Kymmenes vitsaus – vastako sitten käänne?

Kirkkoherran puheesta joululaulutilaisuudessa nousi haloo. Hän oli puhunut maailmanlopusta ja ennustanut sen vielä vuoteen 2040. No, vuoden tarkkuudella ennustaminen ja vielä joululaulutilaisuudessa oli huonosti harkittua. Toisaalta kirkon miehet ovat varoitelleet maailmanlopusta maailman sivu. Nyt sitä ei kestetä kuulla, vaikka olisi syytä?

Hesarin toimittaja Sampsa Oinaala kirjoitti joulun alla mietteitä otsikolla Isäksi maailmanlopun kynnyksellä (HS 22.12.). Hän on saanut kuulla odottavansa puolisonsa kanssa esikoistaan. Iloa himmentää se tulevaisuus, johon lapsi syntyy. Siis minkälainen tulevaisuus? Toimittaja listaa seuraavat asiat:

1. Väestönkasvu. Kun hän syntyi, oli maailmassa 4,4 mrd ihmistä. Kun hänen lapsensa pian syntyy, on maailmassa 7,8 mrd ihmistä. Vuosisadan lopussa ihmisiä on 14 mrd. Hallitsematon väestönkasvu ei ole juuri minkäänlainen keskustelun aihe – enintään se, että yhä useamman ihmisen pitäisi saavuttaa läntinen elintaso?

2. Ruoan tuotanto. Vuonna 2050 ihmiskunta tarvitsee puolet enemmän ruokaa kuin nyt. Nykyinen tehomaatalous perustuu fosforilannoitteeseen, joka on loppumassa 50 vuodessa. Tehomaatalous on ohentanut peltojen hedelmällistä multakerrosta. Viljelysmaiden multa voi loppua 60 vuodessa.

3. Eliölajien sukupuutto. Toimittaja toteaa, että ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto on hänen elinaikanaan tuhonnut 60 prosenttia maapallon selkärankaisista.

Keltasirkkuja on jäljellä prosentti aiemmasta kannasta, räystäspääskyistä alle parikymmentä prosenttia. Hyönteisiä on jäljellä vain parikymmentä prosenttia aiemmasta. Hyönteismyrkyt ja elinympäristöjen häviäminen ovat syynä joukkotuhoon. Kalakannat uhkaavat romahtaa liikakalastukseen.

Tulevaisuutta eivät pelasta tuulivoimalat, sähköautoilu tai papujen syönti. Silti ihmiset odottavat elämän jatkuvan entiseen tapaan. Eihän tästä voi seurata muuta kuin maailmanloppu, vai voiko?

Eikö niin, että maailmanloppu merkitsee elämän mahdollisuuksien loppumista. Monet eliölajit kokevat parhaillaan oman maailmansa loppumisen. Totaalinen maailmanloppu voi olla vähittäinen prosessi, joka on ehkä jo käynnissä. Nimittäin jos elämän tuhoutuminen on nopeampaa kuin elämän edellytysten uusiutuminen.

Nykyisen kaltaisen jatkuvan kasvun, luonnonvarojen riistämisen ja luonnon tuhoamisen jatkuessa maailmanloppu etenee. Se merkitsee jossain vaiheessa myös ihmisen loppua ainakin alueellisesti, jos nimittäin ravinnon saanti tyrehtyy.
_ _ _
Raamatun kertomuksessa heprealaiset haluavat päästä pois Egyptistä vapauteen. Egypti edustaa tyranniaa, orjuutta ja jumalattomuutta. Egyptin päämies on lujasti vastaan orjien vapauttamista.

Maata kohtaavat monenlaiset vitsaukset: joen vesi muuttuu vereksi ja juomakelvottomaksi, sammakot nousevat joesta ihmisten vaivaksi, samoin ilmaantuvat syöpäläiset, paarmat, karjarutto ja paiseet vaivaamaan ihmisiä sekä eläimiä. Rakeet ja heinäsirkat tuhoavat sadon. Aurinko pimenee.

Edelliset yhdeksän vitsausta eivät liikauta maan johtajaa. Mutta kymmenes vitsaus totisesti liikauttaa: kaikki esikoiset kuolevat faraon pojasta alkaen. Vasta silloin maan johtaja on valmis nöyrtymään ja antamaan kunnian Jumalalle.
_ _ _
Ilmastonmuutos on lisännyt säätilan ääri-ilmiöitä. Australiassa vuorokauden keskilämpötila on kohonnut yli 40 asteen ja hallitsemattomat metsäpalot ovat jatkuneet kuukausia. Belgian kokoinen maa-ala on palanut. Ilmaan on päässyt metsäpaloista hiilidioksidia Australian puolen vuoden hiilidioksidipäästöjen verran. Samalla pääministeri on ilmoittanut, ettei maa voi vähentää kivihiilen tuotantoa eikä aio lisätä päästövähennyksiä Pariisin sopimuksen edellyttämälle tasolle.

