Amerikan luterilainen kirkko tukee Syyrian pakolaisten vastaanottamista

Amerikan evankelisluterilaisen kirkon (ELCA) johtava piispa Elizabeth A. Eaton kehottaa kirkon jäsenistöä tukemaan pakolaisten vastaanottamista.

Kannanotossaan Eaton paheksuu niitä yli 25 kuvernööriä, jotka ovat ilmoittaneet vastustavansa Syyrian pakolaisten vastaanottamista osavaltioihinsa. Eaton kehottaa luterilaisia toivottamaan pakolaiset tervetulleiksi ja ilmoittaa kirkkokunnan ajavan heille oikeudenmukaisia maahanmuuttokäytäntöjä ja viisumisäännöksiä.

Torstaina Yhdysvaltain kongressi äänesti Pariisin iskujen jälkitunnelmissa pakolaispolitiikan tuntuvasta kiristämisestä. Presidentti Barack Obaman vastustama esitys etenee senaattiin.

Amerikan evankelisluterilainen kirkko (ELCA) on USA:n suurin luterilainen kirkkokunta. Sillä on 3,7 miljoonaa jäsentä.

*

ELCA:n kannanotto:

”Olemme järkyttyneitä ja kauhistuneita terroristi-iskuista Pariisissa, Beirutissa, Egyptissä ja muualla Lähi-idässä, mutta myös Nigeriassa, Keniassa, Bangladeshissa ja Filippiineillä. Järjettömät terroriteot vammauttavat ja jättävät ikuisen jäljen syyttömiin uhreihin ja heidän perheisiinsä.

Meidän sydämemme ja rukouksemme ovat niiden puolella, joiden elämät ovat järkkyneet ja jotka surevat rakkaittensa menetystä. Meille pelottavat muistot terrori-iskuista Yhdysvalloissa ja huoli uusista iskuista ovat liiankin tuttuja.

Me kristityt ja kaikki muut hyväntahtoiset ihmiset emme kuitenkaan voi antaa pelon hallita tätä päivää. Pelko lamaannuttaa, jakaa ihmisiä, ruokkii epäluuloa ja pimentää arvostelukyvyn. Me seisomme yhteisessä rintamassa uskovien ihmisten kanssa, jotka lujasti vastustavat kostotoimia ja ennakkoasenteita. Erityisesti tunnemme huolta musliminaapureidemme puolesta ja sitoudumme tukemaan heitä, kun he kohtaavat uhkauksia, syrjintää ja vihaa niiden taholta, jotka yhdistävät islaminuskon terrorismiin.

Myös pahuuden edessä me pysymme luottavaisina, että hyvä sanoma Jeesuksesta Kristuksesta vapauttaa meidät ja antaa meille uskalluksen etsiä ja rohkeasti osallistua siihen, mitä Jumala tekee tässä maailmassa. ”Evankeliumi vapauttaa meidät pelosta näkemään toiset veljinä ja siskoina, joiden puolesta Kristus kuoli ja elää” (ELCA:n sosiaalinen kannanotto terrorismiin 2004)

Emme suhtaudu naivisti uusiin terrorismiuhkiin, mutta turvapaikan evääminen tuhansilta epätoivoisilta ihmisiltä ei ole sitä, mitä me kristityt olemme, eikä sillä varmisteta meidän turvallisuuttamme.

Yhdysvallat on uskonnollisesti monimuotoinen maa, joka toivottaa maahanmuuttajat tervetulleiksi. Tämän pitäisi jatkossakin heijastua pakolaisten uudelleensijoittamisohjelmaan. Meidän täytyy lisätä ponnistelujamme turvallisemman maailman puolesta, jossa olisi vähemmän vihaa ja enemmän ymmärrystä. Jos teemme vähemmän, annamme vain lisää aineksia terroristipropagandaan.

Tuhannet rohkeat Syyrian pakolaiset, jotka pakenevat kotimaastaan, joutuvat tiukkaan turvatarkastukseen, johon osallistuvat turvallisuuden ministeriö, FBI, puolustusministeriö ja useat tiedustelupalvelut. Pakolaiset ovat Yhdysvaltoihin tulevista henkilöistä kaikkein tarkimmin tutkittuja ja seulottuja. Kaikkien pakolaisten tehokkaan turvatarkastuksen ennen maahan pääsyä pitää jatkossakin olla yksityiskohtainen ja perusteellinen prosessi.

Luterilaisilla on tässä maassa pitkä historia pakolaisten asuttamisessa, myös ihmisten, jotka pakenevat vaarallisilta oloista kuten Syyrian sodasta. Noudatamme sekä Raamatun sanaa että kansakuntamme parhaita perinteitä antaessamme turvan ja suojan vainotuille ja köyhille.

Me kannatamme pakolaisten ja maahanmuuttajien vieraanvaraista vastaanottamista ja ajamme oikeudenmukaisia maahanmuuttokäytäntöjä ja viisumisäännöksiä.

Juuri nyt yli 25 kuvernööriä vastustaa Syyrian pakolaisten vastaanottamista osavaltioihinsa. Vaikka osavaltioilla ei ole laillista oikeutta estää uudelleensijoittamista, on surullista, että nämä kuvernöörit voivat vaikeuttaa syyrialaisten ja muiden sota-alueilta pakenevien sijoittumista. Yli puolet sijoitettavista Syyrian pakolaisista on lapsia ja suurin osa naisia tai vanhoja miehiä.

Vetoan kirkkomme jäseniin ottamaan yhteyttä vaaleilla valittuihin edustajiinsa, jotta nämä osoittaisivat johtajuutta ja puhuisivat vainottujen ja traumatisoituneiden pakolaisten puolesta sekä varmistaisivat, että maamme toimii vapauteen sitoutuneen kansakunnan periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Pakolaisten vastaanottaminen vahvistaa talouttamme, sosiaalista verkostoamme, yhteisöjämme ja kansakuntaamme kokonaisuutena.”

Edellinen artikkeliKansanedustaja ehdottaa köyhyystyöryhmää
Seuraava artikkeliHuovinen: Paavin kannanotto ekumeenisesti erittäin merkittävä