
Kuva Somerniemen kirkosta 18.8.2023.
Jumalan sana on alati voimallinen. Väkevä teoissaan. Sanallaan Jumala loi maailman. Hän sanoi sanan ja niin tapahtui. Hänen työnsä jatkuu. Hän huolehtii luomastaan. Viisaudessaan hän ylläpitää kaikkea olemassa olevaa. Jokaista koskee hänen hyvä huolenpitonsa. Heikointakaan ei jätetä. Jokaiselle kuuluu hänen rakkautensa, sillä hän on luonut jokaisen meistä. Jumalan työ on hyvää. Kaikki hyvä maailmassamme on Luojamme hyvyyden heijastusta. Niin kuin kuu heijastaa Auringon valoa, niin jokainen armollinen, hellä ja rakastava teko, jokainen hyvä sana on Jumalan taivaallisen kirkkauden heijastusta. Tulevan maailman esikuvaa. Pilkahdus Taivaan Isän hyvyyden säteilystä.
Jumala ei ole jättänyt meitä yksin. Jeesus Vapahtajamme tuli ihmiseksi. Hän, Ikuinen Jumala, Jumala Jumalasta, otti ihmisyyden omaan olemukseensa, syntyi keskuuteemme. Näin Jumala yhdisti luomakuntansa itseensä, Luojaamme, ja meidät ihmiset itseensä ihmiseksi tulleen Vapahtajamme persoonassa. Hänen täytetty pelastustyönsä on meidän apumme ja toivomme, vahva suojamme pahan hyökkäyksiä vastaan.
Vapahtajamme Jeesus on luottamuksemme aiheena. Elämme hänen turvissaan. Hänen hyvä työnsä on meidän vanhurskautemme. Taivaan Isä rakastaa meitä Jeesuksen tähden. Jeesuksessa Jumala on meidät kutsunut yhteyteensä.
Te, jotka olette Jumalan valittuja,
pyhiä ja hänelle rakkaita,
Kun synti pääsi vaikuttamaan, niin ahdistuksen aiheita tuli maailmaamme. Yhä edelleen paha turmelee Jumalan työtä. Luomakunta huokaa. Monet vaivat kuuluvat elämäämme.
Rakkaudessaan Jumala ei jättänyt meitä ahdinkoomme. Kärsimisellään ja kuolemallaan Jeesus otti meidän vaivamme, meidän ahdistuksemme, meidän lankeemuksemme, sanalla sanoen syihin syventyen: syntimme, päälleen. Kristuksessa ne naulattiin ristille ja niiden tuoma syyllisyys poistettiin ja armo ja anteeksianto ojennettiin meidän avuksemme. Niin kuin Jumala on meille anteeksi antanut, niin antakaamme mekin anteeksi toinen toisellemme.
Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne,
antakaa anteeksi toisillenne,
vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta.
Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi,
niin antakaa tekin.
Keskinäinen armahtava mieli luo yhteishenkeä. Ihmiset liittyvät toisiinsa rakkauden sitein. Silloin kiitollisuus täyttää mielen ja ylistys kielen.
Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha,
johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu.
Olkaa myös kiitollisia.
Sunnuntai 9.2.2025
5. sunnuntai loppiaisesta
Kahdenlainen kylvö
Toinen lukukappale eli epistola: Kol. 3:12–17
Kirjeestä kolossalaisille, luvusta 3
Te, jotka olette Jumalan valittuja,
pyhiä ja hänelle rakkaita,
pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen,
ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen.
Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne,
antakaa anteeksi toisillenne,
vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta.
Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi,
niin antakaa tekin.
Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus,
sillä se tekee kaiken täydelliseksi.
Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha,
johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu.
Olkaa myös kiitollisia.
Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne.
Opettakaa ja neuvokaa toisianne kaikella viisaudella
ja laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle
psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja.
Mitä teettekin, sanoin tai teoin,
tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä,
kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme.
Ari Pasanen
Sinun opetustasi?
Kohtaat etsikkoaikaa elävän ihmisen. Kerrotko hänelle, että hänen pitäisi ottaa kaste jossain (missä tahansa) seurakunnassa ja samalla erikseen sopia, että siihen seurakuntaan ei tarvitse liittyä?