Yhdysvaltoja ovat viime vuosina koetelleet metsäpalot, hirmumyrskyt ja kuivuus. Yhdysvallat ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa, eikä aio luopua hiilestä tai öljystä.

Suomessa viimeaikaiset runsaat metsien hakkuut ovat supistaneet jopa kolmanneksella hiilinieluja, joiden piti helpottaa hiilidioksidipäästöjen vähennysvelvoitteita. Turpeen poltto jatkuu. Sähköautoihin siirtymisen pitäisi ratkaista liikennepäästöjen ongelmat. Raahen terästehdas, Neste Oilin Porvoon öljynjalostamo, Fortumin Naantalin hiilivoimala ja Helsingin energia jatkavat hiilen- sekä öljyn polttoa sekä päästävät enemmän kuin liikenne yhteensä.
Jotkut nuoret tuumaavat: on varmaan parempi, etteivät esikoiset synny lainkaan tähän matoiseen maailmaan, missä ne kuolisivat kumminkin – ennemmin tai myöhemmin – ihmisen ahneuden uhreina.
_ _ _
Parhaillaan käynnissä oleva ekokatastrofi on perussyiltään uskonnollinen. Ihminen luulottelee olevansa luonnon yläpuolella ja luonnon vain häntä itseään varten. Siispä luonto saa palvella yksinomaan ihmisen kyltymätöntä ahneutta ja itsekkyyttä viimeiseen kivihiilikaivokseen, viimeiseen öljylähteeseen, fosforilouhokseen, puunrunkoon, viimeisiin kasveihin, eläimin, lintuihin ja hyönteisiin, aina viimeiseen merissä uiskentelevaan kalaan.

Sen, minkä Jumala loi kuudessa miljardissa vuodessa, sen ihminen tuhoaa kuudessakymmenessä vuodessa – jopa nopeammin – ja osoittaa näin olevansa mielestään Jumalaa fiksumpi.
_ _ _
Jos ekokatastrofin juurisyy on uskonnollinen – ihmisen synti, ylpeys, itsekkyys, itsensä korottaminen epäjumalaksi – on myös ratkaisu uskonnollinen: parannus, paluu omalle paikalleen osana muuta luomakuntaa, kunnian antaminen Luojalle ja luomakunnan kunnioittaminen.

Tämä johtaisi aivan toisenlaiseen talousjärjestelmään ja elämäntapaan, jota arvioidaan luonnon uusiutumiskyvyn, ei BKT:n, mukaan. Se edellyttäisi maailman kaikkien maiden sitoutumista yhteisiin päämääriin ja tuhoavan kulutuksen leikkauksiin. Mutta sitä ennen on varmaankin esikoisten kuoltava?
_ _ _
Itse asiassa esikoinen on jo syntynyt – – -ja myös kuollut.
– – –
Jälkikirjoitus 30.12.
Jotain toivoakin pitäisi olla, kun vuodenvaihde lähestyy ja alkaa uusi Herran vuosi 2020. Mitä pitäisi tapahtua, että useimpien elollisten elämä maapallolla voisi jatkua?
1. Ihmisten määrän pitää palautua kestävälle tasolle.
2. Ravinnon tuotannon on perustuttava viljelymenetelmille, jotka ylläpitävät viljelysmaan elinvoimaa ja multavuutta, kuten orgaaninen lannoitus.
3. Ihmiskunnan talous ei saa perustua uusiutumattomien raaka-aineiden lisääntyvälle käytölle.
4. Tuotannon ulkoinen vaikutus on sisällytettävä tuotannon hintaan – saastuttamisen pitää maksaa niin paljon, että sitä kannattaa välttää.
5. Luonnolle on määritettävä arvo, joka kannustaa pitämään siitä huolta.

Jälkikirjoitus 31.12. Hesarin pääkirjoitus ottaa kantaa samoihin kysymyksiin. Uusimpien väestöarvioiden mukaan maapallon väkiluku olisikin asettumassa 11 mrd:iin vuosisadan lopulla.

