Tammikuun 18. päivänä vuonna 2003 meidät vihittiin kristilliseen avioliittoon Kamerunissa.
Tänään 18.1.2025 on kulunut 22 vuotta tuosta juhlasta. Kuvassa valokuva vihkipäivältä.

Oma armaani Colette kotosalla nykyisin

Puhumme Jumalan voimasta kolmantena sunnuntaina loppiaisesta.
Tässä maailmassa moni luottaa ulkonaiseen ja katoavaan voimaan. Kuvittelevat asioiden järjestyvän, kunhan vain näyttää riittävän lujalta.
Maailmankaikkeuden suurin voima on kuitenkin mittaamattoman suuri. Jumalan voima on ääretön. Mikään mittari ei häntä pysty tutkimaan. Mutta hän itse näkee kaiken ja tietää kaiken. Hänen vaikutuksestaan kaikki se, mikä on olemassa, on saanut syntynsä ja pysyy yhä voimassa, vain siksi, että hän on kaiken luonut ja pitää yllä kaiken.
Suuressa armossaan ja rakkaudessaan meitä ihmisiä ja koko elämäämme – niin ja myös koko maailmaamme kohtaan – hän on itse astunut alas kunniastaan. Hän tuli alas Jumalan taivaasta tänne maan päälle. Hän otti ihmisyyden olemukseensa neitsyt Mariassa. Näin hän, kaiken Luoja, on tullut luotujensa vertaiseksi. Kaiken ylläpitäjä ylläpidettävien keskuuteen. Hän itse omasta tahdostaan. Hän teki aloitteen. Hän toimi. Hän teki kaiken alusta loppuun asti.
Hän itse on kaiken täyttänyt maan päällä. Hän osti meidät vapaiksi synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta. Kerran hän tulee kirkkaudessaan. Silloin hän saattaa kaiken täydellisesti kuntoon. Hän tulee kaikkien nähden. Kaikki näkevät hänet taivaan ja maan täydellisenä Hallitsijana.
Paavali sanoo:
Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima
Jeesuksen sovitti maailman itsensä kanssa. Tästä sovintotyöstä pitää kertoa kaikille. Jokainen ihminen maailmassa on oikeutettu tietämään, kuka meidät on luonut, kuka pitää elämäämme yllä ja kuka meidät on yhdistänyt Jumalan kanssa elämään. Olemme Jumalan rakkaudesta osallisia, koska Jeesus on kaiken täyttänyt sovinnon aikaansaamiseksi. Jeesus on Vapahtajamme.
evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille,
Jumalan hyvyys ja rakkaus kohtaavat ihmisen Jumalan sanan saarnassa. Evankeliumin välityksellä Jumala herättää uskon. Uskon synty on Jumalan oma työ. Jeesus on voimallinen. Hän antaa uskon.
Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.
Usko on luottamusta siihen, että Jumala hoitaa hommansa. Usko turvautuu Jumalan lupaukseen. Usko on kunnian antamista Jumalalle, joka kaiken on tehnyt meidän puolestamme. Siksi usko on rohkeaa. Usko toimii, elää ja vaikuttaa. Elämämme lepää Jumalan työn varassa. Siksi uskon lahja on elämä.
Usko ei ole oma tekomme, ei oman tahtomisemme tulos eikä omien voimiemme varassa. Sillä usko ottaa vastaan Jumalan työn, luottaa Jumalan hyvään tahtoon ja hakee suojansa Jumalan voimasta. Näin myös meidän vanhurskautuksemme on Jumalan lahjaksi antamaa. Jumalan hyvyyden ja armon takia kelpaamme Jumalan edessä.
Sunnuntai 26.1.2025
3. sunnuntai loppiaisesta
Jeesus herättää uskon
Toinen lukukappale eli epistola: Room. 1:16–17
Kirjeestä roomalaisille, luvusta 1
Minä en häpeä evankeliumia,
sillä se on Jumalan voima
ja se tuo pelastuksen
kaikille, jotka sen uskovat,
ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.
Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.
Onhan kirjoitettu:
”Uskosta vanhurskas saa elää.”
