Amnesty: EU:n rajavalvonta pahentaa humanitaarista kriisiä

EU katsoo läpi sormien rajavalvonnan yhteistyömaidensa ihmisoikeusloukkauksia, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. EU on pyrkinyt luomaan rajoilleen siirtolaisia ja pakolaisia torjuvaa puskurivyöhykettä yhdessä muun muassa Turkin, Marokon ja Libyan kanssa.

– Käytännössä EU-maat maksavat naapurimailleen omien rajojensa valvonnasta. Monet näistä naapurimaista eivät kuitenkaan pysty takaamaan, että sinne loukkuun jääneiden pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia kunnioitetaan. He päätyvät elämään köyhyydessä, heitä käytetään hyväksi ja häiritään, eikä heillä ole mahdollisuutta hakea turvapaikkaa, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Hän pitää EU:n toimia pakolaisten ja siirtolaisten määrän rajoittamiseksi parhaimmillaankin kyseenalaisina. Vuosien 2007 ja 2013 välillä EU käytti liki 2 miljardia ulkoisten rajojen valvontaan. Samaan aikaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen käytettiin koko EU:ssa ainoastaan 700 miljoonaa euroa.

Euroopan rajoille pääseviä pakolaisia ja siirtolaisia uhkaa myös laittomat, välittömät palauttamiset rajalta. Amnestyn tietojen mukaan Bulgarian, ja erityisesti Kreikan rajavartijat ovat käännyttäneet ihmisiä rajalta mikä loukkaa ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa.

Helmikuussa 2014 Espanjan rajavartiosto ampui kumiluoteja ja kyynelkaasua kohti 250:tä pakolaista ja siirtolaista, jotka pyrkivät uiden Marokosta Espanjan alueelle Ceutaan. 14 ihmistä menetti henkensä. Rantaan päässeet 23 ihmistä palautettiin Amnestyn mukaan välittömästi, eikä heille annettu mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

– YK:n pakolaisjärjestön mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. On järkyttävää, että EU toimillaan vain pahentaa tätä humanitaarista kriisiä, sanoo Mehtonen.

Vuoden 2014 ensimmäisen puoliskon aikana yli 200 ihmistä on kuollut Välimerellä ja Egeanmerellä yrittäessään päästä Eurooppaan.

– Melkein puolet Euroopan unionin alueelle pyrkivistä ovat paenneet sotaa tai vainoa esimerkiksi Syyriasta, Afganistanista, Eritreasta ja Somaliasta. Pakolaisille on kehitettävä lisää mahdollisuuksia saapua Euroopan unionin alueelle turvallisesti ja laillisesti, Mehtonen toteaa.

Amnestyn raportti rajavalvonnan vaikutuksista pakolaisten asemaan on luettavissa täällä.

Edellinen artikkeliHerännäisyys elää ja uudistuu Siionin virsissä
Seuraava artikkeliOnko Teemu Laajasalo punavihreän kuplan pappi?