Ketä voimme kristittyinä kannattaa?

Uskonsisaremme ja -.veljemme USA:ssa, kuulemma myös suomalaiset evankelikaaliset ovat kannattaneet miestä,
-joka heilutteli Raamattua ja
-toimitti saudeille hienoimpia hävittäjiä roppakaupalla ja
-hyväksyi sauditoimittaja Khashoggin paloittelumurhan.

Mielestäni oli hyvä kommentti, kun Biden sanoi, että Trumpin olisi hyvä myös lukea Raamattua.

Samantapaista suhtautumista esivaltaan on ollut suomalaisilla Israelin ”ystävillä”. Benjamin Netanjahu ei piittaa YK:sta, vaan pyrkii koko ajan laajentamaan valtion rajoja ja ottamaan miehitetyt arabien alueet hallintaansa. Korruptiosyytteet hän haluaa ratkaista ottamalla oikeuslaitoksen omaan määräysvaltaansa. Israelin ”ystävät” eivät tästä piittaa, eivät edes koko demokratian romuttamisesta. He seisovat Israelin valtion ja sen yksinvaltaan pyrkivän esivallan rinnalla ja puolella. Eikö tämä väistämättä johda sotaan – niinkuin meillä ei sitä maailmassa jo kyllin olisi?

    • JARI, lähden siitä, että kristityiksi tunnustautuvat ovat kristittyjä. Minä en ole heidän tuomarinsa, vaan se on isommas käres.

    • Heikki P,

      En tuomitse, totean vain että monet kristityiksi itseään kutsuvat ovat julkisesti luopuneet uskontunnustuksesta. Myös hyvin monet kristilliseksi itseään kutsuvat yhteisöt ovat luopuneet yleisten kirkolliskokousten määrittelemästä uskosta. Alkaen Rooman paavin johtamasta yhteisöstä, joka on väärentänyt uskontunnustuksen ja keksinyt piispansa johdolla uusia dogmeja, ja päättyen kaikenkarvaisten saarnaajien perustamiiin lahkoihin, joiden oppi on saarnaajiensa päähänpistoja.

  1. Mainitsit tuossa kirjoituksessasi YK:n päätökset ja huolesi Israelin demokratian tilasta. Minä kannan enemmän huolta YK:n tilasta ja muun maailman tilasta suhtautumisessa vaikeassa tilanteessa olevaan Israeliin.
    Aluksi YK:n toiminnasta. Erityisesti nyt kun Suomi on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä kaudella 2022–2024, tulisi edustajiemmekin tiedostaa ja tunnistaa eräs julkisuudelta piilossa oleva ongelma, joka salakavalasti vaikuttaa ja vääristää ihmisoikeusneuvoston ja koko YK:n päätöksentekoa kaikissa Lähi-itään liittyvissä asioissa. Ja median välityksellä koko maailman yleiseen mielipiteeseen eli meihin kaikkiin.
    Tämän ongelman olemassaolon paljastaa karulla tavalla YK:n yleiskokouksessa hyväksyttyjen tuomitsevien päätöslauselmien määrä maittain vuosina 2015–2021: Israel 112, Venäjä 13, Syyria 8, USA 8, Pohjois-Korea 6, Iran 5, Myanmar 5, muut maat 0. Israel ”voittaa” koko muun maailman luvuin 112 – 45 ! Suomi ei muuten ole kertaakaan äänestänyt tuomitsevia päätöslauselmia vastaan. Ihan tuoretta tilastoa näistä luvuista en löytänyt.
    YK:n ihmisoikeusneuvoston tuomitsevat päätöslauselmat 2006–2021 jakautuvat näin: Israel 95, Syyria 37, Pohjois-Korea 14, Iran 11, Eritrea 11, Venezuela 2, muut maat 0. Israel ”voittaa” koko muun maailman luvuin 95 – 75 !
    Miten tämä voi olla mahdollista? Murskaavan ylivoimaisena ykkösenä tilastoissa on pinta-alaltaan Satakunnan kokoinen Israel, alueen ainoa demokraattinen valtio, jossa on lähes 10 miljoonaa asukasta, joista liki kolmasosa islaminuskoisia arabeja. Nyt sen demokratian tilasta näyttää olevan huolissaan koko maailma. Ns. palestiinalaisalueen ja muiden Israelia ympäröivien maiden demokratian tilan perään ei kysele kukaan. Israel on valtio, joka on joutunut käymään taistelua olemassaolonsa puolesta koko lyhyen historiansa ajan (mm. ympäröivien arabivaltioiden yhtäaikaiset hyökkäykset 1948, 1967, 1993). On syytä myös tiedostaa, että juutalaiset ovat alueen todellinen aito vähemmistökansa! Ns. palestiinalaiset ovat aivan samoja arabeja kuin ympäröivissä maissakin (sama uskonto, sama kieli, sama perimä). On sanottu – ja mielestäni osuvasti – että jos arabit laskevat aseensa ja hyväksyvät Israelin olemassaolon, syntyy rauha – mutta jos Israel laskee aseensa, sitä ei enää ole. Israelin tuhoamispyrkimykset on myös kerrottu varsin avoimesti, mutta maailma ei tunnu ottavan niitä tosissaan.
    Todettakoon vielä, että uskon Israelin demokraattisen järjestelmän ja sananvapauden säilyvän maassa jatkossakin. Trumpia en ole koskaan kannattanut, enkä tule koskaan kannattamaan.
    Alla oleva tiivistetty klippi kestää vajaat 15 minuuttia, kannattaa ehdottomasti katsoa! Juristi Anne Herzberg kertoo Israel-vastaisten kansalaisjärjestöjen vaikutusvallasta ja toiminnasta YK-järjestelmässä. Anne Herzberg on lakimies, joka on erikoistunut ihmisoikeuslakeihin ja humanitaarisiin lakeihin. Hän on kansalaisjärjestöjen toimintaa ja rahoitusta tarkkailevan NGO monitor -järjestön lainopillinen neuvonantaja.
    Israel-vastainen kansalaisjärjestöaktivismi YK:ssa – YouTube

