Kirkolliset kesäjuhlat 2.0

ADSC_6622

 

Terveiset viikonlopun lämminhenkisiltä Valtakunnallisilta Lähetysjuhlilta Vihdistä. Vihdin kirkonkylälle kertyi kahden päivän aikana kuutisen tuhatta juhlavierasta. Busseja tuli viisikymmentä eri puolilta Suomea – Rovaniemeä myöten.

Keskellä Vihdin keskustan kenttää seisoi vanhanajan valkoinen suurteltta. Iltatilaisuudessa hiipi telttaan kesäillan sumuinen kosteus. Aamuhartauden jälkeen väki lähti aurinkoon lämmittelemään.

Miten järjestää onnistuneet kirkolliset kesäjuhlat 2.0. – vinkkejä saa vapaasti kopioida.

1) Kaikkein tärkeintä kesäjuhlilla on ystävien ja tuttujen tapaaminen. Kesäjuhlat ovat kevyempi tapa pitää yhteyttä kuin kutsumiset kylään ja käymään.

2) Kesäjuhlilla tulee olla eri ryhmien tapaamisia. Herättäjäjuhlien kohokohtia ovat pääseurojen jälkeen ”eri sektoreilla” tapahtuvat ”Portaanpään entisten oppilaiden” ja muiden kokoontumiset. Vuosittainen teologitapaaminen on kuin iso sukujuhla.

Lähetysjuhlilla Namibian joukot kokosi Kalliokosken Seppo ja Namibian suurlähettiläs – myös muille ”ystävärenkaille” tarvitaan omia kokoontumisia.

3) Kun en tunne ketään? Yksin jääminen kesäjuhlilla pelottaa ja ulkopuolisuuden tunne vaan vahvistuu. Ensikertalaisille tarvitaan omaa pienempien ryhmien tai asiantuntijavetoista ohjelmaa. Näin en ole ainoa outo joukossa ja asiantuntijaa uskaltaudun kuuntelemaan yksinkin.

4) Kohtaamisia. Kohtaamisia.  Kohtaamisia. Työn esittely tapahtumatoreilla on tärkeää: Mitä tehdään? Missä tehdään? Miksi tehdään?

5) Moni tulisi mukaan vapaaehtoiseksi, kun joku pyytäisi, soittaisi, kutsuisi ”nimeltä”.  Ja moni jäisi työn yhteyteen, kun kokisi, että minua tarvitaan. Jatkohoito kuntoon.

6) Hengellisen elämän vahvistamista kaivataan kesäjuhlilta. Jumalan sanaa ajateltuna tähän aikaan ja paikkaan AD 2016. Moni toivoo saavansa hetken hiljentyä, ehkä uusia oivalluksia ja siunausta matkalleen. Ihmiset kantavat raskaita taakkoja, useimmat näkymättömiä –  on kyse sitten omaishoitajan hädästä, huolta lapsista, lapsettomuudesta, rakkaudettomasta arjesta, kivuista ja sairauksista. Näistä ei aina puhuta ystävien tapaamisessa.

Lähetysjuhlilla piispa Tapio Luoma muistutti paheksumisen paheesta –miten se myrkyttää ja sulkee pois. Tai piispa Matti Repo olemisen ja tekemisen välisestä jännitteestä: ”Lähetys lähtee olemisesta. Se lähtee olemisesta Jumalan edessä. Se lähtee oman täydellisen riippuvuuden tunnustamisesta Jumalalle.”

7) Arvokkaat kesäviikonloput. Aikataulutettua työtä tekevät ihmiset eivät enää hae arkeen vaihtelua monipäiväisiltä juhlilta vaan tulevat usein päiväseltään. Ohjelman tulisi mahdollistaa se. Ihmisten vapaa-ajasta kilpaillaan.

8)  Armollisuutta – vesisade, huono äänentoisto, itikat, puiset penkit, ruokajonot, puisevat puheet – ne eivät jää useinkaan mieleen vaan kokemus siitä, että minä olen tuolle ystävälle rakas. Minä olen osa auttamisen yhteisöä ja osa elävää, globaalia kirkkoa.

Ja kesäjuhlat muistuttavat, että on vihdoin kesä.

Herättäjäjuhlilla Myyrmäessä nähdään:)

Iiris Kivimäki
viestintäjohtaja
Suomen Lähetysseura

Missioblogi
Missioblogihttps://felm.suomenlahetysseura.fi/
Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Suomen Lähetysseuran yhteisöasiantuntija Mikko Pyhtilä.