Nykyisen elintason ja luonnonvarojen kulutuksen valossa sekin on liian korkea – neljännes tästä – alle 3 mrd on valistunut arvioni oikeammasta. Ehkä silloin yksi maapallo riittäisi kun nyt kulutukseen tarvittaisiin 3,5 maapallon luonnonvarat?

Entä sitten hallittu elintason lasku? Tähänkin HS:n pk ottaa kantaa. Odotukset elintason noususta ovat jakuvasti korkeat ja pettymys odotuksissa on populismin sekä kansannousujen polttoainetta, kuten on nähty USA:n presidentivaaleissa, Brexitissä sekä Suomen Eduskuntavaaleissa.

Keskustelin viisi vuotta sitten Pekingissä politbyroon jäsenen, maan uskontoministeri Wengin kanssa. Hän myönsi, että uskonnot ovat kommunistisen puolueen tavoin hyvästä jos ne voivat rakentaa yhteiskuntarauhaa. Mutta ne voivat aiheuttaa myös hajaannusta.

Kiinan politiikalla on kaksi keskeistä tavoitetta, jotka selittävät jättiläismaan toimia: väestön ruokkiminen ja levottomuuksien estäminen. Viimeksi 80-luvulla maassa nähtiin nälkää. Vientiteollisuus ja investoinnit Afrikkaan sekä toisaalta valvonnan ja kontrollin lisääminen erityisesti vähemmistöjä kohtaan ovat esimerkkejä hallituksen toimista.

Kun ympäristön saastuminen ja ihmisten sairastuminen aiheuttavat levottomuksia, on hallituksen edettävä myös ympäristöinvestoinneissa, kuten aurinko- ja tuulivoiman lisäämisessä. Niissä Kiina on maailman kärjessä. Siten Kiinan politiikka voi olla varoittava esimerkki, mutta toisaalta myös seurattava esimerkki.

  1. Hyviä esimerkkejä maapallon ja ihmiskunnan tilanteesta pähkinänkuoressa. Täällä turvallisessa, koleassa koti-Suomessa nämä maailmanlopun oireet eivät tule vielä ”iholle” yhtä tuntuvasti kuin metsäpalojen lähistöillä. Jospa tuo kirkkoherran puhe aiheuttaisi närkästymisen sijasta havahtumista. Epäilyttää, ikävä kyllä.

    Mutta voiko oikeasti toivoa näin laajaan ja radikaaliin asenne- ja toimintamuutokseen, mihin viittaat: aivan toisenlaiseen talousjärjestelmään ja elämäntapaan. Kuinka realistinen sellainen odotus on? Kääntyvätkö koko ihmiskunnan rattaat täysin toiseen suuntaan riittävässä ajassa? Epäilyttää. Etenkin, jos ainoa ratkaisu ja muutoksen lähtökohta on uskonnollinen, kuten arvelet.

    Käsittelet ihmiskunnan tulevaisuutta vain luonnon kannalta. Mutta onhan muitakin uhkia: poliittisia ja ideologisia. Terrori-iskut ja muut jännitteet valtioiden ja ihmisryhmien välillä. Ne eivät tietysti ole samalla tavoin ennustettavia, mutta varsin ilmeisiä kuitenkin, eivätkä lainkaan merkityksettömiä ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta.

    Blogisi viimeinen lause jää ainakin minulle arvoitukselliseksi. Tiedän toki, mihin viittaat, mutta sen yhteys edellä kirjoittamaasi ei oikein avaudu. Kun tämän esikoisen kuolema ei 2000 vuodessa ole meitä havahduttanut, tekisikö se sen vielä? Se on kyllä uuden alku, mutta onko se kuitenkaan vanhan pelastus?

    Egypti ei kääntynyt ahneudestaan eikä Israelin kansa saanut uutta elinmahdollisuutta siellä. Se vietiin sieltä pois, uuteen maahan. Eikö tämä kuitenkin ole viime kädessä Raamatun viesti?

    • Olet Anita oikeassa, että ihmiskunnan ja muun elollisen luonnon mahdollisen tuhon mekanismeja on useita, joista käsittelen tässä vain ihmisen aiheuttamaa ympäristökatastrofia. Muita mahdollisuuksia tuhoon ovat ydinaseiden riistäytyminen käsistä, massiiviset tulivuoren purkaukset, maahan törmäävä suuri taivaankappale, jotka kaikki aiheuttaisivat ydintalven ja kasvillisuuden kuoleman. ´

      Ne eroavat ensin mainitusta, jatkuvan kasvun pakon aiheuttamasta tuhosta siinä, että se perustuu kansainvälisen politiikan ja talouden valittuun linjaan. Joskaan hyvinvoinnin maksimoinnin seurauksia ei ole haluttu tai uskallettu nähdä ja tunnustaa.