    • TIMO, UK ”antoi” juutalaisvaltiolle sen Satakunnan tai Uudenman läänin kokoisen maan ja miten? Poistamalla alueella satoja vuosia, toista tuhatta vuotta asuneiden arabien, palestiinalaisten omistus- ym. oikeudet. Minkä tähden? Syyllisyydestä, koska Saksa oli rasistisesti ja oikeudettomasti yrittänyt tuhota juutalaiset maan päältä.

      Ja mitä sitten? Israel, alueen suurin sotilasmahti, on vallannut itselleen yhä enemmän maata. Valloitetulle alueelle se rakentaa omia siirtokuntiaan, ja USA:n tuella koko muu maailma hyväksyy sen. Israel on rakentanut maahan uskonto-apartheidin. Maan liusäksi arabeilta on riistetty myös kansalaisuus. Arabit eivät ole kaikki islamilaisia, osa heistä on kristittyjä.

      Kun korruptoitunut = rikollinen Netanjahu nyt pyrkii lopettamaan demokratian ja alistamaan oikeuslaitoksen saappaansa alle, on ”länsimaisten arvojen” demokratioiden aika herätä.,

  2. Mielestni on selvää, että kristityissä on hyvinkin monenlaisten poliittisten ideologioiden kannattajia. Itsekukin muodostaa poliittisen kantansa varsin monien jopa osin sisäisesti ristiriitaistenkin motiivien pohjalta. Kenenkään valintaa ei pitäisi ryhtyä tuomitsemaan, olkoonkin, että joidenkin kohdalla voi joutua ihmettelemään. Nykyisessä puoluekentässä on suuri aukko: ei löydy sellaista puoluetta, joka olsi sekä arvokonservatiivinen että taloudellis-sosiaalista oikeudenmukaisuutta ajava, siksi on tyydyttävä äänestämään vähiten huonoa vaihtoehtoa.

    • YRJÖ, varmaankin näin, kristittyjä on eri puolueissa ja ehkä hyvä niin. Mutta, onko se sinusta samantekevää? Antaako kristillinen usko ja Raamattu yhtäläisen oikeuden kannattaa kaikkia puolueita?
      Perussuomalaisten perusviesti näissä vaaleissa näyttää olevan, että suomalainen tulee aina ensin. Onko se sinusta kristityn kanta? Minkä kuvan Raamattu antaa pakolaisista?

