Kristillinen avioliitto – yksimielinen liitto

Martti Luther: ”Hyvä avioliitto on se, missä on oikea keskinäinen rakkaus ja autuaallinen yksimielisyys”.

b2ap3_thumbnail_Yksimielinen-liitto.jpg

Miksi aviopuolisoiden yksimielisyys keskeisistä asioista on parempi kuin erimielisyys, jota ei haluta ratkaista? 

Miten saavutetaan yksimielisyys avioliitossa?  

Miksi Raamattu puhuu seurakunnasta Kristuksen morsiamena, joka on kaunistettu sulhasta varten (vert. Ilm. 19:7 ja Ilm. 21:2)? 

Miksi Paavalikin vertaa kristillistä avioliittoa esimerkkinä Kristuksen rakkauteen, ja siihen puhtauteen, jolla hän on seurakunnan pyhittänyt Sanalla ja vedellä (vert. Ef. 5:25-27 )?

Minkälainen on seurakunta, jossa ei ole mistään asiasta yksimielisyyttä?

Mistä johtuvat riidat kirkossamme ja avioliitoissamme?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Uskon…..
    Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan

    Uskon, että Jumala on luonut minut…antanut minulle…Hän antaa myös vaatteet ja kengät, ruoan ja juoman, kodin ja konnun. vaimon ja lapset….

    Ensimmäinen käsky

    Ainoa todellinen turva on Jumala, joka on luonut kaiken ja ilmoittanut olevansa kaiken Herra. Hänen lahjaansa on elämä ja kaikki hyvä, mitä meillä on.

  2. ”Hän antaa myös vaatteet ja kengät, ruoan ja juoman, kodin ja konnun. vaimon ja lapset….” Tähän ei sisälly lupausta siitä, että vaatteet istuvat ja kengät ovat täsmälleen oikeaa numeroa. Ruoka ei ole aina herkullista eikä juoma raikasta. Koti saattaa kaivata pahasti remonttia ja kontu voi olla ikävästi moottoritielinjauksen kohdalla. Vaimokin saattaa olla hankala luonteeltaan ja lapset laiskoja ja kovapäisiä. Silti nämä ovat lahjoja Jumalalta, joista on syytä olla kiitollinen.

  3. Mitä mahtaa Uudessa testamentissa käytetty ’yksimieliset (συμψυχοι)’ tarkoittaa? Tuskin sitä voi ymmärtää hallinnollisena käsitteenä, jonka vaihtoehtona olisi vaikkapa enemmistöpäätös. Sanan alku (συμ-) tarkoittaa yhteistä pikemminkin kuin yhtä. Jälkiosa voisi kääntyä yhtä hyvin sieluksi kuin mieleksi. Avioparin yhteinen ratkaisu lienee muuta kuin kummankaan oma valinta. Usein se taitaa syntyä kummankin antaessa periksi omista vaatimuksistaan.

    Martti Pentti, kiitos kommenteista. Aina voi käännellä, mutta minun mielestä yksimielisyys on yksimielisyys jostain, yhteinen päätös, tulla samaan lopputulokseen ja ajattelee samoin. Room. 15 luvussa on selkeä kohta.

    Mutta kärsivällisyyden ja lohdutuksen Jumala suokoon teille, että olisitte yksimieliset keskenänne, Kristuksen Jeesuksen mielen mukaan, niin että te yksimielisesti ja yhdestä suusta ylistäisitte Jumalaa ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen isää. (Room. 15:5-6)

    αὐτὸ φρονεῖν ἐν ἀλλήλοις = yksimieliset keskenänne

  4. Kiitos Jari ja Jorma kommenteistanne. Kristilliseen avioliitoon ei sovi lihallinen toiminta. Kaikenlainen vääntäminen, raivoaminen, erimielisyyden hyväksyminen (ei päästä sopimukseen) ja väkivalta (henkinen tai fyysinen) ei kuulu kristilliseen avioliittoon. Kristilliseen avioliittoon kuuluu toisen kunnioittaminen, rakastaminen (enemmän toista kuin itseä) ja rakentava keskustelu josta seuraa yksimielisyys.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.