      Blogin viimeisestä lauseesta: Ylösnousseen Kristuksen salaisuus vaikuttaa keskellämme. Hän kantaa mukanaan pelastusta synnistä ja kuolemasta. Raamatun ihmisillä oli toivo synnin orjuuden päättymisestä ja uudesta luomisesta, joka koskettaa koko luomakuntaa. Miten Jumala toteuttaa uuden luomisen? Onko vanhan tuhouduttava ensin kokonaan? Mikä on se jäännös, joka on uuden perustana? ”Usko on sitä, mitä toivotaan” (Hepr 11:1). Pelkät toiveet eivät tässä asiassa kuitenkaan riitä. Ehkä Jumala antaa viisautta ja herättää toimintaan yhä useammat, niin että kriittinen massa saavutetaan ja suunta käännetään tuhosta elämään?

  2. Blogisti: ”Toisaalta kirkon miehet ovat varoitelleet maailmanlopusta maailman sivu. Nyt sitä ei kestetä kuulla, vaikka olisi syytä?”

    Kirkon miehet tuntevat heikosti Raamattua. Jeesus ja apostolit kertoivat aikakauden lopusta, aikakauden täyttymisestä, täydellistymisestä eivätkä maailmalopusta, mikä Raamatulle on täysin vieras käsite. Eikö kirkon vuosisatainen synti, harhaan meno, olisi syytä viimeinkin korjata. Nykyihmistä on vaikeampi jallittaa, koska hänen saatavillaan on enemmän tietoa Raamatusta kuin mitä kirkko omistaa.

    Kirjoitin kirkkomaailmanlopusta blogin. Piispa voisi sen lukea ja näyttää, missä olen tehnyt virheen alkutekstien suhteen. Jos virhettä ei löydy, niin jotain pitäisi kiireesti tehdä, jottei uskottavuus putoa pakkasen puolelle.

    https://www.kotimaa.fi/blogit/maailmanloppua-ei-tule/

    • Tapio,
      Maailmanloppu on yleiskielinen ilmaus. Maapallon historiassa massiiviset sukupuuttoaallot – jollainen on parhaillaan käynnissä – ovat seuranneet olosuhteiden muutoksista, joiden läpi vain osa elollisista on selvinnyt. Maapallokin loppuu viimeistään siinä vaiheessa kun aurinkomme paisuu parin miljardin vuoden kuluttua punaiseksi jättiläiseksi ja nielaisee maapallon. Jeesus lupaa kaste- ja lähetyskäskyssä olevansa kastettujensa kanssa ”joka päivä maailmanloppuun asti” (Matt 28:20). Kuolema hallitsee Adamista alkaen ihmiskuntaa, kunnes Kristus kukistaa pahan vallan ja Jumala hallitsee täydellisesti kaikkea (1 Kor 15). Tätä odotamme toivossa.

    • ”Maailmanloppu on yleiskielinen ilmaus. Maapallon historiassa massiiviset sukupuuttoaallot – jollainen on parhaillaan käynnissä – ovat seuranneet olosuhteiden muutoksista, joiden läpi vain osa elollisista on selvinnyt.”

      Totta, mutta kuten esimerkkisikin osoittaa, niin on ollut aikakauden päättymisiä, jotka tekevät tilaa uusille aikakausille ja uudelle kehitykselle, ikään kuin tikapuita kiiveten kohti taivasta. Millä askelmalla nyt ollaan, en tiedä, mutta tuskin viimeisellä.

      Olen kääntänyt Mat.28:20 Rauhan julistukseen: ”ja opettaen heitä pitämään kaikki, mitä minä teille määräsin, ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät aikakauden täyttymykseen asti.”

      Jakeessa on aion, joka tarkoittaa aikakautta eikä suinkaan loppua tai ikuisuutta.

      Kiitos Pekka Särkiölle vastauksesta.

      Toiveeni olisi, että muutkin piispat ja luterilaiset teologit ottaisivat mallia kenttäpiispasta. Ja vastaisivat meidän maallikkojen kysymyksiin.