    • Jokaisen puolueen ohjelmassa on sellaisiakin kohtia, joita ei voi kannattaa, mutta puolueohjelmia on tarkasteltava kokonaisuutena. Mitä itsekuin äänestäjä priorisoi on asia, jota en katso olevani oikeutettu tuomitsemaan vääräksi tahi oikeaksi.

  3. Runoilija Kipling on kirjoittanut osuvasti, ” Ihmiset tuolla meren takana kantavat Israel vihaa, koska sitä miestä ei koskaan tuoda juhlasaatossa Jerusalemiin. ”

    Israel viha on nykyaikainen versio juutalaisvihasta, kullakin aikakaudella on ollut omansa. Se johtuu siitä, että he eivät ole kääntyneet kristinuskoon ja syntipukki tuntuu olevan edelleen tarpeellinen. Mielenkiintoinen havainto tällä saralla on se, että Israelin vihollinen tuntuu olevan rakkaampi kuin kansa, josta Jeesus oli peräisin.

    Muistakaa Jesaja 53, hyvä lupaus on ainostaan vikauhrille, ja juutalaiset ovat kansana olleet aina syytettynä syyttömästi, jopa maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista.

    • TARJA, onko Israel-vihaa, jos ei hyväksy, että Israel tekee palestiinalaisille sen saman, joka sille itselleen aikanaan tehtiin? Vainoaa, riistää, tuhoaa ja pitää kaikkea ryöstämäänsä omanaan.

    • Israelin kaikki toimet eivät tietenkään ole ”hyviä” toimia. Toisaalta palestiinanaiset eivät kyllä itsekään ole edesauttamassa rauhaan pääsemästä – tai ainakaan ne palestiinalaiset, jotka saavat äänensä omassa ryhmässään kuuluviin. Eikä mediakaan saane kovinkaan vapaasti palestiinalaisalueella työtä tehdä. Valitettavasti mediassamme uutisia ei käsitellä tasapuolisesti vaan ne ovat usein asenteellisia. Kun seuraa lisäksi ei-YLE/Hesari -uutisointia, saa hiukan moninaisemman käsityksen tilanteiden taustoista.

      Joten ”kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat” ei tässäkään ole aivan yksioikoisen helppo ja suoraviivainen asia. Ns. ”sorretut” eivät aina sillä perusteella ole ”niitä oikeita kannatettavia”.

      Tämä ei ole kannanotto siihen, kuka on ”hurskaampi” osapuoli, vaikka medialla tuntuukin olevan oma käsityksensä.

  4. ” Ketä voimme kristittyinä kannattaa ”

    Se pitäisi olla selvä, jos on juuri pohtinut Jeesusta ja Paavalia.

    Paavali nimittäin kirjoittaa: ” Kristus on tullut palvelemaan juutalaisia, hän on tullut vahvistamaan isille annetut lupaukset, todistaakseen, että Jumala pysyy sanassaan. Hän on tullut myös, että muut kansat voisivat iloita yhdessä hänen kansansa kanssa. ”

    Isille annetut lupaukset olivat tietysti perintöosa ja siunaukset. Kuka olisi uskonut että kansa todella palaa takaisin ottamaan perinnön haltuunsa.

    Joku voi sanoa tässä tässä vaiheessa, että täällä olevat vainot ajoivat asiaa siihen suuntaan, että kansan oli paettava korpeen rakentamaan uutta valtakuntaa.
    Mutta kysymys kuuluu, että eikö sitä olisi voitu toteuttaa hyvän kautta, eikä antamalla ainoastaan kaksi vaihtoehtoa, käänny takaisin, tai kuole. Ja sen jälkeen moittimalla, että olette miehittäjiä ja toisten maan haltuunottajia.

    Viheliäistä peliä kristikansalta kaiken kaikkiaan.

Heikki Palmu
Heikki Palmu
Uusi, neljästoista kirjani "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista. (Väyläkirjat 2022) on poleeminen, se haastaa keskustelemaan Raamatusta, uskosta ja kirkosta. Koska sitä ei ole kaikissa hyvinvarustetuissakaan kirjakaupoissa, kannattaa se tilata verkkokaupasta osoitteella vaylakirjat.fi. (23 e) Sillä hinnalla se tulee postin kautta - mukaan tarvitaan postiosoite ja puhelinnumero. Älä anna kristillisen kirjan kuihtua! Tue sitä aktiivisesti! Pysy mukana!