Eli,
Mihin seurakuntaan ohjaisit Jumalan yhteyttä kaipaavan lähimmäisen? Et hyväksy minkään kristillisen seurakunnan oppia/tunnustusta. Omalla opilla jättäisit esimerkin ihmisen heitteille, seurakunnan ulkopuolelle.
Ari Pasanen, opetuksesi ei vie Kristuksen evankeliumia kaikille kansoille kaikkeen maailmaan.
Kovasti kritisoit muita.
Kari
Kiitos kommentistasi
Ari
Olet Lutherin ajan kapinallisilta peräisin olevassa henkisessä perinteen liekaketjussa Lutherin tuotantoa halventaessasi. Siinä et viisaasti tee.
Sen sijaan minä seuraan Lutheria, koska hän oli oman aikansa oppinein ihminen. Vuosien 1502 – 1522 välillä hänen lyhin työpäivänsä oli 12 tuntia. Hänen kirjallinen tuotantonsa on ollut maailmanhistorian laajinta aina 1900 -luvulle asti, kunnes joku kuulemma nykyaikaisella tietojenkäsittelyn menetelmin on ohittanut hänen kirjallisten teostensa sivumäärän. En tiedä kuka.
Vaikka Raamatusta jo ennen häntä ainakin 70 eri käännöstä oli tehty ja sen jälkeenkin on tehty lukuisia uusia käännöksiä saksaksi, niin yhä edelleen HÄNEN käännöksensä ovat yleisimmin käytettyjen saksannosten kärkipäätä.
Niinpä niihin aikoihin kun sinä vielä juuri kapaloistasi vapautuneena taapersit ankankävelyä ensi askeleissasi tai juoksit polvesi ruville ensi juoksuaskeleita harjoitellessasi, minun perusteellisesti lukemani saksankielinen Uusi testamenttini oli hänen käännöksensä.
Nykyisinkin käytössäni on hänen laaja kokoelmansa Luthers Sämtliche Schriften I – XXIII joissa sivunumeroita vastaavissa palstanumeroissa mennään parin tonnin paikkeille, esim. opuksessa XX viimeinen numero on 2407.
Joten Ari
Sinun oma tapasi sekoittaa eri aikakausien kulttuurisiin tapoihin kuuluvia ilmiöitä on tyhmempää kuin tarinoiden Till Eulenspiegel eli Till Pöllöpeili tai Tahvo Pöllöpeili, joka sentään teki tyhmyytensä harkitusti pelleilläkseen, mutta tekstin tyylistä päätellen sinun tapasi käyttää vielä pahempaa ilmiöiden vääriin yhteyksiinsä sijoittamista teet vain ilkeyksiäsi levittääksesi.
(Missä on se paljon kuuluttamasi RAKKAUS, kun tällä tavoin tahallasi vääristelet asiakirjojen sanomaa sijoittamalla ne historiallisesti vääriin yhteyksiin.)
…tahallasi vääristelet asiakirjojen sanomaa..
Tavoitellaan nokkeluutta ivailulla. Mitä saavutetaan? Ei mitään. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.
Kari
Kiitos kommenteistasi
Hyvin olet havainnoinut Arin tekstien luonteen. Kun ei ole muuta sanottavaa, niin yritetään panna kaikki läskiksi.
Kari Paukkunen hyvin kommentoit Matias Roton juttua!!!
Ari
Olet täysin tietoinen mihin Karin teksti viittasi.
Miksi sitten yrität pettää itseäsi ja/tai hämätä lukijoitamme.
Näytät kömpelöltä taikurilta, jonka trikki epäonnistuu, kun kaikki näkevät ja näin huomaavat, miten sen näyttämä muka tulos toteutuu.
Matias Roto olet kerrankin oikeassa, tottakai olin tietoinen mihin Kari Paukkusen kommentti viittasi, onneksi olkoon osaat satiiria hiukan.
Siis tuo ”trikkitaikuri” vertaus taasen on aivan väärinpäin, päinvastoin sinä olet tuo ”trikkitaikuri” kun yrität selittää selkeitä Lutherin sanoja pois, siis kun nuo sanat ovat yhä kirkon tunnustuskirjassa niin ne on siellä, eivät ne ole näemmä aikaan sidottuja vaan totta tänä päivänäkin.
