Australialaisten koulujen historiankirjoissa on määrä ryhtyä ensi vuonna käyttämään uskonnollisesti neutraalia ajanlaskutapaa. Maan hallituksen ajaman uudistuksen myötä koulukirjoissa siirryttäisiin vuosiluvuista puhuttaessa käyttämään Suomessakin tuttuja ilmaisuja ”ennen ajanlaskun alkua” ja ”jälkeen ajanlaskun alun”. Aikaa mitataan jatkossakin gregoriaanisen kalenterin mukaan Jeesuksen syntymästä alkaen. Vain ilmaisut ovat muuttumassa neutraaleiksi.
Uudistus on jo lykkääntynyt kiivaaksi yltyneen keskustelun vuoksi. Muun muassa Sydneyn arkkipiispa Peter Jensen on pitänyt muutosta älyllisesti käsittämättömänä yrityksenä poistaa Kristus ihmiskunnan historiasta. Jensenin mukaan ajanlaskusta käytettävä uskonnollisesti neutraali ilmaisu ”common era” on merkityksetön samalla tavoin kuin joulusta käytettävä tunnustukseton nimitys ”festive season” eli juhlakausi.
Muutoksen vastustajien joukossa on myös poliitikkoja, kertoo Mail on Sunday -lehti.
Vanhimmat tunnetut gregoriaanisen kalenterin aikaiset neutraalit ajanlaskun ilmaisut ovat peräisin kuudennelta vuosisadalta. Ensimmäinen Englannissa tavattu tunnustukseton ajanlaskun ilmaisu on 1700-luvun alusta. Tieteellisissä julkaisuissa tunnustuksettomat ilmaisut yleistyivät 1900-luvun lopulla.
Ilmoita asiavirheestä