      Ok, myönnän, että kirjoittelemiseni tuntuu hifistelyltä ja turhalta, mutta kun otetaan teksti sellaisena kuin se parhaiten on säilynyt meille, niin siten on parhaat edellytykset vastata nykyihmisten tiukkoihin kysymyksiin. Teologiset aukot pitää tukkia, ja ne pystyy tukkimaan, jos tahtoa siihen löytyy. Ateistit pitävät kristillistä teologiaa pilkkanaan, koska aukkojen kautta pystyy kaatamaan koko puolustusmuurin, tai ainakin tekemään se epäuskottavaksi. Jumalalla on vastaus kaikkiin ihmisten kysymyksiin.

  3. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka monta kertaa maa on ympärikäännetty?

    ”Minä tulin tietämään, että kaikki, mitä Jumala tekee, pysyy iäti. Ei ole siihen lisäämistä eikä siitä vähentämistä. Ja Jumala on sen niin tehnyt, että häntä peljättäisiin.
    Mitä nyt on, sitä on ollut jo ennenkin; ja mitä vasta on oleva, sitä on ollut jo ennenkin. Jumala etsii jälleen sen, mikä on mennyttä.
    Vielä minä näin auringon alla oikeuspaikan, ja siinä oli vääryys, ja vanhurskauden paikan, ja siinä oli vääryys.
    Minä sanoin sydämessäni: Vanhurskaan ja väärän tuomitsee Jumala, sillä siellä on jokaisella asialla ja jokaisella teolla aikansa.
    Minä sanoin sydämessäni: Ihmislasten tähden se niin on, jotta Jumala heitä koettelisi ja he tulisivat näkemään, että he omassa olossaan ovat eläimiä. Saarn.3:14-18

    Parantaako aika haavat? Vai onko haavat kuolemaksi?

  4. Olipas erinomaisen perusteltua analyysiä meidän ihmisten toiminnasta. Minunkin, virran mukana kun mennään. Tästähän tässä on kyse: ”Parhaillaan käynnissä oleva ekokatastrofi on perussyiltään uskonnollinen. Ihminen luulottelee olevansa luonnon yläpuolella ja luonnon vain häntä itseään varten. Siispä luonto saa palvella yksinomaan ihmisen kyltymätöntä ahneutta ja itsekkyyttä.”

    Raamattu analysoi tapahtumia informoimalla, että ”koko maailma on Pahan vallassa”.(1. Joh5:19)

    Blogissa kerrottu ratkaisu on epäilemättä ainoa mahdollinen: ”on myös ratkaisu uskonnollinen: parannus, paluu omalle paikalleen osana muuta luomakuntaa, kunnian antaminen Luojalle ja luomakunnan kunnioittaminen..” Uskotko Pekka, että putinit, trumpit tai muu tämän maailman johto vapaaehtoisesti tuon suunnan ottaa?

    Raamattu kertoo tämän maailman esivalloista, joille me olemme lojaaleja seuraavaa: ” Miksi kansat kapinoivat, kansakunnat juonia punovat? Miksi kuninkaat nousevat kapinaan, hallitsijat liittoutuvat keskenään Herraa ja hänen voideltuaan vastaan?”(Ps2:1,2) Seuraavissa jakeissa kerrotaan sitten, mitä tuollaisesta uhittelusta seuraa. Esikoisten kuolema aikaansai Egyptistä vapautumisen, voideltu Esikoinen saa sitten aikaan vielä isompien kaheleiden murtumisen.

    Tuli mieleeni myös seuraavanlainen signaali: Kun Jehovan todistaja kirkollisella alustalla kehuu kenttäpiispan blogia, maailmanloppu ei voi olla kaukana!

    • Lyhyesti ja viisaasti!

      Viittauksesi keskiajan ja ensimmäisen vuosituhannen ilmastonmuutoksiin on merkityksellinen, kun keskustellaan tämän päivän tilanteesta.
      Ihminen ei voi tuhota luomakuntaa, ei edes aluetta Tellus!

      Austraalian tulipalot eivät ole ihmiskunnan ainoat tai edes suurimpia ilmastoon vaikuttavia tapahtumia.
      Ihminen on jo tehnyt olonsa aina vain epäviihtyisämmäksi, yleensä ottaen. Kaikki viihtyvyyteen vaikuttava syy on synti, eli kapina Jumalaa, kaikkeuden luojaa vastaan. Ihminen on erossa Jumalasta omasta tahdostaan, eikä Jumala kunnioita niitä, jotka eivät häntä kunnioita. Tämä sama arvostuksen puute on tämän maailman ruhtinaan ominta omaa, eli valhetta, eli itsekkyytä.

