Viehättävässä Heinolan kaupunginmuseossa on esillä vielä 5.1.2025 saakka näyttely nimeltä Teeaika. Se esittelee teekulttuuria 1700-luvulta nykyaikaan.
Nähtävillä on toinen toistaan upeampia samovaareja eli venäläisiä messinkisiä tai kuparisia teenkeittimiä, monenlaisia teeastiastoja eri maista ja eri vuosisadoilta, koristeellisia teen suodattamiseen käytettyjä reiällisiä lusikoita sekä kauniita vanhoja peltisiä teepurkkeja.
Tarjolla on myös monenlaista teen viljelyyn, leviämiseen ja nauttimiseen liittyvää historiatietoa. Oman mainintansa saavat venäläisen lisäksi kiinalainen, japanilainen ja turkkilainen teekulttuuri.
Vielä 1600-luvulla tee oli Euroopassa hyvin kallista ja sitä joivat vain aateliset ja rikkaat kauppiaat. Teetä ei pidetty nautintoaineena vaan lääkkeenä. Sen arveltiin auttavan muun muassa kihtiin, ähkyyn, ilmavaivoihin, depressioon, impotenssiin ja keripukkiin. Teen uskottiin vahvistavan vatsaa, sydäntä ja älyä.
Suomen ensimmäinen teeastioita valmistanut Suotniemen tehdas toimi Käkisalmessa 1841–1894. Arabia alkoi hallita teeastiamarkkinoita vuodesta 1873 alkaen.
Museossa on esillä kiinalaisten posliiniastiastojen ja vanhojen, kullattujen brittiläisten teekuppien lisäksi myös mummoloista tuttuja Arabian kuppeja, 1960–70-lukujen muoviastioita ja modernia suomalaista teeastiamuotoilua. Yhdessä vitriinissä pääsee tutustumaan myös nukkekodin ja nalleperheen teehetkiin.
Emilia Karhu
Museo on avoinna ti, to-su klo 11–16 ja ke klo 11–18 osoitteessa Kauppakatu 14, Heinola.