Aula: Lasten jäähyt ovat ok

aula_maria_kaisa205Maria Kaisa Aula pitää lasten pistämistä jäähylle käytettävissä olevana kotikasvatuksen keinona, jolla voidaan rauhoittaa esimerkiksi uhmaikäisen tunnepurkaus.

”Jäähylle” tai ”miettimään” laittaminen on yksi kasvattajille ja vanhemmille tuttu keino hillitä lasten tunteenpurkauksia ja perheen yhteisten sääntöjen rikkomisia. Seurakuntien Lapsityön Keskuksen pääsihteeri Kalevi Virtanen arvelee tavan yleistyneen Yle TV2:lla esitettävän Lapsityrannit-ohjelman ansiosta.

– Brittiläinen televisiosarja tarjoaa mallin, jonka mukaan lapsi laitetaan kriisitilanteessa jäähylle periaatteella 1 minuutti/ikävuosi, Virtanen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu katsoo, että pieni jäähy voi olla hyvä tapa rauhoittaa ja pysäyttää esimerkiksi uhmaikäisen lapsen kiukkukohtaus.

– Kaikki keinot, jotka auttavat rajojen asettamisessa lapsille ilman henkistä tai fyysistä väkivaltaa, ovat hyviä, Aula sanoo.

Hän kuitenkin kehottaa miettimään, mikä on kullekin sopiva aika olla jäähyllä.

– Se riippuu lapsesta ja asiasta, jota hänet halutaan pysäyttää miettimään.

Koulussa hän ei ”nurkkaan laittamista” suosittele, koska siihen liittyy julkinen häpeä.

Jäähypaikan valinnassa – esimerkiksi oma huone vai jonkun huoneen nurkka – Aula kehottaa tarkkailemaan lapsen reaktioita.

– Jos lapsi hätääntyy, hänet pitää ottaa syliin ja tehdä uusi ratkaisu. Yksin toiseen huoneeseen laittaminen voi olla joillekin lapsille ahdistavaa, hän sanoo.

Kalevi Virtasen mukaan se, miltä jäähy lapsesta tuntuu, riippuu lapsen ja aikuisen suhteesta.

– Jos heidän välillään on rakastava side ja tietoisuus toisen arvosta, se ei välttämättä käänny hylkäämiskokemukseksi. Lapsen kannalta mukavammalta kuin omaan huoneeseen laittaminen tuntuisi kodin yhteisessä tilassa oleva jäähytuoli. Ehkä se voisi olla kodin paras ja pehmein nojatuoli, hän sanoo.

Maria Kaisa Aula pitää Ylellä esitettävän ohjelman Lapsityrannit nimeä epäonnistuneena. Hän muistuttaa, että perheiden ongelmat johtuvat usein siitä, että nimenomaan vanhemmilla on vaikeuksia toteuttaa kasvatustehtäväänsä ja asettaa lapsilleen turvaa tuovia rajoja.

Edellinen artikkeliHerätysliikelaulut valtaavat jumalanpalvelukset
Seuraava artikkeliHB listasijalle 5

Ei näytettäviä viestejä