      Viimeiseen lauseeseesi jatkaisin omalta osaltani viittaamall Lk. 13:1-5, jonka sanoma on, ”..mutta ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte.”

  5. Niin, joskus 1200-1300 -luvuilla vallitsi lämmin jakso. Olen vaeltanut joka vuosi Lapissa – kerran myös Kevon kanjonia reunustavilla tuntureilla, missä on nykyisin tunturikoivua tai paljakkaa, mutta maassa saattaa näkyä paksujen männynrunkojen jäännöksiä – siellä on myös miehen reiden paksuinen kataja, edelleen elossa, joka saattaa olla tuolta ajalta. Tunturijärvien pohjasta on löydetty männyn runkoja, joiden avulla on voitu ulottaa dendrokronologinen vuosilustokello tuhansien vuosien taakse. Erona nykyiseen ilmaston lämpenemiseen on muutoksen nopeus ja samanaikainen muu ihmisen aiheuttama tuho luonnolle. Yleensä luonto ehtii sopeutua vähittäisiin muutoksiin, mutta ei liian nopeaan muutokseen, kuten ympäristömyrkkyihin.

    • Vaikka en käynyt läpi näitä todettuja muutoksia, niin niissä on nimenomaan kysymys muutaman vuosikymmenen aijan tapahtumat, kuten tulipalo tai meteoriitti Indo-Kiina- Jaavan meren alueella. Olet varmaan lukenut, että todettu seuraamus oli mm. mongolien vaellus Eurooppaan. Nämä tapahtumat eivät ole olleet hitaita, vaan aiheuttivat suhteellisen nopeita ihmismassojen liikkeitä ruuan perässä.

      Tuo puiden vuosirenkaitten tutkimus osaltaan kertoo eri alueitten ilmastomuutoksista ja voidaan ulottaa lähes tuhat vuotta ajassa taaksepäin, kait? Mikä lie ollut aika näissä Lapin tutkimuksissa. Siellä meno ja muutos luonnossa on ollut verkkaisempaa ja vaikutukset sen mukaisia, niinkuin yleensä kaikki kylmissä tiloissa.

    • Tietääkseni tuo keskiajan lämmin jakso silloisessa Euroopassa ajoitetaan noin vuosille 1080-1250. 1300-luvun alussa ilmasto muuttui rajusti ja itämeri jäätyi umpeen. Vuodesta 950 vuoteen 1250 väkiluku nousi 25:stä miljoonasta 75:een miljoonaan, jonka jälkeen iski nälänhätä ja rutto. Tosin nuo vuosiluvut eivät liene ihan tarkkoja. Mietin kuitenkin sitä, että tuolloin ihmisellä ei ollut vaikutusta ilmaston ”äkkinäiseen” muutokseen, niin mikä tuon rajun muutoksen aiheutti.

      ”Suomessa lämpökausi ajoitetaan aikavälille 980–1250, jolloin talvet olivat Keski-Suomessa erityisen lauhoja ja lumettomia.” (Wikipedia)

      Nyt vaikuttaa siltä, että olemme hieman samanlaisessa tilanteessa ainakin osittain. Ero on vain siinä, että muutoksen katsotaan johtuvan suuressa määrin ihmisten toiminnasta. Kuitenkin ns. ”normaaleja päästöjä” tulee myös luonnosta. ”Ilmastonmuutoksella” tehdään mielestäni myös politiikkaa ja pelkään pahoin, että maksajat löytyvät lähinnä pienemmistä tuloluokista. Toisin sanoen saastuttaja maksaa ”tekonsa” veroina.

  6. Jälkiviisaus on parasta viisautta. Jos aikoinaan olisi tiedetty, mitä esimerkiksi maaperään ja luontoon syydetyt myrkyt (”kasvinsuojeluaineet”) vaikuttavat tulevaisuudessa, ei kai sitä olisi tehty. Ne kehitettiin lisäämään ruoantuotantoa, että köyhätkin saisivat halvalla ruokaa. Kun tiede ja tutkimus on lisääntynyt, sitä mukaa näitä aineita on kielletty. Monen muun asian (muovi) kanssa sama juttu. Ihminen ei pysty näkemään tulevaisuuteen. On kestänyt liian kauan tunnustaa, että tuho on ollut näkyvissä jo kauan. Nyt näyttää siltä, että ihmiset eivät enää välitä. Miehet eivät luovu lihan syömisestä, eikä mistään muustakaan , millä saattaisi olla merkitystä. Ehkä sitten, kun miljoonat ilmastopakolaiset vyöryvät maahan, tulee pakkoluopumisen ja jakamisen aika.