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen
burmaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/43_burmese/b45.htm
Burma on Myanmarin kieli. Kun SLEY:n lähetystyö Kamerunissa päättyi, niin sen jälkeen avattiin uusi lähetyskenttä Myanmariin. Sieltä lähetit ovat joutuneet lähtemään sodan takia naapurimaihin Kaakkois-Aasiassa.
https://www.sley.fi/toiminta/lahetystyo/toiminta-ja-maat/myanmar/
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen
kantoninkiinaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/13_cantonese/b45.htm
Kantoninkiina (perinteisin merkein : 粵語; yksinkertaistetuin merkein: 粤语; Jyutping: Jyut6 jyu5; pinyin: Yuèyǔ, kirjaimellisesti ”Yue-kieli”) on siniittinen kieli, jota puhutaan enimmäkseen kaakkoisessa Manner-Kiinassa ja sen lisäksi monilla muillakin alueilla, esimerkiksi Hongkongissa, missä muutama opintoaikainen kaverini on toiminut lähetystyössä.
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen
mandariinikiinaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/04_chinese/b45.htm
Mandariinikiina eli mandariini (yksinkertaistetulla kirjoituksella: 官话; perinteisellä kirjoituksella: 官話; pinyin: Guānhuà, ’byrokraattien kieli’) on siniittinen kieli. Se on kiinan kirjakielen pohja.
Kantonikiinassa on kuusi toonia eli tavujen sävelkorkeutta, jotka määrittelevät sanan merkityksen.
Mandariinikiinassa näitä on neljä.
Puhuttuna siis kielet ovat erilaisia, mutta kirjoituksessa käytetään samoja merkkejä, joten he voivat ymmärtää toisiaan kirjoitetun tekstin avulla. Toki moni kantoninkiinaa puhuva osaa myös mandariinikiinaa, koska tämä on yhdyskieli.
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen
tšekiksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/32_czech/b45.htm
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen WordProject -sivustolta
englanniksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/01_english/b45.htm
Illan RSO:n konsertista haluan tuoda esille vain pianistin Alexandre Tharaud ’n.
Illan juontaja puhui sujuvaa ranskaa tämän mestarilllisen pianistin kanssa. Sitä oli ilo kuunnella. Ovathan ranska ja suomi meidän kotikielemme yhdessä oman rakkaani Coletten kanssa eläkevuosia viettäessämme.
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen WordProject -sivustolta
persiaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/20_farsi/b45.htm
Persia (farsi فارسی) on indoeurooppalainen kieli. Sitä puhutaan Iranissa, Tadžikistanissa, Afganistanissa ja Bahrainissa.
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen WordProject -sivustolta
suomeksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/63_finnish/b45.htm
Rakkaani Colette opetteli suomen kielen vasta Suomeen saavuttuamme. Samaten meidän mukanamme tulleet tyttäremme. Nykyisin suomen kieli on toinen kotikielemme.
Kuuntelin äänikirjana Roomalaiskirjeen WordProject -sivustolta
ranskaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/07_french/b45.htm
TV:n jumalanpalveluksen saatoin katsoa, koska meillä rakkaassa Someron seurakunnassamme messu vietetään vasta illalla klo 18 alkaen.
TV:ssä oli tänään Pelastusarmeijan studiokirkko
Ohjelman aiheena oli
Tahtosi tiellä – Elämä Jumalan johdatuksessa.
Eija Kulmala saarnasi. Palvelemassa olevien osastojen yhteinen musiikkiryhmä.
Mieleeni muistuu se aika, kun Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassamme meillä oli nuorisotyöntekijänä Kjell Gerdin. Hän oli entinen pelastusarmeijan upseeri ja meiltä hän siirtyi Pietariin katulapsityötä tekemään. Moni katulapsi sai uuden elämän alun, kun saivat hänen johtamassaan laitoksessa itselleen kodin.
Meidän perheeltä hän sai kotinsa vartijaksi koiran, jonka olin opettanut nelikieliseksi, paikallisten suomen ja ruotsin kielen lisäksi eri puolilta maailmaa tulleitten vieraittemme kanssa puhuessamme käytimme englantia ja Itä-Blogin maista tulleitten vieraidemme vieraillessa käytimme venäjää. Enempää emme voineet koiralta vaatia.
Aikoinaan kasvattaessani en tiennyt, että kasvatin siitä hyvän lähetystyöntekijän. Nelikielisenä se oli virkeästi mukana kaikessa mitä sen lähipiirissä tarvittiin. Lastenkodin toimipaikka oli Pietari ja yhteistyö lähetysjärjestöjen välillä käytiin englanniksi. Gerdinin perhe oli kaksikielinen, Kjell kotoisin Tukholmasta ja Liisa Suomesta.