuvatko/saavatko kaikki tehhä samoin?

    • Ristejä on monenlaisia. Jokaisella uskovalla on omansa. Se on Jumalan tahtoon suostumista ja tyytymistä. Risti myös koettelee uskoa ja pistää uskon harjoitukseen.

  5. Jos Herra Jumala antaisi sataa rahoja ja tekisi meidät täällä mahtaviksi, niin olisi kyllä ihmisiä, jotka kilvan rientäisivät jotakin häneltä saamaan. Mutta kun hän meille sanassaan lupaa iankaikkisia, taivaallisia lahjoja, joita meidän tulisi kärsivällisinä toivoa ja odottaa, niin se ei ole maailman mielestä mitään.

    Martti Luther, Huonepostilla, s. 677, SLEY, 1945.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.