Ari
Älä hölmöile. Etkö tosiaankaan ymmärrä historiallisten kirjojen käyttötapaa. Eiväthän nuo ole meidän maamme ajantasa lakikirjoja, vaan ne ovat opin esityksiä eli siis kertovat Jumalan tekojen aseman meidän pelastumiseksemme. Sama Jumalahan toimii kaikkien historian kausien aikana ja kaikien eri kulttuurien keskuudessa samalla muuttumattomalla armollaan, vaikkakin meidän ihmisten on ymmärrettävä hänen työnsä itse kunkin oman kulttuurimme puitteissa, jotta maailmankuvamme säilyisi eheänä.
Vaikuttaa että olet fixidén tavoin kiinni juuttunut omaan teko-oppiisi, että luet Jumalan tekojen kuvauksestakin vain omia tekojasi. Saksaksi eine fixe Idee , auch überwertige Idee genannt, Latinaksi idea fixa ‚ muuttumattomaksi jähmettynyt idea.
Ari Pasanen
Miten on sinun opetuksesi laita? Olet kertonut, että otit kasteen seurakunnassa (Tampereen Vapaakirkko) sovittuasi ensin, että et liity seurakuntaan. Näinkö pitäisi myös muiden toimia? Näin ei evankeliumi leviä kaikkeen maailmaan.
Mihin seurakuntaan ohjaisit Jumalan yhteyttä kaipaavan lähimmäisen? Et hyväksy minkään kristillisen seurakunnan oppia/tunnustusta. Omalla opilla jättäisit kuvaamani etsikon aikaa elävän ihmisen heitteille, seurakunnan ulkopuolelle.
Missä seurakunnassa Jumalan lapsi saa/saisi oikeaa opetusta? Et vastaa?
Ari Pasanen, opetuksesi on omaasi. Mikä kristillinen seurakunta tunnustaa sinun opetuksesi kristillisen opin mukaiseksi?
Kari
Kiitos kommentistasi
Matias Roto toteat:””Sen sijaan minä seuraan Lutheria””
Minä seuraan Jeesusta, tässä meidän ero.
Ari
Miten selvisit koulusi matikassa, kun tässä keskustelussamme asetat yhtälön nurin niskoin väärään vänkyrään.
Lutherin seuraamiseni rinnalle on pantava sinun kapinallisen Hubmeierin oppien seuraamisesi. Hänhän pyrki talonpoikaiskapinan päälliköksi vaikka epäonnistuikuin. Kapinan takia noin 100 000 – 200 000 ihmistä tapettiin.
Lutherin kasteoppi seuraa Raamatun ja alkukirkon käytäntöä. Hubmeier puolestaan keksi vuosina 1525 – 1527 kokonaan uuden kasteopin, missä tietoisesti asetuttiin kapinalliseen asenteeseen sekä Raamatun että varhaisen kirkon kasteoppia ja käytäntöä vastaan.
Jeesuksen seuraamisesta voimme todeta, että minä seuraan Jeesusta kulkemalla hänen opetuslastensa joukossa eli siis pyhän kirkon jäsenyydessä, sinä puolestasi kuvittelet seuraavasi Jeesusta vaikka olet juossut karkuun hänen opetuslastensa joukosta eli kirkon jäsenyydestä.
Minä siis olen jäsen Kristuksen ruumiissa, sinä olet ruumiista irralleen revitty entinen jäsen.
Minä olen oksa Kristus -viinipuussa, sinä sen sijaan kuivien rankojen kasassa yhteisen puun yhteydestä irti repeytyneenä.
Palaa siis elämän yhteyteen eli kirkon eli konkreettisen JUMALAN KANSAN JÄSENEKSI.
1700-luvun tunnettu valistusfilosofi ennusti, ettei 1800-luvun lopulla enää kukaan lue Raamattua. Tänään tiedämme, että Raamattu on maailman eniten levinnyt kirja.
Reijo Arkkila, Sanasta elämä, s. 8, SLEY, 1982.