    Ja ahneus sitten ? Parikymmentä miljardööriä omistaa yhtä paljon kuin puolet ihmiskuntaa. Osa on tehnyt työtä sen eteen, joku toinen perinyt. Kaikkein köyhimpiä on maailmassa noin 800 miljoonaa. Voisimme vaikuttaa siihen, että rahamme eivät päätyisi Pohjois-Amerikan ”tsukkerpereille”.

    Tietääkö kukaan, kuinka paljon katolinen kirkko on kerännyt omaisuutta (köyhiltä) ihmisiltä ja mihin rahat menevät. Olen käynyt erään kardinaalin 700 neliön residenssissä Vatikaanissa. Amerikkalainen filmityöntekijäkin (ns. tähti) olisi kateellinen. Kaikki yhteenlasketut kirkot omistavat valtavia omaisuuksia. Ne eivät ole estäneet tuhon tuloa.

    Miksi jokin planeetta Maa ei saisi tuhoutua, kun aika on kypsä ? Maailman ongelmat ovat sitä luokkaa, että ihminen ei voi niille enää mitään. Ei siinä enää auta ”kääntymiset”, eikä rukoilut. Ihmiskunnan tulee tuhoutua, kokeilu on epäonnistunut, tai sitten onnistunut. Kuka tekee johtopäätökset ? No vaikka minä : ihminen joutui paljon vartijaksi liian vähällä järjellä ja liian paljolla uskolla ihmisen hyvyyteen.

    • Muutosta parempaan alkaa tapahtua vasta kun tulee ”Kuninkaiden Kuningas ja herrojen Herra”.

      1. Moos. 49:10. Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat.

    • ”Miksi jokin planeetta Maa ei saisi tuhoutua, kun aika on kypsä ?”

      Ei ainoastaan saa, vaan Jumala on ’luvannut’ sen tuhota, niinkuin kaikki tulenruoaksi kelpaavan. Tähän yhteyteen Raamattu on liittänyt ihmisen aikaansaannokset niin käsinkosketeltavat kuin -koskettelemattomissa olevat, vt. 1. Kor. 3:

      18 Älköön kukaan pettäkö itseään. Jos joku teidän joukossanne luulee olevansa viisas tässä maailmassa, tulkoon hän tyhmäksi, että hänestä tulisi viisas.
      19 Sillä tämän maailman viisaus on hullutus Jumalan silmissä. Sillä kirjoitettu on: ”Hän vangitsee viisaat heidän viekkauteensa”;
      20 ja vielä: ”Herra tuntee viisasten ajatukset, hän tietää ne turhiksi”.

      Tämä ohje ei koske ulkopuolisia, uskomattomia, koska ainoa mitä heillä on, on ihmisen viisaus, mikä ’riittää’ asianomaisen kuolemaan ja maailman loppuun asti.

      Kaikenkaikkiaan, pitäisin ilmastoasioista pienempää ääntä kuin iäisyysasioista, koskien uskovia.

    • Kiitos Charlotta, lisäisin kuitenkin että havahtumista on tapahtunut, mutta liian harvojen havahtumista – kuten 1960-luvulla julkaistu kirja Hiljainen kevät lintujen tuhosta kasvi- ja hyönteismyrkkyjen vuoksi. Jotain saadaan aikaankin. Monet havahtuivat merikotkien häviämiseen kun DDT esti niiden lisääntymisen. Minäkin vein 9-vuotiaana viikkorahani Postiin 1972 ja tuin Merikotkien suojelua. Nyt merikotkat ovat selvinneet. Myös Saimaan norpan suojelu menee hyvään suuntaan. Varsinaiset suuret kysymykset ja juurisyyt pitää saada ratkaistua, nimittäin elinympäristöjen tuhoutuminen saastuttamisen ja luonnonvarojen liikakäytön vuoksi.

  7. Pako Egyptistä ennakoi sitä suurta ilmasto ja nälkäpakolaisuutta minkä yllä luetellut katastrofioireet tulevat saamaan aikaan. En osaa pitää tilannetta uskonnollisena ongelmana vaan syyt ovat enemmänkin biologiassamme.

