Turussa Goodwill Centerissä kristityt, ateistit, shiiamuslimit ja sunnimuslimit viettävät aikaa sulassa sovussa. Kristillinen, vapaaehtoispohjalta toimiva keskus pyrkii rakentamaan ystävyyttä ja kunnioitusta suomalaisten ja maahanmuuttajien välille.
Goodwill Center sai alkunsa, kun Suomen Liikemiesten Lähetysliiton edustajat kävivät viime keväänä tutustumassa Turun Kristillisen Raittiusseuran tiloihin. Tällöin syntyi ajatus maahanmuuttajien ja suomalaisten kohtaamispaikasta.
Vihamielisyys halutaan voittaa hyvällä
Idea aktivoitui kesällä ja muuttui todeksi syksyllä, kun turvapaikanhakijoiden määrän äkillinen kasvu lisäsi tarvetta keskukselle.
– Keskuksen perustaminen oli helppoa, koska kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Turun Kristillinen Raittiusseura tarjoaa tilat ja Liikemiesten Lähetysliitto kouluttaa vapaaehtoiset. Toimintaan löytyi nopeasti noin kaksikymmentä vapaaehtoista, jotka vastaavat käytännön toteutuksesta, kertoo keskuksesta vastaava Laura.
Työrauhan takia hän ei halua esiintyä jutussa koko nimellään. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat herättävät tällä hetkellä voimakkaita mielipiteitä ja tunteita. Myös keskuksen kävijät ja vapaaehtoiset ovat joutuneet kohtaamaan vihamielistä käytöstä ja palautetta ulkopuolisilta.
Goodwill Centerin väki on pyrkinyt voittamaan epäluuloja ja luomaan hyvää henkeä. Esimerkiksi keskuksen kanssa samassa talossa asuville on tehty yhdessä ruokaa.
Ydinporukassakin useita kymmeniä ihmisiä
Turvapaikanhakijat löysivät Goodwill Centerin nopeasti. Lokakuun lopussa pidetyissä avajaisissa oli noin 200 ihmistä ja viikoittain keskuksessa käy noin 150 henkeä. Ydinporukkaan, joka käy joka kerta, kuuluu noin 30–40 ihmistä.
Keskus on avoinna kahtena iltana viikossa viidestä yhdeksään. Laura painottaa, että keskukseen ovat tervetulleita kaikki.
Mukaan toivotaan etenkin maassa pidempään asuneita maahanmuuttajia, jotka kaipaavat yhteyttä suomalaisiin. Myös suomalaisia saisi tulla mukaan enemmän. Nyt heitä on huomattavasti vähemmän kuin maahanmuuttajia.
Samanlaisen keskuksen perustamisesta on oltu kiinnostuneita ainakin Tampereella ja Porissa. Laura korostaa, että toiminnasta pitää olla selkeä näky. Myös vapaaehtoisten kanssa tulee viettää riittävästi aikaa, jotta toiminta onnistuu.
Ystävyyttä ja uskontodialogia
Keskuksen tärkein tavoite on ystävyyden rakentaminen maahanmuuttajien ja suomalaisten välille.
– Jo aluksi päätettiin, ettei toiminta saa koskaan nousta ihmissuhteiden edelle. Paikka on myös avoimen kristillinen, kertoo Laura.
Goodwill Centerillä on säännöt, joihin kävijöiden tulee sitoutua. Tärkeää on kunnioittava asenne ja toisten avoin kohtaaminen. Kävijöistä suurin osa on muslimeja.
– Keskuksessa kristityt, ateistit, shiiat ja sunnit ovat sulassa sovussa. Uskonnosta keskustellaan, mutta ensisijaisesti kohdataan ihminen. Uskontodialogi näkyy eniten yksilöiden välisissä keskusteluissa, Laura toteaa.
Turun Mikaelinseurakunta järjesti syksyllä hyväntekeväisyyskonsertin, jolla kerättiin rahaa keskuksen toimintaan. Muuta varsinaisia rahoitusta ei ole, vaan toiminta pyörii lahjoitusten varassa. Vapaaehtoiset pyrkivät koko ajan löytämään uusia lahjoittajia.
Keskuksen ohjelmaan kuuluu suomen opetusta, musiikkia sekä askartelu- ja elokuvailtoja. Myös ruokaa on tehty yhdessä ja partiolaisten kanssa on leivottu pipareita. Erikoisempaa ohjelmaa ovat olleet äijägospeljumppa, kansantanssit ja taidemaalaus. Äiti-lapsitoiminta on käynnistymässä. Joulutorilla Goodwill Centerin väki kävi laulamassa suomeksi Heinillä härkien kaukalon.
Keskus kuin toinen koti, suomalainen kulttuuri kiinnostaa
Goodwill Centerin maahanmuuttajat ovat tehneet myös vapaaehtoistyötä, kuten puutarhatöitä. He haluaisivat käydä tekemässä talkootyötä vanhusten parissa ja näitä työmuotoja järjestellään parhaillaan.
Aktiivisesti mukana ollut irakilainen Montaser Jaduo kertoo keskuksen olevan hänelle kuin toinen koti.
– Autan usein keittiössä ja teen sitä mielelläni. Joskus vain olemme suomen tunneilla ja nautimme urheilusta ja peleistä. On hienoa tutustua eri maista tulleisiin uusiin ihmisiin ja keskustella heidän kanssaan. Toiveenani on, että tutustuisin vielä paremmin suomalaisiin, Jaduo kertoo.
Keskuksessa on käynyt paljon vierailijoita, kuten turkulaisia poliitikkoja, poliiseja ja lääkäri. He ovat usein pitäneet pienen puheenvuoron tai heidän kanssaan on saanut keskustella.
Myös historioitsija on käynyt kertomassa suomalaisen naisen historiasta ja nykypäivästä.
– Turvapaikanhakijoita on kiinnostanut kaikki suomalaiseen kulttuuriin liittyvä. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan tai esittelemään toimintaansa, kunhan puheenvuoroissa muistetaan noudattaa keskuksen arvoja, Laura sanoo.
Jokainen ilta päättyy hartauteen
Keskuksen toimintaa pyritään kehittämään kävijöiden tarpeista käsin. Maahanmuuttajien kotoutumista halutaan edistää ja ansioluetteloita on tehty kaikille halukkaille.
– Goodwill Centerissä jokainen ilta päättyy pieneen hartauteen. Sisältö vaihtelee toteuttajan mukaan, mutta etenkin Jeesuksen vertauksista pidetään. Usein aiheesta syntyy myös keskustelua, Laura kertoo.
Jaduo kertoo kuuntelevansa mielellään näitä kertomuksia ja niiden viisautta. Erityisesti hänelle jäi mieleen ajatus siitä, että ei ole väliä mitä menee ihmiseen sisään, tärkeämpää on mitä tulee ulos.
Haaveena hänellä on elää turvallisessa paikassa ja työskennellä yhteisön ja maan hyväksi. Hän haluaisi jäädä asumaan Turkuun ja saada töitä omalta alaltaan taloushallinnosta.
– Haluan kiittää suuresti kaikkia tämän toiminnan järjestäjiä. Olen sanaton kaiken tämän hyvän edessä, sanoo Jaduo lopuksi.
Kuva: Saara Paatero. Montaser Jaduo (vas.), Mustafa Akram ja Omar Basel Mahdi viettävät Goodwill Centerissä aikaa syöden ja keskustellen.
Ilmoita asiavirheestä