Mika
Kiitos Reijon hyvän huomion esille nostamisesta
Yleinen ja uskosta vanhurskauttaminen
Yleisen vanhurskauttamisen ja uskosta vanhurskauttamisen suhdetta toisiinsa on usein kuvattu kahdella vertauksella, joista saattaa kuulla monenlaisia muunnoksia. Toinen on vertaus valosta ja sen näkemisestä, toinen vertaus velkakirjan rikki repimisestä. Opinselvyytensä takia aikanaan suuresti arvostettu rovasti K.E. Salonen (1883-1949) on ne esittänyt näin:
Usko näkee valmiin pelastuksen. Uskoa voidaan verrata silmään (Ef. 1:18, ks. myös Matt. 13:16,17, tämä toinen jae on allekirjoittaneen lisäys.) ja uskominen on hengellistä näkemistä (Joh. 6:40). Siksi Jeesus sanoi tulleensa ”avaamaan sokeain silmiä” (Luuk. 4:18) ja Paavali lähetettiin pakanain luo avaamaan heidän silmiään (Apt. 26:18). Parempaa kuvaa uskosta tuskin voidaankaan käyttää. Kristus on vanhurskauden aurinko, joka ristinsä veren tähden loistaa koko ihmiskunnan yllä: on siis kaikkien vanhurskaus (Jes. 60:1-3, Joh. 1:9). Mutta ihmiskunta jakaantuu tähän aurinkoon katsoen kahtia: uskottomat ovat sokeita, uskovat näkeviä. Mutta Kristus-aurinko ei vasta sitten ala loistaa ihmisten yllä, kun joku yksityinen uskoo; jo ristiltä tämä valo loistaa Jumalan edessä koko maailman yllä. Ihmisen omaantuntoon kyllä uskossa tulee valo, mutta se valo on hänen yllään ollut jo ennen uskoa (2 Kor. 4:6). Valossa oleminen ja valon näkeminen ovat kaksi eri asiaa.
Ja toinen vertaus:
Ristillä poistettiin synti Jumalan kasvojen edestä (3 Moos. 16:30), uskoessa ihmisen omaltatunnolta (Apt. 3:19). Rikas maanviljelijä repi rikki velkakirjan, jonka hän oli tehnyt eräälle ylioppilaalle. Mutta ylioppilas oli Saksassa lukujaan täydentämässä eikä tiennyt kuukausiin tapahtumasta mitään. Vasta kun hän tuli kotiin, sai hän tietää tämän hänen kohdallaan suuren hyvän teon ja hänen tuli hyvä olla. Hänen velkansa pyyhittiin pois kahdella tavalla. Perustapahtuma oli kuitenkin velkakirjan rikkirepiminen; ilman sitä ei olisi jälkimmäisestäkään ollut kysymystä. (Uudemmalla suomen kielellä ilmaisten: ilman sitä ei olisi jälkimmäinenkään voinut tapahtua, tämä sulku on allekirjoittaneen lisäys.)
Esa Santakari: Armosta autuaat, jälkikorjuuta evankelisen liikkeen ”autuuden ajasta”, s. 23, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Helsinki 1968. Laatimani otsikko ei löydy tästä kirjasta.
Mika
Kiitos hyvästä tekstistä!
Rovasti K.E. Salonen (1883-1949) toimi yhteen aikaan Forssan kirkkoherrana.
Jos Herra suo, niin menemme prinsessa Coletten kanssa Forssan evankeliselle rukoushuoneelle 3.3.2025 klo 14.00 pitämään lähetyspiirin hartauden ja sen jälkeen pidämme siellä Forssan osaston vuosikokouksen. Osoite: Keskuskatu 9, 30100 Forssa.
Muuten
Aikoinaan opiskeluaikanani kävin rovastin pojan Armas Salosen kotona useasti. Hän piti sumerin luentonsa kotonaan.
Rovastin tyttärenpojat ovat myös tuttuja,
Asko Parpolan sanskritin luennoilla olen joskus käynyt häntä kuuntelemassa.
Simo Parpolan väitöstilaisuudessakin 1971 olin kuuntelemassa. Hän on myös silloin tällöin osallistunut Vanhan testamentin tutkijaseminaariin.
Uskovainen turvaa, turvautuu ja luottaa Jeesukseen ja Hänen ristillä tapahtuneeseen sovitustyöhönsä. Se riittää pelastumiseen! Etenkin psalmeissa puhutaan tästä paljon.