    Biologiamme edellyttää elämistä pienehköissä sukulaisryhmittymissä ja hieman laajennetuissa klaaneissa. Se edellyttää sopivan suuria reviirejä elannon hankkimisen takaamiseksi. Biologisesti ja sosiaalisesti olemme enemmänkin ryöstö-ja nomaaditalouteen sopivia kun rauhalliseen maanviljelykseen ja vastaavaan teollisuuteen. Historiaa lukiessa hämmästyttää myöskin se mitä korkeaan statukseen eri hierarkioissa pyrkiminen saa aikaan.

    Jos tyydymme lähimenneisyyteen, niin Napoleonin sodista toiseen maailmansotaan ,syyt olivat eri dynastioiden pyrkimys suurentaa vaikutusaluettaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen , dynastioiden kadotessa, vastaavaa tapahtui ideologioiden nimissä, mikä on itseasiassa variantti samasta asiasta. Onneton Suomikin Heimosotineen ja unelmoidessaan SuurSuomesta oli tuollaisen reviirin suurentamisen sokeuttama.

    Mikä nyt odottaa ja jo koetaan on se että pakolaiset koetaan olevan ryöstötalouden hengessä tänne tulijoita. Uuden sortin rasismin kasvu on ilmiselvää ja kukoistaa jo.

    Tunne siitä ,että elämme samassa globaalisessa kylässä jossa suuret vaikeudet ovat yhteisiä ongelmia , on ajatus joka ei tahdo juurtua . Tästä seuraa vaikeita sosiaalisia levottomuuksia sotina , terrorismina, pakolaisvirtoina joista paha esimerkki on se mitä Syyriassa tapahtuu silmiemme edessä.

    Ratkaisuei tule olemaan uskonnollinen vaan välttämättömyys ja se ,että kun kurjistuminen uhkaa Maapallon hallitsevaa eliittiä ,niin vihdoinkin voidaan yhteisvoimin saada jotain rakentavaa aikaan.

    • Kiitos Markku, välttämättömyys voi olla toinen nimi nöyrtymiselle tai tosiasioiden tunnustamiselle. Ehkä minulla on tehtävästäni käsin taipumusta hengellistää asioita, mutta näen joka tapauksessa ihmisen tuhoisan käyttäytymisen taustalla muitakin kuin järkiperäisiä vaikuttimia, jotka selittyvät uskonnollisella käsitteellä synti.

  8. Markku, taitaa vain olla niin, että mainitsemasi halitseva eliitti keksii kyllä jonkin keinon panna pystyyn sellainen sota, että kansakuntien rivit harvenee. Jos nyt oikein ennustamaan äityisi, niin esim. laaja ydinsota voisi saada aikaan sellaisen muutoksen, että nykyinen kehitys pysähtyisi ja palaamme jälleen kivikaudelle. Tai saattaa jokin avaruusmurikka pudota Tellukselle ja homma menee taas uusiksi.

    Antiikin pölyistä ja kivikasoista on vielä sen verran luettavissa, että täällä on ollut senkaltaisia myllerryksiä, ettei aikalaisista sivilisaatioista ole jäänyt kovinkaan kummallista muistoa, vaikka ne ovatkin olleet ilmeisen pitkälle kehittyneitä.

    En pidä mahdottomana, että ennen Vedenpaisumusta elänyt sukukunta oli paljolti kalataisemme ja pitkälle järjestätynyt ja lajille ominaisen kehityksen kautta degeneroitunut kuten mekin nykyisinkin olemme.

    Tässä maailmassa ei ole toivoa, ja sen asian kanssa täytyy oppia elämään. Toivomme on Kristuksessa ja Jumalan tahdossa. Odotamme uutta taivasta ja uutta maata. Onko sen aika jo kohta? Merkit lopusta ovat ilmeisiä ja Raamatun ilmoitus vahvistaa ne vääjäämättömästi. Ilm. 16:1-21 ei ole kovin miellyttävää luettavaa.

  9. Muuttohaukan katoaminen havaittiin 1950-1960 -lukujen taitteessa, 1955 niitä oli noin 800 paria. Ensimmäiset havainnot teki P. Linkola kulkiessaan maastossa lintuja tarkkailemassa. Syyksi havaittiin PSB ja DDT, jota löytyi myös äidinmaidosta. Ne kiellettiin 1970-luvulla. T. Suomisen kirjassa Lintujemme katoava aateli (1967) kerrotaan myrkkyjen tuhoisasta vaikutuksesta lintuihin. Aika kauan on siis tiedetty. Nyt muuttohaukkoja on noin 270. Hidasta elpymistä on siis tapahtunut.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Salpausselän kappalainen 1.9.2024 -. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.