Johtavat sotilaspapit ovat olleet tällä viikolla koolla Puolan Krakovassa. Maailmassa lisääntyneet jännitteet ja samalla toivon merkitys ovat tulleet esille.
Joukossamme oli myös sotilasrabbeja. Minua koskettivat tällä kerralla erityisesti vainottujen vähemmistöjen asema. Yhteinen rukous kuului jokaiseen päivään. Tänään, aamuseitsemältä seurasin klarissalaissisarten messua heidän luostarissaan. Kaikissa kirkoissa on vielä värikkäät jouluseimet toivon ja uuden elämän merkkinä.
– – –
Krakovan Schindler-museo on rakennettu vanhan emalitehtaan tiloihin. Kapeat käytävät on sisustettu valokuvilla, videoklipeillä, esineillä ja installaatioilla, joiden on tarkoitus tuoda ahdistava kokemus. Museo on vahva elämys ja samalla Schoan muistomerkki.
Schindler oli sudeettisaksalainen liikemies ja kansallissosialistisen puolueen jäsen, joka saapui vakoojana Krakovaan. Epäluotettavaksi tunnettu Schindler putosi aina kissan tavoin jaloilleen.
Ennen kaikkea hänet tunnetaan 1500 Krakovan juutalaisen pelastajana.
Hän työllisti juutalaisia emalitehtaassaan ja samalla auttoi heitä saamaan ruokaa ja lopulta vapauden. Hän itse sai Israelin juutalaisten järjestämän hautapaikan Jerusalemista 1974.
– – –
Elämyksellinen kierros kuvaa Puolan itsenäistymisen 1918 jälkeistä kehitystä: Syyskuussa 1939 Saksan hyökkäystä Puolaan Stalinin-Hitlerin (Molotovin-Ribbentropin) sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan nojalla, Saksan sotilashallintoa, vapauksien riistämistä, juutalaisten sulkemista ghettoon.
Keltaiset tähdet erottavat, keillä on ihmisoikeudet, keillä ei. Työhön kykenevät juutalaiset kaivavat sata metriä pitkän joukkohaudan, johon he pian tämän jälkeen latovat teloitettujen ruumiit – heidän, jotka eivät kyenneet työhön.
– – –
ISIS maalasi kristittyjen ovien pieliin arabian nun-kirjaimen:”nasaretilainen”. Sen merkitys oli samankaltainen kuin keltaisella tähdellä Kolmannessa valtakunnassa. Mosulin ”puhdistuksessa” nasaretilaisen Jeesuksen seuraajat surmattiin. Se on tapahtunut meidän aikanamme pari vuotta sitten ja tapahtuu kaiken aikaa jossain päin maailmaa.
Kristittyjen vaino vaikutti ISISin vastaisen liittouman sotilaisiin. Eräs heistä kertoi minulle, kuinka amerikkalaiset tai suomalaiset sotilaat Irakissa kiinnittävät asetakkinsa hihoihin arabialaiset nun-merkit. He ovat kristittyjä ja puolustavat vainottuja.
Liittouman ruokalassa aamiaisella monet ottavat kirjan taskustaan ja rukoilevat yksin rukouksensa. Pitkäpartaiset erikoisjoukkojen sotilaat tekevät sen erityisen hartaasti. Tuntolevyihin on alettu lisätä uusia tunnuksia: raamatunkohtia, rukouksia tai pyhimysten kuvia. Veren ja kuoleman näkeminen voi kovettaa – mutta monen kohdalla se herättää kaipauksen Jumalaan ja avaa sydämen rukoukseen.
Amerikkalaiset ja muidenkin maiden sotilaat liittävät nyt sähköpostiviestiensä loppuun Psalmin jakeita: ”Jumala on minun turvani ja linnani”; ”Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta ”; ”Herra, anna minun muistaa, että elämäni päättyy, että päivilleni on pantu määrä.”
– – –
Krakovan P. Agneksen sotilaskirkossa laulaa Puolan armeijan sotilaskuoro. Katolinen, ortodoksinen ja luterilainen kenttäpiispa pitävät kukin puheen. Ekumeeninen yhteistyö on tiivistä. Luen (puola/englanti) sotilaan virsikirjasta ripittäytymiseen valmistavaa itsetutkistelua 10 Käskyn pohjalta. Heikko syntinen tarvitsee Kristusta armahtajaksi.
Kenttäpiispa Pekka Särkiö :”Krakovan P. Agneksen sotilaskirkossa laulaa Puolan armeijan sotilaskuoro. Katolinen, ortodoksinen ja luterilainen kenttäpiispa pitävät kukin puheen.”
Kahdeksaan keskitysleirimuseoon tutustuneina toivomme puolisoni kanssa yhdessä, että kaikkien kenttäpiispojen ydinsanoma oli tämä:
”Gott ist Liebe (1 Johannes 4, 16) – das ist nicht mehr eine allgemeine Lebensweisheit oder –unweisheit, sondern es ist der reale, einzige unzerstörbare Grund, auf dem ein ganzes Leben aufgebaut wird. Es ist Wahrheit und es ist Wirklichkeit.” (Dietrich Bonhoeffer)
Kiitos Tuula Dietrich Bonhoefferin siteeerauksesta, lyhyesti tiivistäen: Jumala on rakkaus, elämän perusta, joka on todellisuutta ja totta.
Uskon, että tämä on sotilaspappien, kuten yleensä pappien sanoman ytimessä.
Hieno kirjoitus, kiitos!