Mika
Aaaaammeeen
Matias Roto kysyt minulta:””Miten selvisit koulusi matikassa, kun tässä keskustelussamme asetat yhtälön nurin niskoin väärään vänkyrään.””
Sain pitkästä matikasta 2 pistettä vaille L.
Siis kun ITSE toetat seuraavasi Lutheria niin se juuri näkyy kirjoituksissasi, kaikki se mitä tuot esille on juuri hänen oppiaan ja puolustat häntä ”henkeen ja vereen” vaikka hän olisi tehnyt mitä tahansa.
Näytä minulle etten seuraa Jeesusta eli Hänen sanaansa, näytä edes yksi kohta??
Ari
Pyydät näyttämään missä et seuraa Jeesusta. Olet kuin se rikas mies, jota Jeesus pyysi kulkemaan seurassaan yhdessä toisten opetuslasten kanssa. Tämä kieltäyti.
Juuri niin sinäkin olet kieltäytynyt kulkemasta Jeesusta seuraavien joukossa.
Siinä on vikasi.
Alkukirkko ilmaisi tämän ulos jäämisen synnin vakavuuden sanoilla
extra ecclesiam nulla salus , kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta.
Matias Roto minä olen vastannut Jeesuksen kutsuun seurata Häntä kun 40 vuotiaana tulin uskoon, milloim sinä itse olet vastannut Jeesuksen kutsuun ja lähtenyt seuraamaan Häntä???
Ari
Minusta tuli Jeesuksen seuralainen jo 23.4.1944 kun pyhässä kasteessa minut otettiin Kolmiyhteisen Jumalan nimeen hänen omakseen.
Matias Roto siis kun vertasit minua rikkaaseen mieheen niin siinä tuli selvästi esille kuinka Jeesus kutsui ja tämä nuori mies ei lähtenyt seuraamaan, siis kuinka sovitat tuon itseesi kun kerran sitä minuun sovitat, tee nyt itselle niinkuin teit minulle???
Ari
Sanot saaneesi kutsun seurata Jeesusta 40 vuotiaana. Lähditkö hänen opetuslastensa kanssa häntä seuraamaan vai jäitkö käytännössä vain istuskelemaan kannon nokalla, kun hänen opetuslapsensa tekivät matkaa eteenpäin elämän vaelluksella.
Koska näissä keskusteluissa olet antanut vaikutelman, ettet kutsusta huolimatta ole lähtenyt Jeesuksen opetuslasten porukan matkaan yhteistä vaellusta tekemään, niin pitääpä oikein kysyä:
Missä on se pyhä yhteinen ja apostolinen seurakunta, jonka jäsen olet?
Huomaa, ettei kreikkalaisen pakanan Platonin filosofiaan perustuva kuvitelma vain henkisestä yhteisöstä, ilman konkreettista yhteyttä ihmisten kesken yhteisessä jumalanpalveluksessa, voi hyväksyä uskontunnustuksen konkreettista kirkkoa ja jumalanpalvelusyhteisönä ellei esteenä ole joku hyvin käytännöllinen este, mikä yhteyden pyrkimyksestä huolimatta aiheuttaa, ettei konkreettisesti pääse mukaan toisia Kristuksen seuraajia tapaamaan.
Matias Roto ollos huoleton minun suhteen, vastaa vaan itse milloin lähdit seuraamaan Jeesusta Hänen kutsuessaan, sitä et varmasti tehnyt kasteessasi koska sen suoritti joku toinen ja siitä päätti joku toinen eli et ITSE ole silloin lähtenyt????
Ari
Nyt jälleen päästit suustasi kelvotonta jumalattomuutta.
Oleellista on se MITÄ JUMALA TEKEE.
KUINKA MONTA KERTAA SINULLE PITÄÄ TOISTAA ENNEN KUIN OPIT
J U M A L A N
SANAN TOTUUDEN
H Ä N E N
TEOISTAAN.
Johanneksen evankeliumi:
15:16 TE ETTE VALINNEET minua, VAAN MINÄ VALITSIN
teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä ikinä te anotte Isältä minun nimessäni, hän sen teille antaisi.
