Simo Ylikarjula ihmettelee Härnösandin piispan Tuulikki Koivunen-Bylundin näkemystä vapaaehtoisesta ja tahdonalaisesta aktiivisesta eutanasiasta, jollaiseksi Koivunen-Bylundin ehdotus Kyrkans Tidningin uutisen perusteella voitaisiin todennäköisesti luokitella.
– Olen siitä aika paljon kirjoittanut ja suhtaudun hyvin pidättyvästi tällaiseen ihmisen puuttumiseen. Oma kantani liittyy nimenomaan työhöni sairaalapappina ja niihin kokemuksiin. Voi olla, että on teologeja jotka ovat tässä asiassa liberaalimpia, Ylikarjula sanoo.
Tuulikki Koivunen-Bylund sanoi hiippakuntansa paimenkirjeessä, että hän haluaisi hyväksyä lääketieteellisesti avustetun itsemurhan potilaille, jotka kärsivät erityisen vakavista parantumattomista sairauksista. Koivunen-Bylundin mukaan kukin tapaus tutkittaisiin erikseen ja potilaan omaan päätökseen tarvittaisiin kahden hoitavan lääkärin puolto.
Ylikarjulan mukaan Koivunen-Bylundin tavoin ajattelevia teologeja on myös Suomessa, mutta sellaiset ihmiset eivät hänen mukaansa pääsääntöisesti ole olleet tekemisissä erityisen vakavista ja parantumattomista sairauksista kärsivien ihmisten kanssa.
– Pikemminkin se on sellaista teoreettista ajattelua. Kun on kysymys todellisista tilanteista, silloin asiat saavat ihan toisenlaisen syvyyden. Arkkiatri Risto Pelkonen on joskus sanonut niin, että tällaisten potilaiden hoitaminen ja kohtelu on lääkintätaidon koetinkivi, siinä mitataan lääkäreiden ja hoidon humaanisuus.
Ylikarjula pitää itsestään selvänä, ettei lääkärin avustama itsemurha erityisen vaikeasti ja parantumattomasti sairaille saisi Suomen luterilaisessa kirkossa kovin suurta kannatusta.
– Maailmalla on ollut vuosikymmenten aikana aika paljon sellaista menettelyä, että voi sanoa jälkien pelottavan. Aika pelottava ajatus on se, että lääkäristä tulee kuoleman enkeli. Lääkäri on aivan erilaiseen tehtävään koulutuksen saanut.
– Arkkiatri Risto Pelkonen on sanonut, että kuolemaa ei voida voittaa eikä kaikkia kärsimyksiä poistaa mutta hyvällä hoidolla voidaan vähentää pitkäaikaisten sairauksien aiheuttamaa taakkaa ja kuolevasta ihmisestä voidaan pitää parempaa huolta. Jos ajattelee ALS-sairautta, jossa tilanne huononee ja tulee hengitysvaikeuksia, niin tilanne on todella vaikea. Hoidon kannalta on ongelmallista nimenomaan näiden ihmisten kohtaaminen, Ylikarjula sanoo.
Ruotsissa ilmestyi vuonna 2004 kirjailija ja tv-toimittaja Ulla-Carin Lindquistin kirja Ro utan åror, jossa hän kuvasi hyvin positiivisella tavalla taisteluaan Amyotrofista lateraaliskleroosia eli ALS-tautia vastaan. Yli-Karjulan mukaan julkinen keskustelu avustetusta itsemurhasta viriää aalloittain.
– Meillä tästä keskustellaan aika ajoittain ehkä liittyen joihinkin tilanteisiin. Jotenkin tuntuu, että on ehkä hiljaisempaa taas.
Teologian tohtori Simo Ylikarjula on eläkkeellä sairaalapapin virasta. Hän on toiminut muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien eettisen toimikunnan maallikkojäsenenä.
Lue myös: Suomalaispiispa: Lääkärin avustama itsemurha sallittava
Ilmoita asiavirheestä