”Milloin lähdit seuraamaan Jeesusta Hänen kutsuessaan? Sitä et varmasti tehnyt kasteessasi, koska sen suoritti joku toinen ja siitä päätti joku toinen. Et siis itse ole silloin lähtenyt?” Vielä kerran: kasteen suorittaa kristillinen seurakunta Jeesuksen Kristuksen käskyn mulkaan kolmiyhteisen Jumalan nimessä. Tämä siis on se ’joku toinen’. Jeesus on Hyvä Paimen, joka kutsuu kaiken aikaa laumaansa ja sen jäseniä seuraamaan. Se ei ole olennaista, milloin mukaan lähdettiin. Se on tärkeämpää, että tullaan aikanaan perille.
Martti
Kiitos hyvästä kommentistasi
Ari Pasanen
Huvittava kysymyksesi Matiakselle.
Kasteessa Matiakselle tuli kutsu. Matias ei kääntänyt selkäänsä Kristukselle. Pasanen, sinä hylkäsit kasteen lahjan. Sinun tarinasi ei ole kuitenkaan kaikkien muiden tarina.
Pasanen, sinä olet hylännyt kaikkien kristillisten seurakuntien jäsenyyden. Sinun evääsi ovat heikot.
Onhan myös monen kastetun elämässä näkyvissä hengellinen kuolema ja sen merkit. Ei ole esim. käytännössä seurakuntayhteyttä. Ei koskaan rukoilla tai lueta Raamattua. Vastustetaan kristinuskoa ja pidetään todellisia uskovaisia kummajaisina tai jopa hulluina. Eletään huoruudessa, juoppoudessa ym. päihteissä, varkauksissa, väkivaltaisina, velhouksissa jne. ilman katumusta.
Mika
Valitettavasti näitä tuhlaajapojan kohtaloon vaipuneita on keskuudessamme. Tarvitaan siis tervettä herätystä jotta nämä kodista erkaantuneet voivat palata takaisin kotiin.
Mutta niin kuin tuhlaajapoikakaan ei menettänyt pojan asemaa vaan kotiin palattuaan sai elää pojan asemassaan, samoin kasteen antama Jumalan lapseus ei lakkaa vaikuttamasta vaan säilyy täydessä voimassaan.
On suorastaan ilo enkeleillä, kun kotoa poistuneet palaavat jälleen takaisin Jumalan perheen yhteyteen yhteistä jumalanpalvelusta viettämään ja yhdessä toisten kanssa Kolmiyhteistä Jumalaa ylistämään.
Ja niin on käynyt myös monelle uskonratkaisun tehneelle. Muuten uskon ja opetan samoin kuin sinä Matias tässä yläpuolella.
Mika
Kiitos puheenvuoroistasi!
Arvostan lukeneisuuttasi ja syvää hengellistä kypsyyttäsi.
Ihmisten erilaisten elämäntilanteiden ja erilaisten kokemusten takia, minulla on tapana sanoa, että uskon kokemukset toki rohkaisevat ihmistä, mutta oleellista kuitenkin on vain se, että seuraa Jeesusta. Olen verrannut näitä psykologisesti tai sosiologisesti erilaisia elämän tilanteiden kohtaamisia uskon yhteyteen vetäneinä tapahtumina Suomesta Ruotsiin menemiseen. Joku voi mennä lentokoneella, joku autolautalla, joku purjeveneellä, joku soutamalla, joku uimalla Muonionjoen yli, joku lohen uistimeensa saaneena kiertää ympyrää Tornionjoella vuoron perään Suomen ja Ruotsin puolella kieppuessaan kunnes saalis on saatu ja pääsee rauhaan pyyntireissustaan, joku Tornion sillalla kävellen, joku bussissa tai autossa istuen, jne. mitä erilaisimmin tavoin,
mutta kun rajan on ylittänyt, niin silloin Suomesta on siirtynyt Ruotsin puolelle, siis valtakunta on vaihtunut.
Näin myös ihmisen siirtyessä epäuskosta Kristukseen uskovaksi kaikki muuttuu.
Pastori Johan Helkkula Facebookissa:
Viime aikona Väinölän kirkko on pullistellut väkeä sunnuntain messuissa. Meitä on siunattu monin tavoin. Yhteistyö Teljän seurakunnan kanssa on ollut erinomaista. Erityisen lämpimän kiitoksen haluan sanoa kirkkoherra Kaisa Huhtalalle, joka on suhtautunut meihin suurella kunnioituksella. Hän on aidosti ymmärtänyt ja halunnut antaa tilaa Sleyn messuyhteisölle, vaikka meillä on erilainen käsitys siitä, mitä Raamattu opettaa paimenvirasta vain miehen tehtävänä. Kaisan hienosta persoonasta kertoo haastattelu viimeisessä Kotimaassa. Meillä on ollut mielenkiintoisia yhteisiä projekteja ja rukousaiheita. Niin on varmaan jatkossakin. Messujen suhteen yhteistyö tulee päätökseensä meidän kummankaan sitä haluamatta. Ajatus Teljän mallista ratkaista asioita kirkkomme parhaaksi, on käynyt mahdottomaksi. Varsinkaan piispojen joukossa hengellistä näkyä ei ole. On vain valtapolitiikkaa ja vahvemman oikeutta. Kirkon ykseyden vaalimisen sijaan on tarjolla vain kieltoja, pakkoa ja sopeutumista. Kirkkomme yhteistä parasta ja mahdollisimman monen sielun pelastumista etsivät herätysliikkeet nähdään vain ongelmina, joista on päästävä eroon. Keskustelut piispojen taholta näyttävät ajanpeluulta, jossa toiveena toisen osapuolen murtuminen ja kantojen muuttaminen, kompromissit ja vastaan tuleminen. Samaan aikaan vallan ja verorahojen päällä istuvat piispat tuovat lisää Jumalan sanan vastaisia asioita kirkkoomme. Piispojen linja on koko ajan kiristynyt herätysliikkeisiin kun taas toisaalla Raamatun selvän sanan ja kirkkomme järjestyksen vastaiset touhut katsotaan läpi sormien. Kirkon hajottamisen auran kärkenä tuntuu olevan Turun piispa, joka lähestyy asioita oman uhriutumisensa kautta toisten yläpuolelle asettuen. Viimeisessä Kotimaassa paraatiesimerkki. Hänelle ei paljon paina parinsadan ihmisen messuyhteisö ja hengellinen koti, eivät veroa maksavat kirkon jäsenet eikä täysin ongelmitta sujunut kymmenen vuoden yhteistyö Sleyn ja seurakunnan välillä. Omasta ideologiastaan käsin hän on halukas uhraamaan tämän joukon puhdistaakseen kirkkonsa näistä pesäkkeistä. Piispan sanoin toiminnan jatkamisen edellytyksenä ovat myös naispuoliset papit toimittamassa messuja. Tähän on mahdoton suostua koska Raamattu. Luottamuksen Jumalan sanaan ja kirkkaan armon evankeliumin perinnön haluamme jättää myös lastenlastemme kirkolle. Mistä kertoo se, että näitä lapsiperheitä, nuoria ja isovanhempia on runsaasti niin Porissa kuin muissa vastaavissa messuyhteisöissä? Myös naisten on hyvä olla omilla lahjoillaan näitä yhteisöjä rakentamassa ilman ohittamista ja mitätöintiä. Vaikka olemme monin tavoin vajavaisia ja syntisiä ihmisiä, Herra on hyvä ja uskollinen. On suuri ilo olla tällaisen yhteisön paimen.
Kaksi kertaa saamme messuyhteisönä kokoontua vielä Väinölän kirkossa. 9.3. alkaen kokoonnumme toisessa tilassa. Sleyn messut Porissa siis jatkuvat keskeytyksettä. Tästä tulossa lisää infoa.
Messu Väinölän kirkossa sunnuntaina klo 16
Toimittaa Johan Helkkula
Kanttori Marjaana Nummi
Suntio Petri Lindholm
Lapsille pyhäkoulu
Kirkkokahvit
Striimaus http://www.facebook.com/sleyporissa
Lämpimästi tervetuloa!
Kiitos kirkkoherra Kaisa Huhtalalle hienosta tavasta ja halusta rakentaa Kristuksen kirkon yhteyttä! ”Kaikille on tilaa kirkossa”, on toteutunut Väinölässä.
Suomen luterilainen kansankirkko on linjansa valinnut. Kaikille ei näköjään sittenkään ole tilaa. Taivaan Isä armahtakoon piispaa, jonka lavea polku on kuitenkin ahdas kontekstista riippuen.